En Sıcak Konular

HSYK'dan açıklama

17 Aralık 2012 16:23 tsi
Hakim ya da Cumhuriyet savcısı hakkında iletişimin tespiti yapılmadı...

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), müfettişlerin veya başka bir Cumhuriyet savcısı tarafından, iddia edildiği şekilde herhangi bir hakim ya da Cumhuriyet savcısı hakkında iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ve teknik araçlarla izleme tedbirlerinin hiç birinin talep edilmediğini bildirdi.

HSYK, bazı basın yayın organlarında "Afyonkarahisar adliyesinde görevli hakim ve Cumhuriyet savcılarının dinlendiği" şeklindeki iddialara ilişkin açıklama yaptı. Afyonkarahisar adliyesinde görevli hâkim M.G tarafından 'adalet.org' isimli internet sitesinde yazılan yazı ve bu yazıya atfen bazı basın kuruluşlarında çıkan haberlere yer verilen açıklamada, HSYK Teftiş Kurulu ve müfettişlerinin görev ve yetkilerinin 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 159 ve 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nun 14-17'inci maddelerinde düzenlendiği hatırlatıldı. Anayasal ve yasal yetkileri doğrultusunda 17.08.2011- 30.12.2011 tarihleri arasında Afyonkarahisar adliyesinde HSYK müfettişlerince denetim, inceleme ve soruşturma işlemleri yapıldığının dile getirildiği açıklamada, bu işlemlere ilişkin olarak kurula intikal eden disiplin dosyalarının incelenmesinden ve Teftiş Kurulundan alınan bilgiler birlikte değerlendirildiği ifade edildi.

HSYK müfettişleri veya başka bir Cumhuriyet savcısı tarafından, iddia edildiği şekilde herhangi bir hâkim ya da Cumhuriyet savcısı hakkında, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135-140 maddeleri arasında düzenlenen iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ve teknik araçlarla izleme tedbirlerinin hiç birinin talep edilmediğinin belirtildiği açıklamada, "Sahte bir dilekçenin isim sahibinin HSYK müfettişlerince sonradan ikna edilerek gerçek hale getirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılmıştır.

Dolayısıyla, iddia edildiği gibi teftiş sırasında hâkim ve Cumhuriyet savcıları hakkında ortam dinlemesi yapıldığı ve bu şekilde elde edilen veriler doğrultusunda kimi hâkim ve Cumhuriyet savcıları hakkında soruşturmalar açıldığı ve yine sahte bir dilekçenin isim sahibinin HSYK müfettişlerince sonradan ikna edilmesi suretiyle gerçek hale getirilerek 15 hakim ve cumhuriyet savcısı hakkında soruşturmalar açıldığı iddiaları hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Telefon dinleme tedbirine başvurulabilmesinin koşulları açık bir şekilde 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135 inci maddesinde düzenlenmiş olup, hâkim ve savcıların telefonlarının dinlenebilmesi için de bu koşulların tamamının bulunması gerekmektedir. Yine HSYK müfettişlerinin CMK’nın 135 inci maddesinde yazılı suçlara ilişkin olarak yapmış oldukları inceleme ve soruşturma işlemleri için de aynı durum geçerlidir. Dolayısıyla, iddia edildiği üzere vatandaşların iletişimi takip edileceği zaman müsnet suçun CMK 135 te sayılan ağır suçlardan olması şartı aranırken, hâkim ve savcıların 'görev kusuru' olarak değerlendirilebilecek durumlarıyla ilgili olarak somut bilgi ve belgeler olmadan telefon dinleme kararı alınabildiği, vatandaşların hukuken hâkim ve savcılardan daha korunaklı olduğu iddiası kanuni düzenlemeyle açıkça çelişmektedir." denildi.

"10.12.2012 günü saat 17.50 civarında hâkim M.G.'nin eşi ile birlikte adliyeden ayrılmak üzere adliyenin garaj kapısı önüne geldiğinde, otomatik kapının açılması için kumandaya bastığı sırada otomatik kapı açılırken, adliyenin teftişi sırasında adliye garajında ortam dinlemesi yapan araca tıpatıp benzeyen 03 EN… plakalı Ford Connect marka bir kamyonetin panik ve telaş içerisinde dışarı çıktığı"na ilişkin ise Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığının olay hakkında re'sen soruşturma başlattığının öğrenildiği kaydedildi.

Cihan



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,545 µs