En Sıcak Konular

NATO'nun Afganistan'dan çekilme planı

17 Aralık 2012 15:11 tsi
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, NATO güçlerinin 2014’te Afganistan’da çekilirken Güney Koridoru’nu kullanması için müzakerelerin sürdüğünü söyledi.



AB-Azerbaycan İşbirliği Konseyi toplantısının adından açıklama yapan Elmar Memmedyarov, Güney Koridoru’nun sadece enerji koridoru olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdi. Gelecek yıl faaliyete geçmesi planlanan Bakü-Tiflis-Kars hattının üç ülkenin demiryolu sistemlerini birbirine bağlayacağını ifade eden Memmedyarov, bu hattın feribotlarla Orta Asya’ya da bağlanabileceğini ifade etti. NATO’nun 2014’te Afganistan’dan çekileceğini hatırlatan Azerbaycanlı bakan, NATO güçlerinin bu yolu kullanması için müzakerelerin sürdüğünü ifade etti.

KARABAĞ’DAKİ STATÜKO KABUL EDİLEMEZ

Rum Dışişleri Bakanı Erato Kazaku Markulli ise AB ile Azerbaycan arasındaki derin ve dinamik ilişkilere dikkat çekerek, krizlerin çözümünde temel unsurların “karşılıklı anlayış ve güven” olduğuna dikkat çekti. 2012’nin Karabağ’da barış süreci için zor bir yıl olduğunu ifade eden Rum bakan, “Bu krizin bölgemizde yeri yok. Statüko kabul edilemez ve bizim tüm değerlerimize aykırı. Entegrasyon, büyüme ve büyük altyapı projelerine yatırımlara ciddi zarar veriyor.” ifadelerini kullandı. Bu sorunun 20 yıldır çözülememesinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını kaydeden Markulli, son dönemde saldırgan retoriğin şiddetlenmesinden de büyük endişe duyduklarını ifade etti.

Elmar Memmedyarov ise Karabağ’da statükonun artık aşılması gerektiği ifadesini önemli bulduğunu ifade etti. “Mevcut durum gülünç çünkü şu anda bundan herkes zarar görüyor.” diyen Memmedyarov, Karabağ’da çözüm vizyonunu şu sözlerle ortaya koydu: “Ermeni askerleri işgal ettikleri topraklardan çekilirse Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü sağlanmış olur. Karabağ’daki Ermeni toplumu Azerbaycan’ın sadık vatandaşları olarak şerefleriyle yaşamaya devam ederler.”

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ise Azerbaycan’da demokratik reformlar ve insan haklarının gelişmesinden dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti. Reform sürecinin devam etmesini isteyen Füle, gelecek yılki başkanlık seçimlerinin adil ve şeffaf bir şekilde yapılmasını temenni etti.

Cihan



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,642 µs