En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül'ün Mevlana mesajı

17 Aralık 2012 13:54 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Hz. Mevlana'nın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'' dolayısıyla Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'a bir mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mevlana'nın yolunun barış, sevgi ve kardeşlik yolu olduğunu belirterek, ''O, dünyamızda başgösteren ve temelinde hoşgörüsüzlük yatan sorunların çözümünü yüzyıllar öncesinden işaret etmiştir. Bu nedenle şiddetten arındırılmış, barış dolu bir dünyanın kapılarını açmak için, Mevlana'nın 13. asırdan günümüzü aydınlatan fikirlerinin bir şemsiye gibi tüm insanlığı kuşatacağına inanıyorum'' dedi.

739. Vuslat yıl dönümünde, büyük Türk-İslam mutasavvıf, şair ve düşünürü, mana eri Hz. Mevlana'nın aziz hatırasının saygıyla yadedildiğini belirten Gül, 'Vuslat'ının üzerinden asırlar geçse de Mevlana Celaleddin Rumi'nin, hayatı, düşünceleri, eserleri, sevgi, barış ve hoşgörüyü temel alan evrensel mesajıyla, geniş kitleleri etkilemeye ve gönülleri birleştirmeye devam ettiğini vurguladı.

Anadolu'nun en önemli manevi mimarlarından Mevlana Celaleddin Rumi'nin, ''Gel, gel, ne olursan ol, gel'' çağrısının, insanları kaynaştırarak, sevgi ve barış içinde, bir arada yaşamalarını mümkün kıldığını belirten Gül, Mevlana'nın, ilahi aşk, sevgi ve birlik üzerine kurduğu, farklılıkları dışlamayan, her dilden, her dinden ve her renkten insana kollarını açan felsefesinin, onu evrensel bir değer haline getirdiğini, O, tüm insanları kucaklarken, insanlık tarafından da kucaklandığını ifade etti. Gül, onun ölümsüz eseri Mesnevi'nin birçok dile çevrilmesinin, dünyanın dört bir yanında okunmasının ve her yıl çok sayıda insanın, çağrısına uyarak Mevlana'nın yaşadığı coğrafyayı görmek için Türkiye'yi ziyaret etmesinin bunun en müşahhas göstergelerinden olduğunu belirtti.

- 'Hamdım, piştim, yandım' -

Mevlana'nın, herkesi ''insan-ı kamil'' olmaya çağırdığını aktaran Gül, insanlara merhameti, hoşgörüyü, iyiliği, güzel ahlakı, hayrı, sabrı, sakinliği, şiddet ve öfkeden uzak olmayı, ümitli olmayı öğütleyen Mevlana'nın, sevgisi ve tevazusuyla gönülleri fethettiğini belirtti. Gül, mesajında şunları kaydetti:

''Hayatını, 'Hamdım, piştim, yandım...' diyerek özetleyen, ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak telakki eden Mevlana, tüm insanlık için mükemmel bir rehberdir.

Mevlana'nın yolu barış, sevgi ve kardeşlik yoludur. O, dünyamızda başgösteren ve temelinde hoşgörüsüzlük yatan sorunların çözümünü yüzyıllar öncesinden işaret etmiştir. Bu nedenle şiddetten arındırılmış, barış dolu bir dünyanın kapılarını açmak için, Mevlana'nın 13. asırdan günümüzü aydınlatan fikirlerinin bir şemsiye gibi tüm insanlığı kuşatacağına inanıyorum.

Her yıl Konya'da düzenlenen Uluslararası Anma Törenleri, bu bakımından büyük önem taşımaktadır. Mevlana sevgisinin ve mesajının yayılmasına vesile olan törenlerin, aynı zamanda herkesin, onun gönül ve düşünce dünyasında kendisine yer bulması açısından da güzel bir ortam oluşturduğu kanaatindeyim.

Yurt dışından gelen konuklarımıza farklı kültürlerin yüzyıllarca kardeşçe bir arada yaşadığı, medeniyetlerin buluşma noktası ülkemize hoş geldiniz diyorum. 739. Vuslat yıl dönümünde Hz. Mevlana'yı rahmetle anıyor, törenlere katılanlara selam ve sevgilerimi iletiyorum.''

aa

Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,283 µs