En Sıcak Konular

8 bin kişiyle CHP’ye dönerim

17 Aralık 2012 13:23 tsi
8 bin kişiyle CHP’ye dönerim CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “dönmesine itirazımız olmaz” dediği Sarıgül’ün şartı, Baykal döneminde ihraç edilen 8 bin kişinin de partiye kabul edilmesi

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’le son olarak Maslak, Ayazağa ve Huzur mahalleleriniSarıyer’e bağlayan yasa tasarısının komisyondan geçtiği gün biraraya geldim. Ekibiyle birlikte bu hukuksuz tasarının yasalaşmaması için yapılması gerekenleri görüşürken bir yandan da desteğe gelen ziyaretçileri ağırlıyordu. Referandum, Anayasa Mahkemesi’ne itiraz, gerekirse AİHM’e gitmek gibi hukuki yolların dışında bütün ziyaretçilerin Sarıgül’e tek bir tavsiyesi vardı: Büyükşehir’e aday ol, sorun kökten çözülsün.

Mustafa Sarıgül, yaklaşan yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olup olmayacağı konusunda hiçbir zaman net bir açıklama yapmamıştı. O gün de aynı tavrını sürdürdü.

Sarıgül, son yıllarda yapılan bütün anketlerde, Başbakan Erdoğan’dan sonra en çok beğenilen ikinci siyasi lider. Sarıgül’ün, CHP seçmeni ve Türkiye Demokrasi Hareketi (TDH) taraftarlarını aşan bir şekilde, İstanbul’da AKP’den rahatsız bütün kesimlerin üzerinde birleştiği tek isim olduğu da ortada.

Kamuoyu bunları konuşurken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki gün önce “İstanbul’u geri alacağız” sözleriyle başladığı konuşmasında, Mustafa Sarıgül’e davet niteliğinde açıklamalar yaptı. 20-25 yıldır İstanbul’u aynı anlayışın yönettiğini, bu anlayışın İstanbul’un siluetini geri dönülmez bir biçimde değiştirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, beş yılda İstanbul’u yaşanabilir bir kent hâline getireceklerini iddia etti. Sarıgül’le ilgili olarak da “Partimizin üyesi değil. O yüzden yorum yapmak şık olmaz. Sarıgül partimize gelmek isterse bizim itirazımız olmaz” dedi.

Peki, şimdi ne olacak? “İstanbul’u geri alacağız” iddiasıyla ortaya çıkan Kılıçdaroğlu, AKP’nin karşısına çıkabilecek tek adayın Sarıgül olduğunun farkındadır şüphesiz. Bu açıdan Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Mustafa Sarıgül’ü aday göstermeyi ciddi olarak düşünmeye başladığını söyleyebiliriz.

Sarıgül, CHP liderinin açıklamalarına henüz bir cevap vermedi. Büyükşehir adaylığı konusunda da sessiz kalma tavrını sürdürüyor. Ancak yakın çevresinden edindiğim bilgilere göre hangi koşullarda CHP’ye katılabileceğinin işaretlerini verdi: Sarıgül ancak Baykal döneminde CHP’den ihraç edilen yaklaşık sekiz bin kişi partiye davet edilirse, Kılıçdaroğlu’nun çağrısını değerlendirecek.

Sarıgül, Türkiye Demokrasi Hareketi’nin örgütlenme çalışmalarını sürdürürken, CHP’nin genel başkanlık koltuğuna Kılıçdaroğlu’nun oturmasıyla birlikte partileşmekten vazgeçtiklerini açıklamıştı. Ancak Sarıgül’ün bu jestinin ardından beklendiği gibi bir birleşme gerçekleşmedi.

Birleşmenin gerçekleşmesi için öncelikle CHP tarafından atılması gereken bazı adımlar vardı.

Deniz Baykal’ın genel başkanlığı boyunca CHP’de karşısına çıkan en ciddi rakip Mustafa Sarıgül oldu. Baykal’ın partide kurduğu katı delege düzenine rağmen, 2004 yılındaki olaylı kurultayda önemli bir çıkış yaptı. CHP’yi yakından izleyen herkesin tahmin ettiği gibi Kılıçdaroğlu, seçim öncesi kendisine yaptığı jeste rağmen Sarıgül gibi etkili bir ismi partiye taşımakta tereddüt etti. Şimdi Sarıgül’le ilgili “Eğer gelmek isterse itirazımız olmaz” diyen Kılıçdaroğlu’nun tereddütlerinin devam de ettiği görülüyor. Kılıçdaroğlu, aynı açıklamada altı çizilmesi gereken bir şey daha söyledi: “Benim genel başkanlığımla beraber geçmişteki kırgınlıkları kapatmak istiyoruz.”

Sarıgül’ü, ihraç edilen sekiz bin kişiyle birlikte partiye davet etmek bunun için iyi başlangıç olabilir.

CHP, İstanbul’u gerçekten geri almak istiyorsa bu adımı atmak zorunda. (Taraf)



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,647 µs