En Sıcak Konular

Yedi çekilme senaryosu!

21 Temmuz 2007 13:53 tsi
Yedi çekilme senaryosu! Amerika’nın Irak’ta askeri bir zafer kazanmasının neredeyse imkansız olduğu artık Bush yönetimi tarafından bile kabul ediliyor. Bu nedenle artık Washington’da tüm hesaplar çekilme üzerine yapılıyor. Time’a göre yedi çekilme senaryo

Amerika’nın Irak’ta askeri bir zafer kazanmasının neredeyse imkansız olduğu artık Bush yönetimi tarafından bile kabul ediliyor. Bu nedenle artık Washington’da tüm hesaplar çekilme üzerine yapılıyor. Time’a göre Demokratlar’ın savunduğu gibi askerlerin derhal Irak’tan çekilmesi hem ABD ordusu için hem de Iraklılar için felaket olacak. Bush’un dile getirdiği gibi askerlerin “iş bitene kadar” Irak’ta kalması da durumun iyileştirmiyor. Bunun için orta yol ise 160 bin askerin yarısının 2008’in ortasına kadar Irak’tan çekilmesi geriye kalan birliklerin ise El Kaide’nin burayı üs edinmesini engellemek için kullanılması. 2 aydır çekilme planları yapan ABD Genelkurmay Başkanı Peter Pace için en büyük örnek, Sovyet ordusunun 120 bin askerle Afganistan’dan çekilmesi. İşte çekilme bilmeceleri:

*Sovyetler, birbirine komşu olan Afganistan’da Rusya’ya çekilirken bile saldırılarda tam 500 kayıp verdi.

*Amerikan ordusunun önemli teçhizatlarının çok önemli bir bölümü şu anda Irak’ta. Aralarında Humvee’ler, helikopterler, tanklar ve zırhlıların bulunduğu 45 bin araç; 15 üsse, 38 destek birimine, 18 yakıt tesisine ve 10 cephaneliğe dağılmış halde.

*Çekilme sırasında bu teçhizatlar ya ABD’ye geri götürülmek zorunda ya da direnişçilerin eline geçmesini engellemek için yok edilmek zorunda. Uzmanlara göre sadece 30 bin askeri askeri teçhizatlarıyla çekmek 10 ay sürüyor.

*Ayrıca iş askerleri çekmekle de bitmiyor. Askerlerin ülkeden ayrılmasının ardından Irak’ın yeniden inşaasında görev yapan 50 bin yabancı firma çalışanı da ülkeden ayrılmak isteyecek. Bu kişilerin de güvenliği sağlanmalı.

7 ÇEKİLME SENARYOSU

1) ÜÇ YENİ ÜLKE: Kürdistan bağımsız olur. Güneyde Şii devleti kurulur. Geriye kalanlar Sünniler’e ait olur. Türkiye müdahale eder.

2) Şİİ-SÜNNİ SAVAŞI: İki mezhep birbirine girer. Savaş komşu ülkelerin de karışmasıyla yıllarca sürer.

3) TÜRKİYE’NİN GENİŞLEMESİ: Türkiye, Kuzey Irak’ta Kerkük’te kontrolü ele alır.

4) Şİİ DİKTATÖRLÜĞÜ: Şiiler Sünni Araplar’ı sürer ve bir diktatörlük kurarlar. Kürtlere yüksek seviyeli otonomi verilir.

5) KÜRT-Şİİ BİRLİĞİ: Şii Araplar ile Kürtler birleşir. Sünni Araplar’ı sindirirler.

6) KAOS: Irak’taki kaos durumu, terör yuvalanması yıllarca sürer. El Kaide Irak’ın büyük bölümünü ele geçirir.

7) BİRLİK: Kürt-Şii ve Sünniler uzlaşır. Güvenliğe ağırlık verilerek terör odakları imha edilir.

Soykırımı önleyemeyiz

2008 ABD Başkanlığı seçimlerinde Demokrat Parti’nin en şanslı adaylarından biri olan siyasetçi Barrack Obama, AP ajansına verdiği demeçte çok çarpıcı ifadeler kullandı: Irak’ta potansiyel bir soykırım olabilir diye Amerikan askerlerinin bu ülkede tutulmasını yeterli bir gerekçe olarak görmüyorum. O zaman Kongo’ya da 300 bin asker göndermemiz gerekirdi...

Vatan



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs