En Sıcak Konular

Burhan Kuzu: 27 Mayıs bir cinayettir

17 Aralık 2012 13:13 tsi
Burhan Kuzu: 27 Mayıs bir cinayettir TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 27 Mayıs darbesinin ''cinayet'' olduğunu belirterek, Meclis'in eski Başbakan Adnan Menderes'e iadeiitibar görevini yapması gerektiğini söyledi.

Kuzu, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, 27 Mayıs 1961 darbesi ve sonrasında gelişen olayların üzerinden uzun süre geçtiğini ifade ederek, ''O dönemden kalan, sorguya çekilecek, ifadesi alınacak veya kurulacak komisyona bilgi verecek şahsiyetler de çok fazla kalmamıştır'' dedi.

27 Mayıs darbesi için ''tam bir cinayettir'' diyen Kuzu, şöyle konuştu:

''O gün ifade veren Prof.Dr. Hüseyin Nail Kubalı, kürsüde hocamdı. Olayın üzerinden 10-15 yıl geçmişti, kendisine 'Hocam ben o dosyayı inceledim, Yassıada dosyasında öyle aman aman bir şey yoktu'' dediğimde, etrafına bakınıp bana, 'Çocuk biz onları katlettik'' dedi. Sonra Son Havadis Gazetesi'nde yazılar yazdı. Yapılan yanlışları anlattı. Sonra sol kesim onu aforoz etti; 'sen nasıl böyle döneklik yaparsın?' diye. Vefat ettiğinde bu yüzden cenazesine bile gitmediler. Orada Salim Başol'un 'sizi buraya tıkan güç böyle davranmamızı istiyor' lafları var. Tamam orada belki 50, 60 döneminde güçlü Hükümet ve kimi yanlışları olabilir. Sonuçta bunun idamı gidecek bir tablo olduğunu hiçbir zaman kabul etmedim. Ama bunların araştırılması gerekir. Belki zamanaşımı gündeme gelmiş olabilir, ilgilileri bulmak zor olabilir. İadeiitibar bakımından Meclis bu görevi yapmalı. Bunu sadece Menderes ve arkadaşları için söylemiyorum. O gün kim yargılansa bugün aynısını söylerdim. Yassıada bir cinayet.''

Kuzu, nasıl bir yol izlenebileceği sorusuna, ''Gerekirse bir komisyon kurulabilir, sırf bu konularla alakalı. Komisyon rapor hazırlar. Sonra o rapor çerçevesinde, Genel Kurul'da bu manada iadeiitibar konusunda adım atılabilir'' dedi.

Bir gazetecinin ''Geçmişte böyle bir karar var mı?'' sorusuna Kuzu, ''Geçmişte benzer şeyler var biliyorum. Bunun için değil ama başka türlü var. Bakılabilir'' karşılığını verdi.

Kuzu, ''Başka idamlar da gündeme gelebilir mi? Deniz Gezmiş mesela...'' sorusu üzerine, ''Aynı şey değil bana sorarsanız. Onlar yanlış olmuştur, kabul ettik. O dönemde hukuk fakültesinde öğrenciydim. Benden bir önceki kuşaktır onlar. Dosyalara baktığınız zaman farklı şeyler de var orada. Suçlamalar, adam kaçırmalar, elçi kaçırmalar, belli yerleri yakmalar, banka soymalar...Bunlardan idam çıkar mı, çıkmamalıydı'' diye konuştu.

27 Mayıs meselesinin spesifik olarak ele alınması gereken bir konu olduğunu savunan Kuzu, ''Bir Başbakan, iki bakanın o dönemde idamı doğru olmamıştır. Ağır suçlama... Aslında ortada delil de yok bana sorarsınız. Köpek davası, bebek davası, külot davası, uyduruk, kaydırık bir takım davalar. Afganistan'dan köpek gelmiş de onu evine koymuş, kendine mal etmiş de memleketin malını bilmem ne yapmaktan, büyük yolsuzluk görülüyor. Ona benzer şeyler'' dedi.

-Avukatı Meclis'e başvurmuştu-

Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in avukatı Burhan Apaydın, Menderes'in 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra hukuka aykırı bir şekilde yargılanarak idam edildiğini belirterek, mahkumiyet kararının iptal edilmesi için TBMM'ye iki kez başvurdu. TBMM'de bu başvuruyu hem Dilekçe hem de Anayasa komisyonları aracılığıyla değerlendirmeye almıştı.

AA



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,303 µs