En Sıcak Konular

Soğuk havalara dikkat!

17 Aralık 2012 10:37 tsi
Soğuk havalara dikkat! Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, ''Bu mevsimde bol salep, yeşil ve siyah çay, ıhlamur, tarçın gibi sıcak içecekler tüketilebilir'' dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, son zamanlarda iklimsel değişiklikler nedeniyle hava sıcaklıklarında, mevsim normallerinin dışında bir seyrin söz konusu olduğunu belirterek, ''Bu mevsimde bol salep, yeşil ve siyah çay, ıhlamur, tarçın gibi sıcak içecekler tüketilebilir''dedi.

Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah havaya bakıp ince veya normal kalınlıkta giysi ile dışarı çıkıldığında akşama doğru bu giysinin yeterli olamadığını belirterek, ''Bu durum insanların mevsimsel olarak olağan kabul edilen soğuk algınlığı, nezle ve grip hastalıklarına yakalanmasına neden olmaktadır'' dedi.

Sabah güneşli bir hava ile güne başlarken öğleye doğru yağmur, akşam saatlerinde de sıcaklıkta ciddi sayılabilecek düşüşler görülebildiğine dikkati çeken Topbaş, şöyle devam etti:

''Bu durum insan sağlığını da etkileyebilmektedir. Sabah havaya bakıp ince veya normal kalınlıkta bir giysi ile dışarı çıkıldığında akşama doğru bu giysi yeterli olamamaktadır. Bu durum insanların mevsimsel olarak olağan kabul edilen soğuk algınlığı, nezle ve grip hastalıklarına yakalanmasına neden olmaktadır. Ayrıca gün içerisinde hava sıcaklığındaki bu değişimler uykusuzluğa, yorgunluğa, bitkinliğe yol açmakta, bu da iş yaşamında motivasyon kaybına ve dikkat eksikliklerine neden olabilmektedir. Bu nedenle havanın bu değişkenliğini ve mevsimin kış olduğunu kabul etmemiz gerekir. Sabahları hava ne kadar güzel olursa olsun ince, yazlık giysiler giyilmemeli, normal kalınlıkta giysiler giyilmeli, hatta pardösü veya mont gibi biraz daha kalın giysiler yanımızda olmalıdır.''

-''Salep, yeşil çay, ıhlamur, tarçın tüketilmeli''-

Topbaş, özellikle bu dönemde mevsimin önemli getirilerinden olan turunçgiller, elma ve ayva gibi meyvelerin tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Ayrıca su alımına dikkat edilmelidir. Bu amaçla süt, salep, yeşil ve siyah çay, ıhlamur, tarçın çayları gibi sıcak içecekler tüketilebilir. Soğuk algınlığı olan kişiler dinlenmeli, başka kişilere hastalık etkenlerini bulaştırmamak için kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır. Her dönemde olduğu gibi el hijyenine dikkat edilmeli, kirlendiği her durumda eller sabunlu su ile yıkanmalı, hapşırırken ağız ve burun kısmı avucumuzla değil, kolumuzun dirsek iç yüzü ile kapatılmalıdır. Sonrasında akşam bu giysi, eller ve kollar yıkanmalıdır'' diye konuştu.

Topbaş, astım, KOAH, 65 yaş üstü yaşlılar gibi grip hastalığının risk oluşturabileceği kişilerin bu ay içinde grip aşısı yaptırmaları gerektiğini de kaydederek, ''Uyku düzenine dikkat edilmeli, özellikle toplu çalışılan yerlerde iş motivasyonunu artırmak için değişik aktiviteler yapılabilir'' dedi.


Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,619 µs