iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Önce hangisi vuracak?

17 Aralık 2012 10:22 tsi
Önce hangisi vuracak? Obama elini çabuk tutmazsa... iyibilgi özel

Japonya-Çin-İsrail-İran hattında ABD için karar anı yaklaşıyor...

Önce Pasifik yönüne bakalım.

Japonya-Çin ilişkilerinde gerginlik gittikçe büyüyor. Son olarak hindustantimes.com sitesinde yayınlanan bir habere göre, Çin Komunist Partisi, "bölgesel bir savaşa" hazırlanması için orduya talimat göndermiş. Sebebi de Japonlar tarafından Senkaku, Çinliler tarafından Diaoyu olarak adlandırılan kayalık ve adacıklar. Petrol, doğalgaz ve maden yatakları bakımından zengin olduğu iddia edilen bölge, uzun zamandır iki ülke arasında derinleşen krizin ana kaynağı. Son olarak Çin'e ait 4 geminin, adaların olduğu bölgeye girerken Japonya Sahil Güvenlik Birimleri de gemilerin bölgeyi terk etmesi uyarısında bulunmuş, gerilim sırasında Çin'e ait bir uçak da bölge üzerinde uçuş yapmış, bütün bunların üzerine Japonya'nın F-15 tipi savaş uçakları önleme uçuşu gerçekleştirerek, Çin'e sert bir mesaj vermişti. Japonya'nın Kuzey Kore'ye de benzer bir askeri uyarıda bulunduğunu da hatırlatalım:

"Japon yetkilileri, AEGIS donanımlı üç destroyerin Pasifik ve Doğu Çin Denizi'ne gönderileceğini, Okinava Adası'na da Patriot füze fırlatıcıları yerleştirileceğini belirtmişti."

Patriot ve AEGIS konusunda Türkiye'nin de benzer taleplerde bulunduğu şu günlerde, dünyanın iki ayrı yakasında "füze tehditlerinin" çakışması, Amerikan askeri gücünü zorlamaya başlamış olabilir.

Doğu Çin Denizi'nde sular ısınırken, aynı anda dünyanın öteki ucunda, bir başka savaş tehlikesi her geçen gün daha da belirginleşiyor. Brookings Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar'ın Sabah gazetesinde kaleme aldığı uyarı, Ortadoğu'da yeni bir savaşın giderek yaklaştığı izlenimi veriyor.

"ABD açısından İsrail'in İran'ı vurması son derece ciddi bir risk. Böyle bir durumda ABD inisiyatifi bütünüyle kaybedecek ve Ortadoğu'da daha da derin bir kaos yaşanacak. ABD'nin prestiji ve bölgedeki dinamikleri kontrol etme ihtimali sıfıra inecek. Obama bu riski göze almadan ABD'nin kendisinin İran'a karşı başarılı bir askeri operasyonu gerçekleştirmesi bu nedenle ciddi bir ihtimal. Sonuç olarak İstanbul'daki zirve sonrasında Tahran'dan ciddi adımlar gelmediği takdirde 6 ay içinde İran'ın nükleer tesislerine karşı bir ABD hava saldırısı olasılığını ciddiye almak gerekiyor."

ABD açısından dünyanın iki ayrı bölgesinde iki ayrı müttefiki (Japonya ve İsrail) savaş ihtimali ile karşı karşıya. Güç ekseni açıkça İndo-Pasifik bölgesine kayarken, Beyaz Saray için Ortadoğu'da olası bir savaş, Çin'i dengelemek için ayrılmış çok önemli askeri kaynakların başka bir yere kaydırılması demek ki, Obama bunu istemez.

Dolayısıyla Taşpınar'ın tespiti önemli. Eğer bir an önce İsrail "tatmin edilmezse" askeri ve politik açıdan ABD çok daha ağır bir fatura ödeyebilir.

Ya Çin? ABD'yi meşgul edecek bir İran operasyonu, Çin'in işine gelir mi?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs