En Sıcak Konular

İcra dairelerinde rüşvet avı

17 Aralık 2012 09:52 tsi


KADİR KÖKTEN - Zaman

İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu, rüşvet iddiaları üzerine harekete geçti. Bu kapsamda 6 ay içinde icra dairelerinde görev yapan personelin yüzde 60’ının yeri değiştirildi. Yeni atamalarla büyük bir iyileşme sağlandığını ifade eden Avukat Yusuf A., “Böylelikle rüşvet büyük oranda azaldı.” dedi.

Yargının yumuşak karnı olarak nitelenen icra daireleriyle ilgili rüşvet iddialarını ortadan kaldırmak için harekete geçildi. İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu, icra daireleri hakkında gelen şikâyetleri sıkı takibe aldı. Bu şikâyetler üzerine son 6 ayda İstanbul Adliyesi'ndeki 37 icra-iflas müdürlüğünde görev yapan personelin yüzde 60'ının yerleri değiştirildi. Elden iş takibini azaltmayı da hedefleyen komisyon, bu amaçla İcra Tarama Merkezi kurdu. Burada 13 milyon icra dosyası taranarak dijital ortama aktarılacak. Çalışma sonunda arşivdeki 11 milyon dosya da dijital erişime açılacak. Böylece işleyişi yavaşlatan; dosya inceleme, arşivden dosya çıkarma gibi işlemler, dijital ortamda hızlı bir şekilde yapılabilecek.

Avukatlar, gelişmelerden memnun. Değişimle birlikte rüşvetin azaldığını belirten Avukat Serkan Y., daha önce bazı icra dairelerinde her işlem için bir tarife belirlendiğini anlatıyor. Dosya kaydetmek için 1 lira, arşivden dosya çıkarmak için de 10 TL rüşvet istendiğini ifade ediyor. Avukat Yusuf A. da, “Özellikle toplu icra takibi açılacağı zaman, personel dosya başına para istiyordu.” diyor. Son atamalardan sonra ise büyük bir iyileşme sağlandığını belirtiyor: “Şu an büyük oranda rüşvete tenezzül edilmiyor. Yapılan değişikliklerle birlikte rüşvet de büyük oranda azaldı.”

İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu, icra dairelerinde rüşvet iddiaları üzerine önemli adımlar attı. İlk olarak İstanbul Adliyesi’ndeki 37 icra-iflas müdürlüğünde görev yapan her 10 personelden 6’sının görev yeri değişti. Avukatlar, yeni atamalarla rüşvetin azaldığını belirtiyor. Avukat Yusuf A., “İşiniz için icra dairesine gittiğinizde memur, ‘İşim var, sonra yaparım’ diyebiliyordu. Özellikle toplu icra takip açılacağı zaman, dosya başına para istiyordu personel. Örneğin dosyanıza 2200 TL yattı. Tahsile gittiğiniz zaman icra müdürü 2000 TL veriyor. ‘2200 liraydı alacağım para’ dediğinizde ‘Yetmedi mi?’ karşılığını veriyordu.” sözleriyle yaşadığı sıkıntıyı anlatıyor. Ancak yeni yapılan personel atamalarıyla icra dairelerinde ciddi bir iyileşme olduğunu belirtiyor. Rüşvetin de büyük oranda azaldığını vurguluyor.

Avukat Gökhan A. da şahit olduğu bir rüşvet olayını şöyle anlatıyor: “Meblağı hayli yüksek bir icra takibini sonuçlandırmıştık. Dosyaya konulan teminat miktarını paraya çevirip alacaktık. İcra müdürü bizi arayıp, çantaya doldurduğu parayı ofisimize getirdi. Tabii ofise kadar getirdiği paradan 5 bin lira kendisine ayırmıştı. Maalesef böyle olaylar sıklıkla yaşanıyor icra dairelerinde. Son aylarda yapılan uygulamalarla bu durum değişmeye başladı. Yeni atanan icra müdürleri ve memurlar işlerini yapmaya çalışıyorlar. Ancak rüşvetin tamamen bittiğini söylemek mümkün değil maalesef.” Avukat Serkan Y. ise rüşvetin üzerine yeni yeni gidilmeye başlandığını savunuyor. Rüşvetin yargıya olan güveni derinden sarstığının altını çizerek, “Sarsılan bu güvenin tamiri için çok gayret edilmesi gerekiyor.” çağrısında bulunuyor.

13 MİLYON İCRA DOSYASI DİJİTAL ORTAMA AKTARILIYOR

Adalet Komisyonu, yeni atamaların yanı sıra icra müdürlüklerindeki iş yükünü azaltmak amacıyla İcra Tarama Merkezi’ni kurdu. Tarama merkezinde görev yapmak üzere 27 personel görevlendirildi. İstanbul Adliyesi’ndeki 34 adet icra müdürlüğü ve 3 adet iflas müdürlüğündeki dosyalar, bu merkezde taranarak dijital ortama aktarılıyor. Niteliği açısından önem arz eden dosyaların taranması işlemine ilgili icra dairesinden bir memurun katılımı da sağlanıyor. Bu çalışma derdest 2 milyon dosyanın taranmasının ardından arşivdeki dosyaların taranması ile devam edecek. Arşivde bulunan 11 milyon dosya da taranarak dijital erişime açılacak. Böylece icra dairelerinde işleyişi yavaşlatan; dosya inceleme, arşivden dosya çıkarma ve evraktan suret alma gibi işlemler dijital ortamda yapılabilecek.

Öte yandan, Başbakanlık’ta imza bekleyen Personel Atama ve Nakil Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklikle, icra müdürleri ve yardımcıları, disiplin yönünden cumhuriyet başsavcılığına bağlanacak. Başsavcılık bünyesinde soruşturma ve disiplin büroları kurulacak. Böylece disiplin soruşturmalarının daha kısa sürede tamamlanması ve daha etkili sonuçlanması sağlanacak.

Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,505 µs