En Sıcak Konular

Japonya'nın yeni liderinden Çin'e net mesaj

17 Aralık 2012 09:50 tsi
Japonya'da dün yapılan erken genel seçimlerden zaferle çıkan Liberal Demokrasi Partisi Genel Başkanı Şinzo Abe, Çin ile yaşanan ada gerginliğinde Pekin'e net bir mesaj gönderdi. Abe, adalarla ilgili müzakere edecek bir şey olmadığını vurguladı.

Milliyetçi bir isim olarak bilinen Şinzo Abe, seçim zaferinin ardından yaptığı ilk açıklamada Pekin ile ilişkileri germek istemedikleri ancak Çin'in "meydan okumasını da durdurmak istediklerini" vurgulamıştı. İyi ilişkilerin iki ülkenin çıkarına olduğunu anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Abe, "Çin bunu pek anlamıyor. Pekin'in bunu düşünmesini istiyorum." diye konuşmuştu. Abe bugün düzenlediği basın toplantısında ise Doğu Çin Denizi'nde yer alan ve Pekin'in hak iddia ettiği adalarla ilgili "müzakere alanı" olmadığını açıkladı. Abe, Tokyo'nun adaları kamulaştırmasının ardından Çin'de Japon firmalarına yapılan saldırıların da uluslararası hukukun çiğnenmesi olarak niteledi.

Ada krizi, Japonya'nın kontrolündeki Senkaku Adaları'nı ekim ayı başında kamulaştırmasıyla alevlendi. Çin'in bu adıma tepkisi ise sert oldu. Çin genelinde Tokyo karşıtı gösteriler yapılırken Japon firmalarına ait bazı dükkanlar ateşe verilmişti. Adaların yakınına gemi de gönderen Çin, adalar üzerindeki hak iddialarını yüksek sesle dile getirmişti. Çin'den Japonya'ya yapılan uçuşlar azalırken turist sayısında da düşüş oldu. Ayrıca Çin'de Japon arabalarına karşı ilgi de düştü. Buna karşın Tokyo, sorunu diplomatik yollardan çözmek için görüşmelerini sürdürdü.

ÇİN GAZETESİNDEN ABE'YE UYARI

Çin Komünist Partisi'nin gazetesi 'People's Daily' ise LDP lideri Abe'yi sert bir tutum takınmaması noktasında uyaran bir yazıya yer verdi. Gazete, Şinzo Abe yönetiminin atacağı adımların Pekin tarafından dikkatlice takip edileceğini yazdı. Gazete, Japon anayasayı değiştirme girişimleri, tartışmalı ada noktasındaki tutumu ve Yasukuni Tapınak'ını ziyaretin önemli noktalar olduğunu vurguladı. Bununla birlikte gazete, Çin'in ikili ilişkilerin daha fazla kötüleşmemesi adına Japonya'nın yeni liderinin harekete geçmesini de umduğunu belirtti.

cihan

Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,892 µs