En Sıcak Konular

Güvercinler-Şahinler: Zana’nın konuşması hangi kavgayı su yüzüne çıkardı!

21 Temmuz 2007 12:32 tsi
Güvercinler-Şahinler: Zana’nın konuşması hangi kavgayı su yüzüne çıkardı! Leyla Zana’nın dün bir mitingde dile getirdikleri DTP içindeki “güvercinler-şahinler” ayrışmasını gün yüzüne çıkardı. Uzmanlar ayrışmayı iyibilgi’ye değerlendirdi: Ali Bulaç: Şahinler kaybediyor. Haşim Haşimi: Gerilim politikasında

Bulaç: Şahinler kaybediyor!

Konu ile ilgili iyibilgi.com’un sorularını yanıtlayan gazeteci Ali Bulaç Kürt siyasetçilerin güvercinler ve şahinler olarak ikiye ayrıldığının altını çiziyor. Bu ayrımın PKK’nın sertlik yanlısı politikalarını takip etmek isteyenlerle AKP’yi örnek alıp daha ılımlı bir şeklide Kürt meselesini siyaset yoluyla gündeme getirmek isteyenler arasında yaşandığını belirten Bulaç bu ayrımın uzun bir süredir olduğunu, ancak Zana’nın açıklamasıyla su yüzüne çıktığını vurguluyor. Bulaç DTP’nin bölgede güç kaybettiğini, bu yüzden şahinlerin giderek sertleştiğini belirtiyor ve ekliyor: Nasıl sağ sol ve İslami kesimde merkeze gelme isteği varsa Kürt siyasetinde de aynı kaygı var. Tabi şunu göz önüne almak lazım. Merkez kendi diktiği elbiseyi giymeyi kabul edenleri içine alıyor. Kürtler şiddet yanlısı politikalarla merkeze giremezler. Eski gömleklerini çıkarıyorlar. Ancak bu merkezin de ne olduğuna iyi bakmak lazım. Bu merkez Türkiye’nin kendi iç dinamikleriyle oluşturduğu bir merkez değil, küresel bir denklemin ürünü. Kürtler de bu merkeze girmek istiyor.

Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk’ün daha ılımlı olduğunu belirten Bulaç’a göre Zana bu iki isme mesaj vermek istiyor. Zana’nın “federasyon” önerisinin Türkiye’nin şartlarına uygun olmadığını da belirten Bulaç şöyle konuştu: Zana’nın federal önerisi Türkiye’nin şartlarına uygun değil. Öncelikle maddi ve demokratik temeli yok. Kürt kökenli vatandaşların büyük bir kısmı artık güneydoğuda değil Akdeniz ve Marmara’da yaşıyor.”

Haşimi: Gerilim politikasından beslenenler var!

TBMM’de iki dönem milletvekilliği yapmış olan Haşim Haşimi de Bulaç gibi düşünüyor. Zana’nın açıklamasının DTP içinde farklı gruplar olduğu gerçeğini ortaya çıkardığını vurgulayan Haşimi bir grubun demokratikleşme içinde Kürt sorununu ele almak isterken diğer grubun çatışmadan beslendiğini söylüyor. DTP içindeki ılımlı grupta daha Kemalist ve daha feminist bir dilin ortaya çıktığını belirten Haşimi’ye göre bu değişim yaşanırken siyasi çatışmanın olmaması mümkün değil.

Zana’nın bu çıkışının altında yatan sebepleri DTP içinde yaşanan güvercinler şahinler bölünmesi, AKP’nin bölgede artan etkinliği ve Kuzey Irak’taki gelişmelere bağlayan Haşimi “DTP çok daha kapsayıcı olma potansiyeline sahipken bölgenin tümünü kapsayamıyor” diyor. DTP’li belediyelerin de umulanı veremediğini belirten Haşimi DTP’nin güç kaybettiğine katıldığını ve bu açıklamaları yapanların gerilim politikasından medet umuyor olabileceğini vurguluyor.

Miroğlu: Bu sözler DTP’nin çizdiği konseptin dışında!

DTP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu Leyla Zana’nın açıklamalarını iyibilgi’ye değerlendirdi. Leyla Zana’nın dün bir mitingde “Artık Türkiye’nin eyaletlere bölünme zamanı gelmiştir. Ankara Türkiye’yi eyaletlere böl ve Kürdistan’ı kur” şeklindeki sözlerini hatırlattığımız Miroğlu bu konuşmanın Türkiye’de demokrasinin gelişmesine katkı sağlamayacağına inandığını belirtiyor. “Türkiye’de Kürt meselesi ile ilgili her şey demokratik bir biçimde tartışılmalı” diyen Miroğlu’na göre DTP Zana gibi düşünmüyor. Miroğlu şöyle konuştu: “Bizim görüşlerimiz çok açık. Kürt sorununun Türkiye’nin demokratikleşmesi ile çözülecek bir sorun olduğuna inanıyoruz. Kürt sorunu ne toprak ne de federal bir yapı ile çözülebilir. Evren de eyaletten yana bir tavır koydu. Ancak zamanlama açısından bunu tartışmak yanlış. Seçime bir gün kala Türkiye’nin böyle bir tartışmayı yaşaması demokrasiye bir şey kazandırmaz. Sadece Türkiye’nin korkularının biraz daha büyümesine katkı sunar. Zana’nın söyledikleri DTP’nin belirlediği konseptin dışında bir konu. DTP federasyon ya da Kürdistan kurmak gibi düşünceye sahip değil. DTP’nin siyasi geleneği Kürt meselesinin çözümünü demokratikleşme meselesini olarak kodluyor. Bu görüşler demokratik olarak serdedilebilir. Zana Kürt hareketi içinde politik bir figür. Bunları ifade etmek istemiş olabilir. Ancak söylenen her şey doğru diye bir durum yok.”

www.iyibilgi.com



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs