En Sıcak Konular

'Onlarla aramızda bir sınır görmüyoruz'

16 Aralık 2012 21:25 tsi
'Onlarla aramızda bir sınır görmüyoruz' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genel Kurul'da devam eden bütçe görüşmelerinde söz alarak eleştirileri cevapladı.

 Arap toplumlarında büyük bir dönüşüm yaşandığını, Türkiye'nin de bu tarihi akışın içinde yer almak istediğini söyleyen Davutoğlu, "Mısır'a, Tunus'a tavır aldığımızda CHP (neden bu kadar aktif davranılıyor) diye tenkit etti. Suriye'de tavır aldığımızda da yine aynı tenkitlere maruz kaldık. Ama tavrımız net ve açıktır. Biz tarihin arkasında değiliz. Tarihi akışı anlayacağız ve tarihi akışı yöneteceğiz." diye ifade etti.

Kader birliği yapılan bölgelerle birlikte yürümek istediklerini söyleyen Davutoğlu, "Oradaki her gelişme bizi ilgilendirir, esen her rüzgar bizi etkiler. Hiçbir şeyi seyretmeyiz. Siz ise (Suriye'de olaylar varsa bırakın seyredelim belli noktaya gelsin, ondan sonra bakarız) dediniz. Bunun çarpıcı misalleri var. Suriyeli kardeşlerimize kapımızı açmamızı tenkit ettiniz. Çünkü siz bölgeye oryantalist bir bakışla, dışarıdan bakıyorsunuz. Suriyelilerin acılarını paylaşmıyorsunuz. Filistin'deki gelişmeleri dışarıdan seyretmemizi tavsiye ediyorsunuz. Biz ise yüreğimiz yanarak takip ediyoruz. Suriye'deki kardeşlerimize dün söyledim, tekrar söylüyorum. Onlarla bizim aramızda bir sınır görmüyoruz. Saygı duyduğumuz bir sınır var ama gönüllerimizde ve kaderimizde bir sınır görmüyoruz." diye konuştu.

Suriye'de herkesle ilgili olduklarını söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti: "Suriye'deki Kürtlerin kaderi de bizim kaderimizdir. Tek şey istedik Suriye'deki Kürt kardeşlerimizden. Suriye muhalefeti arasında yer alın ve zulme karşı direnin. Zulme karşı direnen Suriyeli Kürt, Suriyeli Arap, Suriyeli Türkmen bizim yanımızdadır. Zulüm ile işbirliği yapan, PYD gibi Beşşar Esed ile işbirliği yapanlar ise karşımızdadır. Kim olursa olsun. İster Türk, ister Kürt, ister Arap, ister Nusayri, ister Sünni. Bizim meselemiz etnik mesele değil. Bizim ölçümüz adalet."

Gazze'de yaşadıkları hissi yoğunluğu şehit cenazelerinde de yaşadıklarını belirten Davutoğlu, "Hiçbir zaman şehitlerimizin kanı ile Gazzeli mazlumların kanını iki ayrı teraziye koymayız, onların kanı bir ve tektir." ifadesini kullandı.

"KILIÇDAROĞLU İLLÜZYONU YAŞIYORUZ"

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Sayın Kılıçdaroğlu'nu, son gensoru dolayısı ile burada cevapladım. Bekledim ki Sayın Kılıçdaroğlu o ikazlardan sonra edep çizgisine gelir. Maalesef Gazze'deki olaydan hareketle hakaretlerini sürdürdü. Gece ve gündüz, sürekli şahsileştirerek saldırısına devam ediyor. Demokrasimizde Kılıçdaroğlu illüzyonu yaşıyoruz. Kılıçdaroğlu Mısır'a, İran'a giderse bu oryantalist bakış açısı bir nebze düzelir. Yalnız sokağın içine girsinler, Türkiye ile ilgili ne düşünüyorsunuz diye sorsunlar. Görecekler ki biz bu bölgede özne olarak varız. Bu bölge halkı ile kader birliği yapmışız, ebediyete kadar da bu kader birliğini sürdüreceğiz. O bölgelerden uzak, insanlara zulmedenleri mazur gören bir anlayış artık Ortadoğu'da taraftar bulamaz."

"REVAKLAR YIKILMAYACAK, EBEDİYETE KADAR KALACAK"

Osmanlı kalelerinin yıkılmasına sessiz kalmakla eleştirildiklerini kaydeden Davutoğlu, "Ecyad Kalesi, MHP iktidarı döneminde yıkıldı. Revaklar ise yıkılmayacak merak etmeyin. Revaklar ebediyete kadar kalacak. Bunu garanti altına almak için Suudi Arabistan yönetimi revaklarla ilgili tüm mimari işleri bir Türk şirketine verdi." dedi.

Davutoğlu, muhalefetin bir vizyonu bulunmadığını, konjenktüre göre siyaset yaptığını savundu. Davutoğlu, konuşmasının ardından, söz hakkı doğduğu gerekçesi ile ikinci kez söz aldı. Bugüne kadar kimse hakkında edep dışı bir söz söylemediğini kaydeden Davutoğlu, 'Ama basın, Kılıçdaroğlu'nun sözlerini sansürlemek zorunda kaldı. Ben burada onu söylemekten haya ederim. Kılıçdaroğlu'nun öncelikle edep ve üslup dersi alması lazım." ifadesini kullandı.

Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,005 µs