En Sıcak Konular

Bakan Yılmaz: Gaz da sağlam, fren de

14 Aralık 2012 17:44 tsi
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Eskiden arabanın gazı pedalı bozuk, freni patlak olduğu için bu tartışmalar yaşanmıyordu. Şimdi hem gazımız hem frenlerimiz sağlam, hangisini ne zaman kullanacağımızı tartışıyoruz'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Sağlık Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı sunumda, hem gerçekleştirilmesi ve hem de sonuçları itibariyle kapsayıcı bir kalkınma anlayışına sahip olduklarını söyledi.

Bir taftan dünya ile Türkiye arasındaki mesafeyi daraltmaya, diğer taraftan ülke içinde değişik bölgeler arasında gelir farlılıklarını azaltma yönünde gayret ettiklerini belirten Yılmaz, ''2002'de satın alma gücü paritesine göre AB kişi başına gelirinin sadece yüzde 36'sına sahip olan Türkiye bunu 2011 yılında yüzde 52'ye çıkarmayı başardı'' dedi.

Türkiye'nin bu başarıyı kaynağıyla, emeğiyle başardığını vurgulayan Yılmaz, rekabet gücünde Türkiye'nin 43. ülke haline geldiğini söyledi.

GAP, DAP, DOKAP ve KOP bölgelerinin kalkınmada Türkiye ortalamasının altında olduğunu dile getiren Yılmaz, ''Buraları ortalamaya doğru yaklaştırmak için çok önemli bir gayret içindeyiz'' diye konuştu.

Bu bölgelerde yapılan yatırımların, toplam kamu yatırımlarına oranının 2012'de yüzde 35'i aştığını bildiren Yılmaz, teşvikte de bu bölgelerin birinci öncelikle sırada yar aldığını kaydetti.

Türkiye'nin gelir dağılımını da düzelttiğini dile getiren Yılmaz, en zengin yüzde 20'lik dilimin, toplam gelirden 2002'de aldığı payın yüzde 50'den geçin yıl yüzde 45'e düştüğünü ifade etti.

Günlük 4,30 sentin altına harcama yapanların da yüzde 30'dan yüzde 2,8'e düştüğünü bildiren Yılmaz, Türkiye'nin daha fazla ve verimli yatırımlar yapıldığını dile getirdi.

-''Bu tür şeylere sığınılıyor''-

Tüm bakanlığın yıllık temsil ve ağırlama giderinin 160 bin lira olmasını yadırgayan milletvekillerinin tekrar düşünmelerini isteyen Yılmaz, ''Kalkınma Bakanlığı en düşük değilse bile en düşüklerden biridir. Gerçek politika yapılmayınca, gerçekten fikir, proje üretilmeyince, bu tür şeylere sığınılıyor'' dedi.

BDP'nin, GAP'a karşı olduğunu ifade etmesine şaşırdığını söyleyen Yılmaz, ''İnsana aş, iş verecek bölgesel kalkınma programına karşı çıkmasını milletimizin takdirine bırakıyorum'' diye konuştu.

Bazı milletvekillerinin, terörün yatırımlara etkisini söylemesini de isteyen Yılmaz, şantiyelere ve fabrikalar saldırıldığına dikkati çekti. Yılmaz ''Bir taraftan yatırımlara saldırı olacak bir taraftan yatırım yok diye şikayet edilecek. Bu samimiyet değil'' ifadesini kullandı.

-4 yılda 394 bin istihdam-

GAP bölgesinden ihracatın 10 kattan fazla arttığını dile getiren Yılmaz, son 4 yılda 394 bin kişinin GAP Eylem Planıyla işe kavuştuğunu  kaydetti. Yılmaz, ''Bunu küçümseyebilir misiniz?. GAP bölgesinde iyi gelişmeler oluyor ve yatırımlar devam edecek. Terör saldırıları da olsa bölgeye yatırım yapmaya devam edeceğiz. Biz insanımızı ve ihtiyaçlarını esas alacağız'' dedi.

İşsizlik sigortası payının kullanılmasına ilişkin Yılmaz, ''Sadece hükümet ve işveren payını kullandık. Bu kanunu yapısında var zaten. İnsanlar işsiz kalsın da kullanalım diye beklememeliyiz. İstihdam üretmek için de bunları kullanmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Ekonomide gaz-fren tartışması yapıldığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:

''Eskiden arabanın gazı pedalı bozuk, freni patlak olduğu için bu tartışmalar yaşanmıyordu. Şimdi hem gazımız hem frenlerimiz sağlam, hangisini ne zaman kullanacağımızı tartışıyoruz. Kaptanımız da çok iyi. Hangisini ne zaman kullanacağını çok iyi biliyor. Motor da kaporta da sağlam ama sizin döneminizdeki kaportanın halini biliyoruz. 2001 krizinde arabanın nasıl tosladığını iyi biliyoruz. Kabinenin içinde sağlıklı tartışmalarının olması normaldir.''

Ekonomi yönetiminde güçlü bir koordinasyon olmasaydı dünyada bu kadar kriz yaşanırken bu ekonomik başarıları elde edilemeyeceğini anlatan Yılmaz, ''Ortak akılla politikalarımızı üretiyor ve uyguluyoruz'' dedi.

Kalkınma Bakanlığı'nın her zaman istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyümeden ve yatırımlardan yana yana olduğunu söyleyen Yılmaz, turizm gelirlerini yeniden hesapladıklarını, turizm gelirlerinin düşünülenden daha yüksek olduğunu bildirdi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, sataşmadan söz alarak, ''Bingöllü çocuklar aç yatarken 160 bin liralık pasta, kebap, lahmacun faturası çıkarırsanız onu sormak bizim boynuzumun borcudur'' dedi.

Bakanı Yılmaz, bazı milletvekillerinin GAP ve DAP projelerinin önemli olduğunu söylemelerinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Yılmaz, ''Benim buradan önerim şu; bundan sonra da gelin bu kamu özel yatırımlarını hep birlikte koruyalım. O yatırımlara hep birlikte sahip çıkalım'' dedi.

AA
 

Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,538 µs