En Sıcak Konular

Ensarioğlu: Özal, zehirlenerek öldürüldü

14 Aralık 2012 13:04 tsi
Eski Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zehirlenerek öldürüldüğünü söyledi.

Ensarioğlu, zehirleme sürecenin bir yılda mı yoksa iki yılda mı başladığını bilemeyeceğini ifade etti. Eşref Bitlis, Uğur Mumcu, Jandarma Albay Kazım Çillioğlu ve Özal'ın birbiri ardına ölmesinin tesadüf olamayacağını vurgulayan Ensarioğlu, Özal'ın, Türkiye'de özgürlük ve demokrasi alanında büyük atılımlar yaptığını hatırlatarak, "Bundan rahatsız olan kim? İhtilali yapanlar. Eğer bu olaylarda Ergenekon içinde görev almış suçlu insanlar varsa başta Özal'ı yok etmişlerdir." dedi.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan Ensarioğlu, 12 Eylül ihtilalinden sonra Özal'ın, başbakan ve cumhurbaşkanı oluşunun Türkiye için büyük bir şans olduğunu ifade etti. Askere karşı direnmeyen, el pençe duran birisi olsaydı Türkiye'nin bugün geleceğe noktayı, belki 50 sene sonra dahi yakalamayacağını dile getiren Ensarioğlu, o dönemi Özal'ın atlattığını ifade etti.

"HAYATIMDA EN ÜZGÜN OLDUĞUM OLAYLARDAN BİRİ ÖZAL'I TANIYAMAMAKTI"

Rahmetli Özal ile o dönem ayrı partilerde olduklarını hatırlatan Ensarioğlu, şöyle devam etti: "O zaman bizim genel başkanımız ha bire Özal'ın aleyhinde konuşmamızı istemesinden dolayı, doğru dürüst tanıma imkanı bulamadım. Bugün hayatımda en üzgün olduğum olaylardan biri, o zaman Özal'ı iyi tanımadık. Ayrı partideydim ve sürekli aleyhinde konuşmak zorunda hissettiriyordu parti. Bu bir suçlama değil. Ülkenin cumhurbaşkanını, başbakanını tanıyamadık. Ben o zaman milletvekiliydim."  

Ensarioğlu; Özal'ın halk ve millet için demokrasi için siyaset için bir şans olduğunu söyledi. "Bundan rahatsız olan kim? İhtilali yapanlar." diyen Ensarioğlu, "Bugün içerde; ben kimseyi suçlamıyorum, içerdeki insanlardan beraat edenler de olur, ceza alanlar da olur,  eğer bu olaylarda Ergenekon içinde görev almış suçlu insanlar varsa başta Özal'ı yok etmişlerdir herhalde. Netice olarak işin başında bir yerde demokrasinin o dönem başını çeken Türkiye'nin önünü açan, dünyaya kapılarımızı açan Özal'dı. Bir malbora bile o dönem Türkiye'de yasaktı. Kürtçe konuşmak yasaktı. Onun önünü açan oydu. Netice olarak mantıklı düşünüyorum; evet, doktorlar kalp değil diyor. O zaman zehirlemeden öldürmedir.

Ama bu zehirlemenin süreci bir yılda mı başladı, iki yılda mı başladı, bilemem. Eşref Bitlis'in ölümü, bir iki albayın intihar denilen ölümü, Özal'ın ölümü, bunların hepsi tesadüf olamaz. Türkiye'de hala bir cumhurbaşkanının ölümü, kafalarda faili meçhul olarak kalıyorsa vah halimize. Türkiye, demek daha çok çok mesafe alması lazım. Bir iki yerde okudum; Çankaya'da görev yapan birkaç personel, yurt dışına kaçtı, iadesi olmayan ülkelere kaçmış. Doğruysa, artık bundan şüphe etmek yanlıştır. Evet, bu bir suikasttır, zehirlemedir. İsmi ne olursa olsun. Netice olarak o dönemin yetkilileriyle konuşmak lazım." diye konuştu.

"MESUT YILMAZ ZEHİRLENMEDİĞİNİ NEREDEN BİLİYOR?"

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın açıklamalarını dinlediğini ve Özal'ın zehirlenmediğini söylediğini aktaran Ensarioğlu, "Mesut Yılmaz, Özal'ı hayatımda en yorgun gördüğüm haliydi, bitkin ve yorgundu diyor. Bu normal ölümdür diyor. Peki bitkin ve yorgun haliydi; zehirlenmediğini nerden biliyorsun? Bunun zehirlenmediğini, bir süreç içinde o noktaya getirilmediğini nereden biliyorsun. Hayır, normal ölüm diyor, çünkü çok bitkin gördüm diyor. Herhalde zehirlendiği zaman kalkıp dans edecek hali yok. Bitkin olur." şeklinde konuştu.     

"YÜZDE 50 KÜRT SORUNU İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ"

"Çok kişinin nasırına bastığı için öldürülmüş olabilir mi?" sorusuna ise Ensarioğlu, "Hepsi olabilir ama başında ben açıklıyorum; Ergenekon denilen derin devletlerin varsa; bugün yarın yargı kararını verecek, göreceğiz delilleriyle. Çünkü burada gizli tanık çok var. Gizli tanık ifadelerini biz bilmiyoruz. Ben dosyaları incelemedim. Onlar açıklansaydı bugün rahat bir yorum yapardım. Var mı dersen, evet var. Kontra gerilla olduğuna inanıyorum, faili meçhuller hem örgüt tarafından hem devlet tarafından yapıldığını, çoğunun devlet tarafından yapıldığına inanıyorum. Ama delil ver desen, veremem. Gizli tanıklar içinde belki paşalar vardır, belki emniyet genel müdürleri vardır. Çünkü onlar işin içindedir.

Gizli tanık, ben yapacak halim yok. İşin içinde olanlar yapacak. Onları görseydim daha net konuşurdum. Eğer Türkiye'de bir cumhurbaşkanı ölüyor, helikopter gelmiyor, ambulans yok, bir arabanın arkasına atılıyor önce Gülhane mi deniyor. Sonra ben Diyarbakır'da bırak burayı, il başkanım benden önce, Dicle'de oturuyordum. Bir kazam olurdu, üniversiteyi arardım; benim bir hastam geliyor, hastanedeki doktorlardan rica ederdim hazır olurdu. En azından hasta girdiğinde, giriş kolay olurdu.

Burada bir cumhurbaşkanı neredeyse iki üç saat dolaştırıldı." karşılığını verdi."Özal'ın Kürt sorununun çözümüne yönelik adımları da vardı. Bu sebepten olabilir mi?" sorusuna da Ensarioğlu, "Yüzde 50 bu yüzden; yüzde 50 demokrasi açısından. İhtilalden sonraki açılımlar, yurt içi ve yurt dışındaki demokrasi adımları, açılımlar. Kürt sorunu, evet, yüzde 50 onun içindir." dedi.
CİHAN



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,822 µs