En Sıcak Konular

İsrail Abbas'a destek için bir tabuyu devirdi!

21 Temmuz 2007 10:59 tsi
İsrail Abbas'a destek için bir tabuyu devirdi! İsrail, Hamas'a karşı desteklediği Filistin lideri Mahmud Abbas'ın elini güçlendirmek için yıllardır ayak dirediği bir konuda geri adım attı. İşte Abbas için İsrail'in yaptığı "fedakarlık!"

İsrail'in mahkumları serbest bırakması Abbas'ın elini güçlendirecek. Öte yandan Abbas'a bağlı El Fetih hükümeti erken seçim kararını açıkladı. Hamas'ın kontrolündeki bölgede seçim yapılmayabilir.

İsrail, Hamas'a karşı desteklediği Filistin lideri Mahmud Abbas'ın elini güçlendirmek için yıllardır ayak dirediği bir konuda geri adım attı ve 255 Filistinli mahkumu cuma günü serbest bıraktı. Bırakılan mahkumlar arasında 2001'de İsrailli bakan Rehavam Ze'evi'ye suikast düzenleyen Filistinin Kurtuluşu için Halk Cephesi adlı örgütün 2 numaralı ismi 61 yaşındaki Abdülrahim Maluh da bulunuyor.

Mahkumları taşıyan ilk otobüsler sabah 10.00 itibariyle Beytuna kontrol noktasından Batı Şeria'ya girşi yaptı. İsrail radyosunun bildirdiğine göre Filistin'e giriş yapan mahkumlardan bazıları otobüslerden inerek toprağı öptü ve yıllardır görmedikleri yakınlarıyla kucaklaştı. El Cezire televizyonu serbest bırakılan mahkumların yaklaşık yüzde 10'unun İsrail güçleri tarafından son 48 saatte tutuklanmış olmasına dikkat çekti. Mahkumların çoğu, İsrail'in Negev kentindeki Ketziot hapishanesinden. Serbest kalan mahkumlar, ilk olarak Filistin davasının sembolü haline gelen Yaser Arafat'ın mezarını ziyaret etti, ardından da Ramallah'ta Abbas ile bir araya geldi.

İsrail hükümetini, mahkumları serbest bırakma kararı almaya Başbakan Ehud Olmert geçen haftaki kabine toplantısında ikna etmişti. Olmert, karar sonrası yaptığı açıklamada "Bu doğru bir davranış. Biz, Ortadoğu'daki gerçekliği değiştiriyoruz. Filistinlilerle aramızda gerçek bir diyalog kurmak için her yolu kullanmamız lazım" demişti. İsrail'in elinde serbest bırakılanlar haricinde 10 bin 500 Filistinli mahkum var. Bunlar arasında Arafat'ın esas veliahtı olarak gösterilen Marvan Barguti de bulunuyor.

Öte yandan haziran ayından beri Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinde tutan Hamas'ın nüfuzunu azaltmak için Filistin lideri Abbas, erken seçim önerisini kabul ettirmeyi başardı. Filistin Kurtuluş Örgütü üyelerinin oluşturduğu 115 üyeli Filistin Merkez Komitesi, perşembe gecesi hem genel hem de devlet başkanlığı için erken seçim kararını desteklediklerini açıkladı. Normal şartlarda 2010'da düzenlenmesi gereken seçimlerin en kısa sürede gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak geçen yılki seçimlerde iktidara gelen Hamas, Abbas'ın bu kararı alma yetkisine sahip olmadığı iddiasıyla seçimlere kendi kontrolündeki bölgelerde izin vermeyeceğini açıkladı. Reuters haber ajansına konuşan Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri, "(Abbas) ulusal bir mutabakat olmadan seçim düzenleyemez" yorumunu yaptı.Halkın Abbas'a olan desteği de henüz o kadar güçlü değil. Yapılan son kamuoyu yoklamaları Abbas ve Hamas liderlerine desteğin birbirine çok yakın olduğunu ortaya koyuyor. 

Uluslararası toplumun ise Abbas'a olan desteği sürüyor. ABD Başkanı George W. Bush, hafta içinde sonbahara doğru bir Ortadoğu konferansı düzenlemek istediğini açıkladı. Hamas'ın Gazze'de kontrolü ele geçirmesinden sonra ilk kez Lizbon'da bir araya gelen ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in başkanlık ettiği Ortadoğu Dörtlüsü de İsrail-Filistin barış görüşmelerinin bir an önce başlaması için çalışacağını açıkladı. Blair, önümüzdeki hafda da Kudüs ve Ramallah'a ziyaret düzenleyecek ve son durumla ilgili Ortadoğu Dörtlüsü'ne bir rapor sunacak. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da kısa süre içinde bölgeye gitmesi bekleniyor. Ancak, şu anda Ortadoğu barışı için hiçbir tarafın net bir yol haritası bulunmuyor. İsrail, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde hızla silahlandığını iddia ediyor. Associated Press haber ajansına konuşan İsrailli bir yetkili Gazze'ye son bir ayda 18 ton patlayıcı sokulduğunu, ayrıca Hamas güçlerinin yurtdışından uzun menzilli roket temin etmeye çalıştıklarını söyledi. Aynı yetkili, İsrail'in bunu engellemek için bölgeye operasyon düzenleyebileceğini de söyledi.  
 
Referans



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,258 µs