En Sıcak Konular

'Yeni dünya düzeninde Avrasya'

14 Aralık 2012 12:01 tsi
'Yeni dünya düzeninde Avrasya' "Tüm Avrasya coğrafyasını yakından ilgilendiren bu sürecin küresel düzen üzerinde de etkileri uzun yıllar hissedilecektir."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrasya’nın küresel güç dengesinin sıklet merkezi haline geldiğini söyledi. Bu bölgede hayata geçirilecek başarılı işbirliği mekanizmalarının daha iyi işleyen yeni bir küresel düzen için örnek olacağını belirten Gül, “Avrasya bölgesinde geliştirilecek işbirliği mekanizmaları ve bunların dayanacağı temel ilkeler aynı zamanda küresel yönetişim yapılarını da etkileyecek ve şekillendirecektir.’’ diye konuştu.

 Cumhurbaşkanı Gül, Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) Çırağan Sarayı’nda düzenlediği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’ne, Çankaya Köşkü’nden canlı video bağlantısıyla katıldı. Gül, UİP’in, dünya siyasetinde ve ekonomisindeki dengelerin değişmesiyle birlikte işbirliğine duyulan ihtiyacın yansıması olarak 2010 yılında kurulduğunu, kendisinin de başlangıcından itibaren bu girişime destek verdiğini hatırlattı. Aradan geçen dönemde kurumsallaşan UİP’in Avrasya bölgesinden devlet adamlarını, önde gelen işadamlarını, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini aynı çatı altında başarıyla bir araya getirdiğini memnuniyetle gördüğünü ifade eden Gül, platformun küresel ekonominin sunduğu fırsatlardan en etkin şekilde yararlanılabilmesi için her düzeyde stratejik işbirlikleri geliştirilmesine önemli katkı sağladığına inandığını belirtti. Gül, dünyanın, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana geçirdiği dönüşümün, Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgelerindeki gelişmeler ve Avrupa’yı derinden etkileyen küresel ekonomik kriz ile yeni bir safhaya girdiğine işaret ederek, “Tüm Avrasya coğrafyasını yakından ilgilendiren bu sürecin küresel düzen üzerinde de etkileri uzun yıllar hissedilecektir. Bu seneki etkinliğin temasının ‘Yeni Düzende Avrasya’nın Potansiyeli’ olarak belirlenmesini çok isabetli buldum.’’ ifadelerini kullandı.

     Zirvede konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise son dönemde yaşanan krizin maliyetinin 2. Dünya Savaşı ile mukayese edildiğini, dünyanın yaşadığı en derin kriz olarak değerlendirildiğini söyledi. Babacan, Avrupa Birliği’nde ülkeleri birbiriyle kaynaştıran ekonomi ve finans unsurunun krizde zayıfladığını ifade etti. Babacan, “İşte böyle zayıf bir zemin üzerinde siyasi birliğin sürdürülmesi tartışmalı bir konu. Şunu unutmamalıyız ki, AB çok önemli bir barış projesidir. Bu projenin ekonomik ve finansal krize kurban edilmemesi gerekiyor.’’ çağrısında bulundu.

Küresel servetin yüzde 85’i en zenginlerin elinde

Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nde konuşan UİP İstişare Kurulu Başkanı Ali Coşkun ise dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 50’sinin günde 2 dolar ile 1 milyar kişinin de günde 1 dolar gelirle yaşama savaşı vermekte olduğunu söyledi.  Dünyanın yıllık gayri safi hasılasının yaklaşık 70 trilyon dolar olduğunu, bunun yüzde 60’ının gelişmiş ülkelerden oluştuğunu anımsatan Coşkun, “En zengin yüzde 10’luk nüfus, küresel servetin yüzde 85’ini, geri kalan yüzde 90 nüfus ise servetin yüzde 15’ini paylaşıyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 50’si günde 2 dolar ile 1 milyar kişi de günde 1 dolar gelirle yaşama savaşı vermekte.’’ dedi.  

Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,676 µs