En Sıcak Konular

Hâkim, izin verdiği dinlemeye takıldı

21 Temmuz 2007 10:50 tsi
Hâkim, izin verdiği dinlemeye takıldı Bir çeteyi izlemek için telefon dinlenmesini isteyen polise izin veren bir hâkim, polisin dinlediği çetecilerle telefon görüşmesi yaptı. Hâkimin evrakı okumadığı tahmin ediliyor

İstanbul, Muğla ve Aydın'da bir suç örgütüne yönelik düzenlenen "Son Nokta" operasyonu kapsamında telefon dinlemelerine takılan Beşiktaş Adliyesi'nde görevli hâkim A.K.'nin, dinleme iznini veren isim olduğu ortaya çıktı. Yetkililer, K.'nin önüne gelen evrakı okumadan imzalamış olabileceğini söyledi.

Soruşturma kapsamında edinilen bilgilere göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli polisler, uyuşturucu çetesine yönelik teknik takip kapsamında bazı telefonların dinlenmesi için mahkemeye başvurdu.

Görev yeri değiştirildi
Başvuru, ağırlıklı olarak uyuşturucu davalarına bakan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin önüne geldi. Söz konusu talebi kabul ederek şüphelilerin dinlenmesine karar veren mahkeme heyetinde bulunan K., daha sonra dinlenen şüphelilerle telefonla irtibat kurdu. K., polisin dinlemesine takıldı.
Rus kadınlarının da yer aldığı seks partileri düzenleyen çeteyle iletişim içinde olduğu saptanan K. hakkında inceleme başlatılabilmesi için, Adalet Bakanlığı müfettiş görevlendirdi.

Soruşturmalar kapsamında K., geçici olarak görev yaptığı Beşiktaş'taki mahkemeden alınarak İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne "üye hâkim" olarak atandı.

İki kişi aranıyor

İstanbul, Muğla ve Aydın'da suç örgütüne yönelik kısa süre önce düzenlenen "Son Nokta" operasyonunda, yargı mensupları ve polisin de içinde bulunduğu kirli ilişkiler ortaya çıkmıştı. İki çete arasındaki 5 milyon dolarlık uyuşturucu pazarlığını ortaya çıkaran soruşturma kapsamında, "sosyete çorbacısı" olarak tanınan Hasan Derya Soy, Fikret Eskin ve polis memuru Alper Arık'ın da aralarında bulunduğu 19 şüpheli, "çıkar amaçlı suç örgütü üyesi olmak", "uyuşturucu ticareti yapmak" ve "silah ticareti yapmak" suçlarından tutuklanmıştı.
Mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Diyarbakırlı işadamı Raif Aktarlı ve İlker Önal hakkında ise savcının itirazı üzerine tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Aynı mahkeme
"Son Nokta" operasyonunda dikkat çeken önemli bir konu da, çete üyeleriyle telefon konuşmaları dinlemeye takılan yargı mensupları olmuştu. Seks partilerine katıldığı öne sürülen ve telefon dinlemesine takılan hâkim K.'nin Ortaköy'deki Şah İşkembe Salonu'nun sahibi Soy'un adamlarının yargılandığı uyuşturucu dosyasına bakan mahkemenin üyesi olduğu da ortaya çıkmıştı.

Emniyet, mayısta 55 kilo eroinle yakalanan üç kişi hakkında fezleke hazırlamış ve Soy hakkında yakalama emri çıkartılmasını istemişti.
Ancak, bu konuda herhangi bir işlem yapılmadığı ileri sürülmüştü.
Operasyonda çetenin kara parasını akladığı öne sürülen Ankara'daki Star GAP ve Kuşadası'ndaki Long Beach otellerinin sahibi Aktarlı da yakalanmış, daha sonra mahkemece serbest bırakılmıştı.

İzin böyle çıkıyor

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 135. maddesi, teknik takibin sınırlarını belirliyor. Yasaya göre, işlenen suça ilişkin başka yolla delil elde edilmesine imkân bulunmadığı takdirde telefonlar dinlenebiliyor. Soruşturmayı yürüten emniyet ekibi, şüphelilerin telefonlarını dinleyebilmek için gereken izni, bağlı bulundukları adliyenin nöbetçi mahkemesinden, gecikme olması durumunda cumhuriyet savcılarından talep ediyor. Suçun kapsamına göre, polisin talebini nöbetçi sulh ceza veya nöbetçi ağır ceza mahkemesi karara bağlıyor. Terör ve çete dosyalarında telefonların dinlenmesine ilişkin taleplerin değerlendirilmesi de, Beşiktaş'taki nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev kapsamına giriyor. Bir başkan ve iki üyeden oluşan Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, heyetteki üç kişinin de imzası gerekiyor.

Milliyet



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,271 µs