En Sıcak Konular

''Saman ithal ediliyor'' eleştirilerine yanıt

13 Aralık 2012 16:41 tsi
Bakan Eker, Türkiye'nin 316 ton saman ithalatına karşılık 4 bin 740 ton ihracat yaptığını, bu ihracattan da 766 bin 749 dolar gelir elde ettiğini bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, bir çiftçinin traktör almak için 2002'de 65 ton buğday, 76 ton mısır sattığını; 2011'de ise 45 ton buğday, 48 ton mısır sattığını söyledi.

''Türkiye, şu ürünleri ithal ediyor'' söylemlerinin çoğunun gerçek dışı olduğunu belirten Eker, bunların, Ekonomi Bakanlığı'nın ticareti serbest ürünler listesinde yer aldığını ancak fiiliyatta olmadığını belirtti. Eker, ''Kaldı ki fiiliyatta da olabilir. Türkiye serbest ekonomi uyguluyor, satıyorsanız alacaksınız'' dedi.

''Türkiye, ABD'den fındık ithal ediyor'' eleştirilerini yanıtlayan Eker, Türkiye'nin, 2011'de 230 bin ton iç fındık ihraç ettiğini, 1 milyar 820 milyon dolar gelir elde ettiğini, bunun bir rekor olduğunu belirtti.

''Sırbistan'dan et ithal ediliyor'' söyleminin de ''ayıp'' olduğunu ifade eden Eker, Türk Kızılay'ının, Sancak bölgesinde yaşayan Müslüman ve Türkler'den Pakistan'daki sel felaketine uğrayanlara yardım etmek üzere 300 ton et aldığını kaydetti.


''Bu ufukla mı geliştireceksiniz?''

Eker, Türkiye'nin 28,5 milyon ton saman üretiminin bulunduğunu, 2012 itibariyle Bulgaristan'dan 19 ton, Moldova'dan 20 ton, KKTC'den 277 ton olmak üzere 32 bin dolar karşılığı 316 ton saman ithalatı yaptığını bildirdi.

Türkiye'nin Ekim 2012 itibariyle Hollanda, Macaristan, Lübnan, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan'a 4 bin 740 ton saman ihracatı yaptığını belirten Eker, 766 bin 749 gelir elde ettiğini vurguladı. Eker, ''Dönüp dolaşıp 'Türkiye saman ithal ediyor' dediğiniz olay bu. Ne kadar ayıp. Siz Türkiye'nin tarım sektörünü böyle mi, bu ufukla mı geliştireceksiniz?'' diye sordu.(AA) 

Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,772 µs