En Sıcak Konular

Ergenekon Davası'nda kritik gün

13 Aralık 2012 08:04 tsi
Ergenekon Davası'nda kritik gün Ergenekon davasında kritik dönemece girildi.

Ergenekon davasında sanıklara destek vermek için Silivri Cezaevi ‘ne gelen grup duruşma salonuna girmeye çalıştı.  İkazları dikkate almayan gruba jandarma biber gazı sıkarak müdahale etti. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de biber gazından etkilendi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında Cumhuriyet Savcısı'nın esas hakkındaki mütalaasını vermesi bekleniyor. Duruşma öncesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İşçi Partisi (İP), ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyeleri Silivri Cezaevi önünde toplandı. Sanıklar, avukatları ve izleyiciler salona alındıktan sonra grup da salona girmeye çalıştı. Barikatı aşmaya çalışan gruba jandarma müdahale etti. Biber gazı sıkılarak grup uzaklaştırılmaya çalışıldı. Direnenler zorla duruşma salonu önünden uzaklaştırıldı.

Bu arada jandarmanın biber gazı ile müdahalesinden etkilenenler arasında milletvekilleri de yer aldı. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de biber gazından etkilendi.


CHP VE İŞÇİ PARTİLİLER  YAN YANA

CHP, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu kalabalık bir grup, Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki görüşünü açıklaması beklenen ''Ergenekon'' davası sanıklarına destek vermek üzere Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi önünde bir araya geldi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı ve 4 yılı aşkın süredir devam eden ''Ergenekon'' davasının bugünkü 270'inci duruşmasında, esas hakkındaki mütalaanın açıklanması bekleniyor.

Türkiye'nin çeşitli illerinden sanıklara destek vermek üzere aralarında CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu grupları taşıyan otobüsler, sabahın erken saatlerinde Silivri'ye ulaştı.

Otobüsler, içinde duruşma salonunun da bulunduğu Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne gelebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Bu sırada bazı vatandaşların otobüslerden ve araçlarından inerek yürüdükleri görüldü.

Ellerinde Türk bayrağı, flamalar ve sanıkların fotoğraflarını taşıyan gruptakiler, ''Faşizme karşı omuz omuza'', ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' şeklinde sloganlar attı. Gruplar, 10. Yıl Marşı ve Gençlik Marşı ile çeşitli marşlar ve şarkılar söyledi.

Cezaevi önünde bir araya gelen kalabalık, adeta bir miting görüntüsü oluşturdu. CHP otobüsünden bir kişinin ''Ergenekon'' davası sanıklarının adlarını tek tek sayması üzerine vatandaşlar da ''Burada'' diye karşılık verdi.

Yoğun güvenlik önlemi alındı

Duruşma salonu girişi ve çevre yollarda jandarma görevlilerince yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü. Adliye giriş kapılarının zorlanması nedeniyle kimi zaman arbede yaşandı ve jandarma bu arbedeyi engellemeye çalıştı.

Bu arada, sanık avukatları, basın mensupları ve tutuksuz sanıkların mahkeme salonuna girişi için ayrı bir giriş kapısı açıldı.

Bir çok televizyon kanalı da gelişmeleri kamuoyuna duyurmak için duruşma salonu dışından canlı yayın yapıyor.

BAŞBUĞ, TOLON, IĞSIZ SALONU TERK ETTİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ''Ergenekon'' davasında birleşen dosyanın iddianamesinin okunmasını avukatlar, alkışlarla ve oturdukları masaları yumruklayarak protesto ederken, tutuklu sanıklar eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız da salonu terk etti.

MUHARREM İNCE AÇIKLAMA YAPTI

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Ergenekon'' davasına ilişkin, ''AKP'nin yargıyı nereye getirdiğinin en önemli göstergesi; bu mahkemedir'' dedi.

İnce, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmadan çıkışta gazetecilere açıklama yaptı.

''Savcısının Başbakan olduğu bir dava''nın görüldüğünü kaydeden İnce, ''Sahte ve düzmece delilerle insanlar yıllardır içeride tutuluyor. Mahkemeyi görmelisiniz, içler acısı bir durumu var. (Hakim) Avukatlara, 'Otur yerine' diyor, avukatları dışarı çıkarmaya çalışıyor. Burada bir yargılama yapılmıyor. Bu bir yargılama değil. Bu, hesaplanmış, planlanmış, Cumhuriyet'le hesaplaşmadır'' diye konuştu.

İnce, davanın, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin kökünü kurutmak için uydurulduğunu'' dile getirerek, şunları söyledi:

''Örgüt aradılar, bir numaralı sanığı bir türlü bulamadılar. Birbiriyle ilgili olmayan, hayatında birbirine selam vermemiş insanlar ne yazık ki aynı yerde tutuluyor. Silivri'de yıllardır adalet bekleyen insanlar, milletvekilleri, gazeteciler, bilim insanları, terörle mücadele eden komutanlar var. Bu salonda gördüklerimiz bir insanlık ayıbıdır.

Biz, 40 civarında milletvekili arkadaşımızla duruşmaları izliyoruz. Utanç verici bir durum bu. AKP'nin yargıyı nereye getirdiğinin en önemli göstergesi; bu mahkemedir. Yasama yetkisi TBMM'ye aittir ve o yetki devredilemez. Biz, yasamanın üyeleri olarak buradayız. Yargı yetkisi bağımsız mahkemelere aittir ve yargı yetkisi de Türk milleti adına yapılır. Ancak yürütme yetkisi Türk milleti adına yapılmaz. Yürütme yetkisi, Bakanlar Kurulu, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa ve yasalara uygun olarak yapılır. Burada olan, Türk milleti adına yapılan bir yargılama değildir, yürütme adına yapılan bir yargılamadır. Bu yargılamayı şiddetle kınıyoruz.''

Muharrem İnce ve beraberindeki milletvekilleri, açıklamanın ardından yeniden duruşma salonuna girdi.

Bu arada, Türkiye Gençlik Birliği üyeleri tarafından oluşturulan kürsüden topluluğa hitap ediliyor. Şair Ataol Behramoğlu, oyuncu Levent Kırca da buradan kalabalığa seslendi.

AA

Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    15,680 µs