En Sıcak Konular

Türkiye hakkında şaşırtan rapor!

12 Aralık 2012 13:34 tsi
Türkiye hakkında şaşırtan rapor! Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Hollandalı Ria Oomen Ruijten Türkiye hakkındaki görüşleri değiştirecek bir rapor hazırladı.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Hollandalı Ria Oomen Ruijten'in hazırladığı Türkiye raporu, AK Parti'yi memnun ederken, CHP ve MHP'yi kızdıracak. Zira raporda AK Parti özgürlükçü, CHP ve MHP ise demokratikleşmeyi engelleyen partiler olarak gösterildi.

Raporu hazırlayan Ruijten, AK Parti yönetimindeki Türkiye’de Hristiyanların din özgürlüğünün her geçen gün arttığını kaydetti. Muhalefet partilerine demokratikleşmeye engel oldukları eleştirisinde bulunan Ruijten, Ruhban Okulu konusunda Rumların ‘mutlak bağımsızlık’ istediğini belirtirken, imam hatiplerde başörtüsü serbestliğini dini özgürlüğün gelişmesi olarak değerlendirdi.

"AK PARTİ İDARESİNDEKİ TÜRKİYE'DE DİNİ ÖZGÜRLÜKLER ARTTI"

AP adına altıncı kez Türkiye İlerleme Raporu hazırlamakta olan Ria Oomen Ruijten, Hollanda’nın ‘Nederlands Dagblad’ gazetesine verdiği mülakatta Türkiye’de tartışılan birçok gündem maddesine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hollanda gazetesi raportörün AK Parti idaresindeki Türkiye’de Hıristiyanların dini özgürlüklerinin arttığı görüşünü başlığa çekti.

"İSLAMLAŞAN TÜRKİYE'NİN HRİSTİYANLAR İÇİN ELVERİŞSİZ OLDUĞU İDDİALARI ASILSIZ"

Hollanda’nın yanı sıra Avrupa’da genel kanaatin, İslami kökenleri olan AK Parti’nin etkisiyle Türkiye’nin gittikçe İslamlaştığı ve bu durumun, ülkede azınlığı oluşturan Hıristiyanlar için elverişsiz şartlar oluşturduğu yönünde. AP Raportörü, bunun gerçekte karşılığının olmadığı görüşünde.

"AZINLIK VE HRİSTİYAN HAKLARI ARTIYOR"

1989’dan bu yana AP Milletvekili olan ve altıncı kez AP için Türkiye’nin ilerleme raporunu kaleme alacak Ria Oomen Ruijten, Türkiye’de İslami hassasiyetin artmasıyla azınlıkların ve özellikle Hıristiyanların ülkedeki haklarının her geçen sürede arttığına vurgu yaparken, kiliselerden ve kendisinin Türkiye’de temas halindeki kurum ve kuruluşlardan bu yönde teyitler aldığını ifade etti. Ruijten'e göre, Türkiye’nin bugünlerde kurtulmaya çalıştığı geçmişteki baskıcı laik sistemi göz önünde bulundurulursa dini hürriyetlerin gelişiyor olmasında şaşırılacak bir durum yok.

"ERDOĞAN'IN DİNİNİ SÖYLEMESİ FRANSA BAŞBAKANI'NKİNDEN DAHA ZOR"

Hâlâ güçlü laik temellerinin olmasına rağmen Türkiye’de Hollanda’da yaşanan sürecin tam tersi bir sürecin yaşandığını belirten Ruijten, “Jan Peter Balkanende, başbakan olarak kamuoyunun önünde Protestan olduğunu açıkça gösterebiliyordu. Başbakan Erdoğan için durum daha zor. Fakat yine de Türkiye’deki değişimleri görmezden gelmek mümkün değil. Bu yıl ilk defa Cumhuriyet Bayramı’nda askerler, Cumhurbaşkanı Gül’ün başörtülü eşinin elini sıktı. Ayrıca 18 yaş altı kızların okullarda başörtüsü takmasıyla ilgili yasak da hafifletildi. Yani dini özgürlükler artıyor.” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE HİÇBİR LOKANTADA ALKOL SIKINTISI YAŞAMADIM"

Hollanda’da Müslümanlara tanınan hürriyetlerin, Hıristiyanların ve diğer dinî grupların özgürlüklerini kısıtlayacağı yönünde bir endişe olduğuna dikkat çeken gazetede Ria Oomen Ruijten, böyle bir endişenin yersiz olduğunu şu sözlerle savundu: “Her zaman demişimdir, bir insanın din özgürlüğü, bir başka insanın yükümlülüğü olmamalıdır. Türkiye’de yaşanan süreç, böyle bir süreç değil. Doğrudur; plaja gittiğimde artık daha fazla başörtülü kadın görüyorum. Fakat bu kadınlar, eskiden hiç plaja gidemiyordu. Türk hükümetinin alkol vergilerini yükselttiği de bir gerçek. Ama hâlâ Türkiye’deki alkol vergileri Hollanda’daki vergilerin çok altında. Türkiye’de kahvehaneler veya pazarlarda alkol satılmaması bir gelenektir. Ancak Türkiye’ye yaptığım sayısız ziyaretler sırasında hiçbir lokantada alkol sıkıntısı yaşamadım.”

"MHP VE CHP DEMOKRATİKLEŞMEYİ ENGELLEMEK İSTİYOR"

AP Raportörü Ruijten’e göre Türkiye’de yaşanan bir diğer sıkıntı ise AK Parti’nin demokratik reformlarda yalnız kalıyor olması. Bu durumun Kürtlerin hakları için de geçerli olduğunu belirten Ruijten şunları söyledi: “Kürtler, son birkaç yılda elde ettikleri kadar hakkı daha önce elde etmemişlerdi. Fakat MHP ve CHP bu demokratikleşmeyi engellemek istiyor. MHP, hâlâ ölüm cezasından yana ve iki parti de Kürt partisiyle vatandaşlığın tanımı hakkında devam eden müzakerelerde muhalif bir tutum sergiliyor. AKP, prensipte ‘Türk vatandaşı’ ifadesinin ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’ ifadesine değiştirilmesine razı. Bu sayede Kürtler, kendilerine Türk demek zorunda kalmayacak. Ancak ne CHP ne de MHP, bu değişikliğe destek veriyor.”

"RUMLAR RUHBAN OKULUNDAN MUTLAK BAĞIMSIZLIK İSTİYOR"

Ria Oomen Ruijten, AK Parti hükümeti hakkında olumlu fikir sahibi olan Hıristiyanlara örnek olarak aralarında Ekümenik Patrik I. Bartholomeos’un da olduğu Rum-Ortodoksları gösterdi.“Patrik’in göreve başlamasının 20. yıl dönümü vesilesiyle geçen yıl bir resepsiyon düzenlendi. Tarihte ilk defa Türk hükümetinden de bir temsilci katıldı. Böyle bir şey, 10 yıl önce mümkün olmazdı.” şeklinde değerlendirmede bulunan Hollandalı siyasetçi, Ruhban Okulu meselesinde ise "Türk hükümetinin okul müfredatı üzerinde hiçbir etkisi olmamasını istiyorlar. Hollanda’da da her ne kadar hükümet, dinî müfredatın içeriğine karışmasa da mezuniyet için belli şartlar koşuyor. Rumlar, Türk hükümetinden mutlak bağımsızlık istiyor ve Türk hükümeti de bunu istemiyor. Meselenin ekseni budur ve bu mesele ancak iki tarafın diyalogu ile çözümlenebilir. Bu arada Yunanlıların, rahip olmak için ülkeye giriş yapmalarına da izin verildi." dedi.

Bu haber 1,141 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,036 µs