En Sıcak Konular

Kuzey Kore uydusu Çin'i üzdü

12 Aralık 2012 12:28 tsi
Pekin yönetimi, Kuzey Kore'nin bugün bölgeyi hareketlendiren uydu denemesinden üzüntü duyduğunu açıkladı.

Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında konuşan Dışişleri sözcülerinden Hong Lei, fırlatılan uydu haberleri ve verilen tepkileri yakından izlediklerini söyledi. Hong, "Kuzey Kore'nin, uluslararası toplumun genel endişelerini dile getirdiği bir ortamda yaptığı uydu denemesinden üzüntü duyduk." dedi.

Sözcü Hong, bu konuda her zaman değişmez ve kesin tutumu savunan Çin'in, ilgili tüm tarafların Kore Yarımadası'ndaki barış ve istikrarı korumak için ortak çaba harcamasını istediğini belirtti.

Hong, soruları cevaplarken, Kuzey Kore'nin uzaydan barışçıl amaçla faydalanma hakkına sahip olduğunu, ancak bu faaliyetlerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına uyması gerektiğini de tekrarladı. BM'ye üye olan Kuzey Kore'nin, Güvenlik Konseyi'nin ilgili kurallarına uymakla yükümlü olduğunu da kaydeden Hong, "Çin, Güvenlik Konseyi'nin reaksiyonunun istikrarın korunması ve gerilimin tırmanmasını önlemek için ihtiyatlı, ılımlı ve yararı olması gerektiğine inanıyor." diye konuştu. Sözcü Hong, diyalog ve müzakerelerin tek yol olduğunu söyleyerek, ilgili ülkelerin Kore Yarımadası'yla ilgili olarak sakin olmaları ve barışı muhafaza etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Güvenlik Konseyi'nin 1874 sayılı kararında, Kuzey Kore'nin "balistik füze teknolojisiyle hiçbir deneme yapamayacağı'' ve "balistik füze programıyla ilgili tüm faaliyetleri askıya alması" isteniyor.

KUZEY KORE'NİN UYDU FIRLATMA TARİHİ

Kuzey Kore kendi imkânlarına dayanarak geliştirdiği ilk uydusunu (Kwangmyongsong-1) 31 Ağustos 1998'de fırlattı. Kuzey Kore, uydunun yörüngeye oturduğunu açıkladı ancak ABD ve Güney Kore bunu yalanladı.

İkinci uydu (Kwangmyongsong-2) denemesi ise 5 Nisan 2009 yılında yapıldı. Pyongyang yönetimi yine uydunun yörüngeye oturduğunu bildirdi. Güney Kore uydunun yörüngeye oturmadığını açıkladı. ABD, fırlatılanın uydu değil uzun menzili füze olduğunu söylerken, Rusya ise fırlatılanın uydu olduğunu belirtti.

Üçüncü uydu (Kwangmyongsong-3) denemesi de 13 Nisan 2012 yılında yapıldı. Uydu yörüngeye oturmadı. Ülkenin kurucusu Kim İl-sung'un 100. doğum yıldönümü için fırlatılan bu uydu, fırlatılıştan kısa süre sonra denize düşmüştü.

Cihan



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,014 µs