En Sıcak Konular

Soğan Kebabı gribin doğal ilacı

12 Aralık 2012 12:41 tsi
Soğan Kebabı gribin doğal ilacı Gaziantep'te gribe de iyi geldiği gerekçesiyle kışın özellikle soğan kebabı tercih ediliyor.

Zengin mutfak kültürüyle yaklaşık 252 çeşit yemeği bünyesinde bulunduran Gaziantep Mutfağı'nda, çeşitli sebze ve meyvelerden oluşan kebaplar özellikle dikkat çekiyor.

Söz konusu mutfakta sade, domatesli ve patlıcanlı kebapların dışında yeni dünya, sebzeli, ayva, elma, simit, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurt ve soğan kebapları olmak üzere 32 türde kebap hazırlanıyor. Yine mutfakta 26 çeşit köfte yapılırken, 27 çeşit pilav, 15 çeşit dolma, 26 çeşit etli yemek, 15 çeşit turşu ve 22 çeşit helva da Gaziantep Mutfağı'nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Yoğurttan da çeşitli yemeklerin bulunduğu şehirde, yemek ve kebaplar mevsimine göre yapılıp, tüketiliyor. Soğan kebabı da sonbahar ve kış aylarında tüketilen önemli yiyeceklerin başında geliyor.

Nar ekşisi, et, soğan, salça, karabiber, kimyon ve pul biberin kullanıldığı soğan kebabı, genelde sonbahar ve kış aylarında tercih ediliyor. Küçük soğanları şişe dizdikten sonra aralarına kıyma etinin sıralandığı kebap, kor ateşte piştikten sonra soğanın kabukları soyularak, etle birlikte tavada haşlanıyor. Soslarla süslenen kebap, ardından servise sunuluyor.

''Soğanla et birleştiğinde vücudun direnci artıyor''

Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'i diğer şehirlerden ayıran birçok özellik olduğunu, bunların başında da yemek kültürünün geldiğini söyledi.

Bölge insanın mevsime göre yapılan kebaplarla sağlıklı beslendiğini ifade eden Öztan, kent mutfağında her mevsimde hem meyveden hem de sebzeden oluşan kebaplar tüketildiğini dile getirdi.

''Şu anda mevsim kış, herkes kışa hazırlanıyor. Yemekler de kışa göre değişiyor'' diyen Öztan, Gaziantep'te kışın soğan kebabına ağırlık verildiğini, gripten korunmak isteyenlere de soğan kebabını tavsiye etti.

Soğanı tek başına yemediklerini, nar pekmeziyle terbiye ettiklerini anlatan Öztan, şöyle devam etti:

''Böylelikle narın vitaminini de alınıyor, soğandan da etten de faydalanılıyor. Soğanla et birleştiğinde vücudun direnci artıyor. Böylelikle kışa sağlıklı hazırlanıyoruz. Bana göre soğan kebabı gribin en güzel reçetesi. Grip ilaçları yerine soğan kebabı yiyelim.''

''Hem lezzetli, hem sağlıklı''

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr İlkay Gök de Türk gastronomisinde önemli yeri olan soğanın A, B ve C vitaminleri içerdiğini ve pek çok faydası olduğunu söyledi.

Gaziantep Mutfağı'nda da ayrıcalıklı bir yere sahip olan soğanın yemeklerde kullanımının yanı sıra kebapta ana malzeme olarak tercih edildiğini aktaran Gök, şunları kaydetti:

''Yemeklere verdiği lezzetin ötesinde sağlık için önem taşıyan soğanın faydaları oldukça fazladır. İçerdiği maddelerle nefes yollarını açma ve öksürüğü kesme özelliği bulunan soğan, soğuk algınlığı, grip, astım ve bronşitin iyileşmesinde destek vermektedir. Özellikle soğan kebabında bolca kullanılması soğanın yemekler sayesinde bolca tüketilmesini sağlamaktadır. Hem lezzetli hem de sağlıklı olan soğan kebabının özellikle kış aylarında sofralarda yer alması sağlık açısından fayda sağlayacaktır.'' 

Bu haber 3,410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,009 µs