En Sıcak Konular

Arınç: İftihar ediyoruz

12 Aralık 2012 08:18 tsi
Başbakan Yardımcısı Arınç, azınlık vakıflarına mallarını iade edilmesi konusunda, ''Bunu yapmakla iftihar ediyoruz'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Genel Kurulu'nda bütçenin 2. tur görüşmelerinde Hükümet adına söz aldı.
 
Azınlık vakıflarına mallarını iade edilmesi konusundaki eleştirilere yanıt veren Arınç, şöyle konuştu:
 
''Bizim yaptığımız hem kanunlarımız çerçevesinde hem uluslararası hukuk normları çerçevesinde hem de Vakıflar Kanunu'nun hükümlerine uygun olarak yaptığımız işlerdir. Biz Türkiye Cumhuriyeti hudutları içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak geçmişten bu güne birlikte yaşadığımız ve birlikte yaşamanın en güzel örneklerini verdiğimiz bir medeniyetten geliyoruz. Eğer sizin düşünceniz hakim olsaydı, bugün Mardin'i gözardı etmemiz lazımdı, Hatay'a inanmamamız lazımdı, Gaziantep'i, Kayseri'yi haritadan silmemiz lazımdı. Unutmayın ki Türkiye'de cami duvarı ile Kilise'nin ve Havra'nın birbirlerine bitişik olduğu illerimiz var. Bu topraklarda 41 farklı etnik ve inanç gruplarının geçmişten bu yana Türkiye'de yaşadığını biliyoruz. Bu, bizim için zenginliktir. Bu, Türkiye'nin tarihinde birlikte yaşamanın bugün bütün dünyaya örnek göstereceği bir hadisedir. Azınlık vakıflarına mallarını iade etmek hukukumuzun gereğidir. AK Parti hükümeti olarak hak neredeyse onu vermek, buna inandık. Bunlar haklarıdır.''
 
1500 müracaat olduğunu, şu anda 118 civarında gayrimenkulün iade edildiğini, 28 Ağustos'ta sürenin bittiğini anımsatan Arınç, ''Türkiye'de yaşayan ve bizim kanunlarımıza göre hak sahibi olanlara haklarını vermektir. Bu bir zül değil, hukukun, insanlığın gereğidir. Biz bunu yapmakla iftihar ediyoruz'' dedi.
 
''Ermeniler, Rumlar bu topraklarda yaşadı. Bunlardan utanmamak, sıkılmamak lazım'' diyen Arınç, ''Hrant Dink alçakça öldürüldü. Buna gönülden inanan bir insanım. Meclis Başkanıyken evlerine taziyeye gittim. Benim orada hissettiğim şu; eşine, annesine, kızına, geline baktım, herhangi bir Anadolu evinden farklı değildi. Yıllardır bu topraklarda yaşayan insanların, yıllardır etnik kökeni ne olursa bizimle bütünleşmiş olan insanların evinde Anadolu evinin kokusun aldım'' diye konuştu.
 
Suçüstü yakalandınız

Arınç'ın, ''MHP'nin şu konuya dikkat etmesini tavsiye ederim; iktidara gelecek veya gelmesi düşünülen,onun için çalışılan bir parti yarın iktidara geldiğinde...'' sözlerine MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, ''Hepsini geri alacağız'' karşılığını verdi. ''Hepsini geri alacaksın. Tamam, bunun zabıtlara geçmesini istiyorum'' diyen Arınç, şöyle konuştu:
 
''MHP'nin bir milletvekili diyor ki 'verdiğiniz gayrimenkullerin hepsini geri alacağız.' Tutanak katipleri unutmayın. Cemaat vakıflarının hepsini kapatacak mısınız? Yok yok devam edin, cesaretiniz kırılmasın. Peki Türkiye'de azınlıkların yaşamasına imkan ve fırsat? Her gayrimenkulün bir sahibi var. Gayrimenkulleri tarla, bahçe olarak mı düşünüyorsun. Bırakın, suçüstü yakalandınız. Parti olarak iktidara gelmeyi düşünüyorsunuz; bu sözleriniz sizin hem Türkiye'de hem de yurt dışında hangi zihniyete sahip olduğunuzu gösterir. Ama önce genel başkanınıza danışın. Parti kararı haline getirin. Ben sadece tutanaklarda isminizin bulunmanızı istiyorum. Bakıp kaçmak yok. Topu taca atmak yok. Bu söyledikleriniz bizi zül addeden işler yaptırıyorsa, bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Asıl bu düşünce zillettir, ben onu teşhir etmek istiyorum.''
 
Tek yetkili RTÜK'tür

RTÜK'ün yayın ilkelerinin bağlayıcı olduğunu, hem kendisi hem uzmanları hem de şikayetler üzerine yayınları takip ettiğini ve kanunu kendisine verdiği müeyyideleri kullandığın vurgulayan Arınç, ''Dolayısıyla Başbakan'ın 'Muhteşem Yüzyıl şöyledir' demesi, fragmanları dönerken benim 'şöyledir' dememem bir tarafa, bu konuda tek yetkili olan RTÜK'tür. RTÜK Kanunu şu anda yürürlükte. Bu kanunda yayın ilkeleriyle yasaklanan, doğru olmadığı söylenen konuda RTÜK gerekeni yapacak'' dedi.  
 
İzdivaç programlarını ''rezalet'' olarak tanımlayan Arınç, konuyla ilgili olarak zaman zaman konuşanlardan biri olduğunu kaydetti.
 
Türkçe-Kürtçe sözlük

Bir soru üzerine, Türk Dili Kurumu'nun bugüne kadar bir çok dilde sözlük hazırladığını ancak Türkçe-Kürtçe sözlük hazırlamadığını belirten Arınç, ''Kürtçe sözlük hazırlamanın, 'Kürtçe lügat çıkaracağız' demenin ayıp, yanlış, günah, suç tarafı var mı? Türk Dil Kurumu'nun bugüne kadar yapmadığı bir görevi hatırlatıyorum; Bu görevi yapacak. Türk Dil Kurumu Türkçe-Kürtçe sözlük hazırlayacak. Bunu yapmak, görevimizi yapmak olacak'' dedi.
 
Görüşmelerin ardından RTÜK, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'nun 2013 yılı bütçeleri kabul edildi.

aa


Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,641 µs