En Sıcak Konular

Kazakistan uzay üssünü geri istiyor

11 Aralık 2012 17:25 tsi
Kazakistan, yıllardır Rusların ana uzay üssü olarak kullandığı Baykonur Cosmodrome tesisinin kullanım yetkisini devralmak istiyor.

Kazakistan, Sovyetler Birliği’nin parçalanmasından bu yana Rusların kullanmaya devam ettiği ve onlarca yıldır sayısın uydu ve uzay aracının ateşlendiği Baykonur Cosmodrome tesisinin yetkisini Ruslardan almak istiyor.

Ria Novosti’nin haberine göre, Kazakistan, Baykonur kentinde bulunan üssün iki ülke tarafından kurulacak bir komisyon tarafından idare edilmesini istiyor. Dün Kazakistan parlamentosunda konuşan Kazak Uzay Ajansı’nın başkanı Talgat Musabayev, kurulacak komisyonun iki ülkenin başbakanları veya başbakan yardımları tarafından yürütüleceğini öne sürdü. Kazakistan ayrıca, Rusya’dan ortak komisyonun kurulması adına adım atmasını istedi.

Rusya, 2004’te yapılan bir anlaşma kapsamında Kazakistan’a 115 milyon, yıllık bakın için de 50 milyon dolar ödüyor. Anlaşmanın süresi 2050 yılında dolacak.

“RUSYA ZATEN İSTEMİYOR”
Rusya, bugün Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) astrınot gönderebilen tek ülke konumunda. Ruslar, bu kapsamda ISS’ye gönderilen astronot başına ABD’den 55.8 milyon dolar alıyor. Rusya bu şekilde Kazakistan'a ödediği paranın çok daha fazlasını aynı üsten elde ediyor.

Rus ve ABD’li astronotları taşıyan Soyuz uzay aracı Baykonur’dan ateşleniyor. ISS’ye yapılacak en yakın ateşleme, 19 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

ISS’de 34’üncü keşif görevi kapsamında yapılacak ateşlemede, NASA astronotu Tom Marshburn, Rus kozmonot Roman Romanenko ve Kanadalı Chris Hadfield Uzay’a gönderilecek.

Ria Novosti, Kazakistan’ın hamlesine karşılık Rusya’nın zaten Cosmodrome üssünü terk etmeyi planladığını öne sürdü. Ruslar, Baykonur’daki üs yerine, Moskova’nın 800 km kuzeyindeki Plesetsk Cosmodrome üssünü kullanmaya başlayabilir. Ayrıca, Rusya’nın uzak doğu yakasında kalan henüz tamamlanmamış Vostochny Uzay İstasyonu’da yakın gelecekte faaliyete girebilir.

Rusya ve Kazakistan, şu an Baykonu’da Baiterek adı verilen yeni bir tesis inşa ediyor. Tesis, Rusya’nın geliştirilmekte olan Angara adlı kargo roketinin ateşlenmesinde kullanılacak. 

Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,853 µs