En Sıcak Konular

'İsrail kırmızı çizgiyi aşarsa...'

11 Aralık 2012 14:41 tsi
'İsrail kırmızı çizgiyi aşarsa...' Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Çankaya Köşkü’nde görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistinli gruplar arasındaki bölünmüşlüğün giderilmesi gerektiğini söyledi.

Filistin’in BM’de üye olmayan devlet statüsü kazanmasına atfen “Bu kritik süreçten geçilirken artık bölünmüşlüğün sona erdirilmesi gerekiyor” diyen Gül, bölünmüşlüğün giderilmesinin Filistin davasına ayrı bir güç katacağını vurguladı. Abbas da Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinli grupların önümüzdeki bir-iki hafta içinde Kahire’de bir araya gelerek görüşeceklerini kaydetti.

İki lider Çankaya Köşkü’ndeki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, burada yaptığı konuşmada İsrail ve BM’deki oylamada Filistin aleyhine oy kullanan ABD’ye uyarılarda bulundu. “Bu oylamada en çok ders alması gereken İsrail’dir” diyen Cumhurbaşkanı Gül, İsrail’in bütün çabalarının orta ve uzun vadede kendi aleyhine olacağının 'aşikar' olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, İsrail için “Yerleşim politikasından bir an önce vazgeçmesi gerektiğini, bunun ateşle oynamak olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini hatırlatmak isterim” ifadelerini kullandı.

BM’deki oylamadan ABD’nin de çıkarması gereken dersler olduğunu kaydeden Gül, Türkiye’nin ise Filistin’e bu statüyü 25 sene önce vermiş olmasına dikkat çekti. Gül, “Bizim gönlümüzde ve Türkiye nazarında Filistin’in statüsü bir devlettir; ama 29 Kasım da anlamlı bir tarihtir.” dedi. BM’deki oylamada dünyanın vicdanının 'açık seçik ortaya konulduğunu' söyleyen Gül, Filistin bu statüyü kazanınca 'gurur ve heyecan duyduklarını' belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin bütün gücüyle Filistin’in bağımsız bir devlet olarak BM’ye üye olması için çalışacağını da dile getirdi.

Mahmud Abbas da kısa süren açıklamasında “Buraya Filistin halkı adına gelmiş bulunuyorum. Onlar adına size desteklerinizden dolayı şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

"EL FETİH VE HAMAS TEKRAR GÖRÜŞECEK"

Ardından gazetecilerden soru alan liderlere ilk olarak, başta El Fetih ve Hamas olmak Filistinli gruplar arasındaki durum soruldu. Aynı zamanda El Fetih grubunun da lideri olan Mahmud Abbas, Gazze’deki Hamas grubu ile geçen şubat ayı içinde Doha’da anlaşmaya vardıklarını, bu anlaşmayı Kahire’de tekrar perçinleştirdiklerini söyledi. Anlaşmaya göre Filistin’de seçimlerin en kısa süre içerisinde yapılması konusunda uzlaştıklarını; ancak merkezi seçim komisyonunun kabulü için gecikme olduğunu belirten Abbas, 2007’den beri Gazze’de seçmen ya da nüfus kaydı yapılmadığını anlattı.

Bu süreçte iki tecrübe yaşadıklarını söyleyen Abbas, sözlerine şöyle devam etti: “Birincisi Gazze’ye saldırılar, ikincisi ise BM başvurusuydu. Bunlardan dolayı zorunlu bir şekilde bu girişimi tekrarlamamız gerekiyor. Mısırlı kardeşlerimiz arasındaki görüşmelerimizde bir veya 2 hafta içerisinde Kahire’ye gidip orada bu uzlaşıyı tamamlamak için görüşmeler yapacağız. Seçimler yapılacak ve birleşmiş bir Filistin hükümeti oluşturulacak ve bütün Filistinli grupların birleştirilmesi için çaba harcanacak. Bütün derdimiz budur, bu da bizi yoruyor ve üzüyor. Bunu sadece kendi aramızda değil dünya nezdinde de hissediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Gül de bu konuda görüşmelerinde Mahmud Abbas’ın kendilerine detaylı bilgi verdiğini belirterek, “Şüphesiz ki böyle bir kritik bir süreçten geçilirken artık bölünmüşlüğün sona erdirilmesi gerekiyor. Biz de bu konudaki düşüncelerimiz paylaştık. Umarız Filistin’in birliği ve bütünlüğü sağlanır. Bu Filistin davasına ayrı bir güç katacaktır.” şeklinde konuştu.

"İSRAİL KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞARSA UCM'YE BAŞVURURUZ"

Mahmud Abbas’a ayrıca BM’de yeni kazandıkları statünün ardından İsrail için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunup bulunmayacağı soruldu. Abbas, yeni kazandıkları statünün BM kuruluşlarına başvurma hakkı verdiğini hatırlatarak, İsrail’in, kırmızı çizgilerini aşması durumunda başvuru metotlarını uygulayabileceklerini kaydetti. Abbas, kırmızı çizgilerini ise saldırılar ve özellikle Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yeni yerleşim yerleri inşa edilmesi olarak kaydetti.

Kendisine ABD’nin, İsrail’e destek veren tutumu da sorulan Filistin Devlet Başkanı “Şüphesiz ki ABD kendisinin İsrail ile yakın olduğunu inkar etmemektedir. Ama bizim de ABD ile ilişkilerimiz var. ABD, İsrail görüşü doğrultusunda oylarını kullandı.” cevabını verdi.

"ABD HER ZAMAN İSRAİL'DEN YANA OLURSA NETİCE ALAMAZ"

ABD’nin İsrail konusundaki bu duruşunun sadece kendilerini ya da bölgeyi değil bütün dünyayı da ilgilendirdiğini söyleyen Abbas, “Ümit ederiz ki ABD’de BM’deki oylamaya bakarak daha gerçekçi durumu göz önüne alır, bunu göz önünde bulundurup görüş açısını değiştirir. Aynı zamanda İsrail’e tarafgir olan tutumunu azıcık da değiştirir. Her zaman İsrail’den yana olursa netice alamaz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Cihan



Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    19,776 µs