En Sıcak Konular

Altın yönünü yeniden yukarı çevirecek!

10 Aralık 2012 15:23 tsi
Ünsal Ban / İnternet haber unsal.ban@ekofinans.com

Bir hafta daha geride bırakılırken küresel piyasalarda ABD’de mali uçuruma yönelik çıkan haberler yakından takip ediliyor

Yurtiçinde ise not artırımının ardından beklentilerin oldukça altında kalan enflasyonun da etkisiyle TL cinsi varlıklarda ralli devam ediyordu.

Geride bıraktığımız hafta içerisinde gerçekleşen görüşmelere katılan Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti temsilcilerinden gelen değişken açıklamalar riskli varlıklar üzerindeki dalgalanmaların etkisini arttırırken, özellikle ABD borsalarındaki kapanışların yatay yönde olması dikkat çekici bir unsur olarak kaşımıza çıkıyordu.

Avro bölgesinde alınan önlemler ve önceki hafta da Yunanistan için yeni yol haritasının belirlenmesinin ardından borsalardaki toparlanma eğiliminin sürdüğü Avrupa tarafında, haftanın son işlem gününe de iyimser bir görünümde başlangıç yapılsa da, akşam saatlerine doğru açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisine odaklı olarak durağan bir yapıda hareket ediliyordu. Günün büyük bir kısmında ABD odaklı hareket edilen Avrupa piyasalarında, Bundesbank’ın Almanya için yaptığı 2013 tahminlerini düşürmesi DAX endeksinde bir miktar satış baskısına neden oluyor, bu doğrultuda kapanışlar da yüzde -0,20 ile 0,12 seviyeleri arasında karışık bir görünümde yapılıyordu.

Mali uçuruma yönelik endişelerin korunduğu ABD tarafında, güne beklentilerin üzerinde gelen istihdam verileri doğrultusunda yukarı yönlü açılışlar yapılırken, günün geri kalanında ise hafif alıcılı fakat tedirgin bir yapıda hareket ediliyordu. Günlük kapanışların yüzde 0,30 – 0,60 seviyelerinde kazançlarla yapıldığı ABD tarafında, mali uçuruma yönelik sürecin daralması piyasalardaki gerginliğin yükselmesine neden olabileceği gibi, yılbaşı tatilinden önce karar verilmesini isteyen Obama’nın sürece müdahale etmesini de sağlayabilir. Bu kapsamda, değişken görünümün bu hafta da devam etmesini beklediğimiz ABD piyasalarında bütçe konusundaki gelişmeler yön konusunda belirleyici olacaktır.

Haftanın son işlem gününün kapatılması ile yeni bir rekora daha imza atılan İMKB tarafında, güne ufak çaplı kar satışları ile başlangıç yapılsa da, 75400’lü seviyelerden gelen tepki alımları yönün tekrar yukarı çevrilmesini sağlıyor, seans kapanışı da 75785 puandan yapılıyordu. Günün ikinci yarısıyla birlikte güçlenen alımlar endeksi 76000 bölgesine çekse de, günün büyük bir kısmında 75800 – 76000 fiyat aralığında dalgalanılıyor, öte yandan kapanışa doğru gelen alım dalgasıyla da haftanın son işlem günü 76242 puandan tamamlanıyordu.

Her geçen gün yeni bir rekorun kırıldığı endekste, güçlü görünümün ve yukarı gitme isteğinin korunduğunu görmekteyiz. Görünüm itibariyle, 75000 – 76000 fiyat aralığındaki taban çalışmasının tamamlandığını düşündüğümüz endekste, sonraki hedef bölgesi olan 77000 – 79000 bölgesine doğru hareket edilmesini bekliyoruz. Bu kapsamda, 75000 – 76000 bölgesi destek görevi görmeye devam edeceği gibi 76700 – 77000 fiyat aralığından gelecek kar satışlar da 77000 seviyesinin geride bırakılmasında belirleyici olacaktır.

Faiz seviyelerindeki düşüşle birlikte geri çekilmenin hızlandığı Dolar/TL kurunda, haftanın son işlem gününde Euro/Dolar paritesinde yaşanan düşüş sonrasında bir miktar yükseliş yaşanıyor, gün içinde 1,7950 seviyesinin görülmesine rağmen haftalık kapanış ise 1,7895’ten gerçekleşiyordu. Görünüm itibariyle 1,7800 – 1,7950 kanalındaki dalgalanmaların bir süre daha devam etmesini beklediğimiz kurda, ABD’nin 2013 bütçesine yönelik kesin kararların verilmesiyle birlikte aşağı yönlü eğilimin güçleneceğini düşünüyoruz.

Hafta içindeki haber ve veri akışına bağlı olarak volatilitenin yükseldiği altın ons fiyatında en düşük 1685 seviyesi görülse de, bu bölgeden gelen tepki alımları ile yön tekrar yukarı çevriliyor ve haftalık kapanış 1701 dolardan yapılıyordu. Yön konusundaki belirsizliğin bütçe tartışmalarına bağlı olarak devam etmesini beklediğimiz altında, daha öncede belirttiğimiz gibi yukarı tarafta 1700 – 1735, aşağıda da 1700 – 1665 fiyat aralıkları önem taşıyor.

Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,848 µs