En Sıcak Konular

Rusya, Gürcistan’la doğrudan görüşecek

10 Aralık 2012 15:01 tsi
Rusya ile Gürcistan arasında 2008'de yaşanan savaşın ardından ilk kez doğrudan görüşmeler gerçekleşecek.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin, Gürcistan hükümeti Rusya ile ilişkiler temsilcisi Zurab Abaşidze ile önümüzdeki günlerde görüşebileceklerini söyledi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Panjikidze ikili görüşmenin bir Avrupa ülkesinde olacağını, teknik olarak konuların ele alınacağını doğruladı.

Rusya ile yapıcı düzeyde ilişkilerin geliştirilmesine hazır olduklarını kaydeden Abaşidze, basına yaptığı değerlendirmede, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un iki ülke temsilcilerinin önümüzdeki günlerde görüşebileceği yönündeki açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

"Rusya Federasyonu temsilcisi ile resmi olmayan düzeyde görüşeceğimizi teyit edebilirim." ifadelerini kullanan Abaşidze, "Avrupa'da görüşme yapacağımız ülke ve başkent belirlendi. Biz Lavrov'un açıklamalarını da ticari ve ekonomik düzeyde ilişkilerin onarılması adına pozitif olarak değerlendiriyoruz." dedi.

Lavrov dün yaptığı değerlendirmede, Gürcistan'ın Rusya temsilcisi ile görüşebileceklerini ifade etmişti.

Abaşidze geçen hafta yaptığı değerlendirmede bazı konularda radikal farklılıklar olmasına rağmen, Rusya ile diyaloga hazır olduklarını açıklamıştı. Gürcistan toprak bütünlüğünü savunan Tiflis yönetimi, ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya'nın yeniden merkezi hükümete bağlanmasını istiyor.

Gürcistan'da 1 Ekim 2012'de gerçekleşen parlamento seçimlerinde Kadife Devrim lideri Mihail Saakaşvili'nin partisi muhalefete düşerken, Rusya yanlısı milyarder iş adamı Bidzina İvanişvili Başbakan olarak seçilmişti.

Rusya ile Gürcistan arasında Ağustos 2008 öncesi ekonomik ve ticari alanlardaki sorunlar da yeniden masaya yatırılıyor. Rusya Federal Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko, Moskova'da Gürcü iş adamları ile görüşmeye hazır olduklarını, Gürcü maden suyu Borjomi ve Gürcü şaraplarının Rusya'ya ihracatı ile ilgili konunun ele alınabileceğini açıkladı. Onişenko, "Talepleri değerlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde konuyu Moskova'da değerlendirmek üzere gerekli davetleri ileteceğiz…" bilgisini verdi.

Cihan



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,802 µs