En Sıcak Konular

Mursi orduyu göreve çağırdı

10 Aralık 2012 14:40 tsi
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, muhalefetin ısrarla karşı çıkmasına rağmen gerçekleştirmek istediği anayasa referandumu öncesinde güvenliği sağlaması için orduya emir verdi.

Mursi'nin emir verdiği ordu birlikleri, güvenliği sağlamak için polisle işbirliği yapacak ve gerektiğinde sivilleri tutuklayabilecek. AFP'nin bildirdiğine göre, emir Cumartesi günkü referandumun sonuçları açıklanana kadar geçerli olacak.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı başta olmak üzere pek çok devlet binası da beton bloklarla korumaya alınmış durumda.

Kahire'deki BBC muhabiri Jon Leyne, bu adımla ülkenin yeniden askeri idareye döneceği endişelerinin artacağına dikkat çekiyor.

Muhalefet liderlerinden, eski Dışişleri Bakanı ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, BBC'ye yaptığı açıklamada, "amaçlarının Cumhurbaşkanı'nı indirmek olmadığını" dile getirdi.

Müslüman Kardeşler hareketi üyesi Mursi, kitlesel protestolar üzerine, yetkilerini büyük oranda artıran kararnameyi iptal etmişti.
Ancak Cumartesi günü yeni anayasa için yapılması planlanan referandumu iptal etmekten kaçınıyor.

22 Kasım'da yayımlanan kararname, Mursi'nin yetkilerini önemli oranda artırıyor ve kararlarına yargı denetimi yolunu kapıyordu.
"Diktatör" ve "yeni firavun" suçlamalarına hedef olan Mursi, Hüsnü Mübarek'i geçen yıl koltuğundan indiren devrimi korumak ve reform yapabilmek bu yetkilere ihtiyacı olduğunu söylüyordu.

Muhalefet liderleri, yarından itibaren yeniden gösteriler düzenlenmesi için çağrı yapıyor.

Müslüman Kardeşler grubunun da dahil olduğu İslamcı Güçler Birliği ise karşı gösteriler düzenlemeye hazırlanıyor. Mısır sokaklarında kanlı çatışmalar olmasından endişe ediliyor.

Vergi artışı iptal edildi

Pazar günü yapılan görüşmelerin ardından açıklama yapan Ulusal Kurtuluş Cephesi anayasa taslağının "Mısır halkını temsil etmediğini" ve bu nedenle taslağı kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Ulusal Kurtuluş Cephesi sözcüsü Semih Aşur basın açıklamasında "Daha fazla bölünmeye ve isyana yol açacak bu referandumu reddediyoruz" dedi.

Muhalefet, anayasa taslağını hazırlayan kurumda Mursi yanlıların baskın olduğunu söylüyor. Referandumu boykot çağrısı yapılıp yapılmayacağı ise henüz belli değil.

Bu arada, Mısır Cumhurbaşkanı'nın çimento, çelik, meşrubat, sigara ve bira gibi mallardan alınacak vergileri büyük oranda artırma kararı da geri çekildi.

Devlete ait Ahram gazetesi, vergi artışlarıyla ilgili haberini, Mursi'nin Facebook sayfasında bugün yer alan bir duyuru üzerine yapmıştı. 

Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,635 µs