En Sıcak Konular

Rus uydusu 'Jamal' yörüngeyi şaşırdı

10 Aralık 2012 11:49 tsi
Rus uydusu 'Jamal' yörüngeyi şaşırdı Rus uzay istasyonundan telekomünikasyon amaçlı kullanılmak üzere fırlatılan 'Jamal-402' isimli bir uydu, taşıyıcı roketlerdeki hatadan dolayı yanlış yörüngeye girdi.

Rus Uzay Ajansı Roskosmos tarafından Moskova'da yapılan bir açıklamaya göre Cumartesi günü fırlatılan bir uydu, teknik hatalardan dolayı planlanan yörüngesine giremedi. 'Proton-M' isimli taşıyıcı roketler uyduyu zamanından dört dakika önce bıraktı.

Kurulan özel bir komisyon hatanın nedenini tesbit etmek için çalışmalara başladı. Ria Nowosti haber ajansının bildirdiğine göre, dörtbuçuk ton ağırlığındaki uydunun tekrar planlanan yörüngeye girebilmesi için kendi motorlarıyla özel bir manevra yapılması planlanıyor. Ancak bu manevra için gerekli olan yakıtın kullanılmasından sonra uydunun kendi görevi için az yakıt kalacağından hesaplanandan daha az bir süre hizmet görecek.

Jamal-402, Kazakistan'daki Rus Uzay İstasyonu Baykonur'dan fırlatıldı. İlk üç safhası başarıyla tamamlanan fırlatma işlemiyle taşıyıcı roketler uyduyu uzaya götürdü. Yörüngeye yerleştirilmesi için 'Bris-M' adı verilen son safhada 4 ateşleme yapılması planlanmıştı. Dördüncü ateşlemede motorlar beklendiği gibi 9 dakika yerine sadece 5 dakika çalıştı.

Telekomünikasyon uydusu Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom için uzaya fırlatıldı. Gazprom bu uydu ile Rusya'da, Batı ve Orta Avrupa'da ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika'da iletişim hizmetleri için 15 yıl kullanmayı planlıyor.

Yine aynı teknik nedenlerden dolayı Ağustos ayında da Rus uzay istasyonundan fırlatılan iki haberleşme uydusu kaybedilmişti. Hataların taşıyıcı roketlerin üretiminde kalite kontrolünün yetersizliğinden kaynaklandığı bildirildi.


Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,498 µs