En Sıcak Konular

İtalya'da siyasi kriz

9 Aralık 2012 11:13 tsi
İtalya'da, teknokrat kabineye başbakanlık yapan senatör Mario Monti'nin istifa etme niyetinde olduğu bildirildi.

Ülkede, hafta ortasında patlak veren siyasi krizde; eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PdL), teknokrat hükümetten desteğini çekmesinin devamında dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile 2 saat kadar süren bir görüşme yapan Başbakan Mario Monti'nin, parlamentoda görüşmeleri süren kritik bütçe yasa tasarısının onaylanmasının ardından istifa etme niyetinde olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklama, "Bütçe yasasının kısa sürede onaylanmasını takiben Başbakan, istifasını sunma niyetinde" başlığıyla kamuoyuna duyuruldu.

Devletin zirvesini bir araya getiren kritik görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Monti'nin cumhurbaşkanına, parlamentoda hükümetine destek veren ve sandalye sayısı en fazla olan Özgürlükçü Halk Partisi'nin genel sekreteri Angelino Alfano'nun dün Temsilciler Meclisi'nde hükümet ve eylem çizgisini eleştiren güvensizlik hükmündeki konuşmasını hatırlattığı ve yasama döneminin sonuna kadar ülkeyi yönetme hakkına sahip olmasına karşın, bütçe yasasının onaylanmasının ardından istifasını sunma niyetinde olduğunu dile getirdiği aktarıldı.

Ülke gündemine sürpriz karar olarak düşen haberin ardından normalde 2013'ün Nisan ayında yapılması gereken genel seçimler için daha önce 10 Mart tarihi gündeme gelse de, bu siyasi atmosfer sebebiyle seçim tarihinin biraz daha öne çekilebileceği ve Şubat ayı ihtimalinin öne çıktığı ifade ediliyor.

TEPKİLER

Monti'nin bütçe yasasını onayladıktan sonra istifa etme niyetinin kamuoyuna yansımasından sonra, siyasilerden tepkiler geldi.

PdL'in ardından parlamentoda Monti hükümetinin en önemli ikinci destekçisi konumundaki Demokrat Parti'den (PD) genel sekreter Pier Luigi Bersani, "Daha bir yıl önce ülkenin önünde verdiği taahhüde seçim kampanyasının açılması dolayısıyla ihanet eden sağın (PdL) bu sorumsuzluğu karşısında, Monti onurlu bir şekilde cevap verdi ki, buna derinden saygı duyuyoruz" açıklamasında bulundu. Bersani, bütçe yasasını bir an önce onaylamaya hazır olduklarını da belirtti.

Temsilciler Meclisi Başkanı ve Monti hükümetine destek veren Özgürlük ve Gelecek Partisi (FLI) lideri Gianfranco Fini de, "Monti'nin istifa kararı, onurlu bir karar. Bu, yüksek kurumsal sorumluluk duygusunu gösteriyor" dedi.

Hükümete verdiği desteği çekerek ülkede siyasi krize yol açan PdL'de genel sekreter Angelino Alfano ise "Biz, bütçe yasasını onaylamaya her zamankinden daha fazla hazırız. Cumhurbaşkanına aktardığımız ve dün parlamentoda resmi olarak belirttiğimiz üzere, bu bizim sorumluluğumuzda" ifadelerini kullandı.

Teknokrat hükümete başından beri muhalefet eden Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) lideri Roberto Maroni ise Monti'nin kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Maroni, sosyal paylaşım sitelerine "Monti istifa ediyor. Şerefe! Anormal demokrasinin sonu. Bravo Alfano! Hep bu şekilde" ifadelerini kullanarak, Monti'den desteğini çeken PdL ve genel sekreterini tebrik etti.

aa



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,822 µs