En Sıcak Konular

Faşizm, Japonya'da hortluyor

8 Aralık 2012 11:00 tsi
Faşizm, Japonya'da hortluyor Ekonomik krizin pençesindeki Avrupa'da yükselen ırkçılığın bir benzeri Japonya'da görülmeye başladı. Japonya'da askeri kıyafet giyen grupların sokaklarda dolaşması ve askeri müzik çalan siyah minibüslerin yollarda görülmesi endişelendiriyor.


Japonya, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olmasına rağmen mali dar boğazdan geçiyor. Ayrıca Çin ve Güney Kore ile de egemenlik sorunları yaşıyor. Japonya'da yapılan son bir araştırma da halkın yüzde 81'nin Çin'e karşı olumsuz duygular içinde olduğunu ortaya koydu. Her 5 kişiden 2'si Güney Kore'ye olumlu baktığını kaydetti. Ülke genelinde artan milliyetçilik, politik arenaya da yansımış durumda. Ordu kuracağını ve 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ABD'nin yazdığı anayasayı değiştirmeyi vaat eden Liberal Demokrat Partisi, kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor. Liberal Demokratların ve şu an iktidarda bulunan Demokrasi Partisi'nin ardından gelen Diriliş Partisi de milliyetçi söylemler kullanıyor. Partinin başındaki Tokyo'nun eski valisi Şintaro İşihara, Çin ile ada krizi tetikleyen isim olarak biliniyor.

"HAMAM BÖCEKLERİNE ÖLÜM"
Tehlikeli bir yükseliş göze çarparken Emniyet Genel Müdürlüğü'nün siyasi aşırılık bölümünden sorumlu Takuji Norikane'dan önemli bir açıklama geldi. Norikane, askeri üniformayla gezen ve askeri müzik çalan siyah renkli minibüslerin artık kolayca görülebilir hale geldiğini kaydetti. Norikane, "Aşırı sağ ideolojilere sahip kişiler, ülke genelinde aktif. Bunlara katılan kişiler de artıyor." diye konuştu. Norikane, bu kişilerin "aşırı milliyetçi ve yabancı karşıtı düşünceleri" sivil haklar kisvesi altında yaydıklarını belirtti. Zaitokukai adlı bir grubun, internet üzerinden organize olarak bir araya geldikleri ve yabancıları "hamam böceği" olarak nitelendirip "öldürmekten" bahsettikleri kaydedildi. Başbakan Yoşihiko Noda da İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı bir açıklamada, bu yükselişe dikkat çekti. Noda, "Aşırı milliyetçi hava yükseliyor. Sert konuşmalar insanların aklını çeliyor. Ama bu ülke için en tehlikeli şey." ifadelerini kullandı.

GÜNEY KORELİ GRUP, GÖSTERİ YAPAMADI
Artan milliyetçi hava nedeniyle Güney Koreli bir grup, dans gösterisini de yapamadı. Japan Times adlı gazeteye konuşan Park Jeong Hun, kozmopolit bir ortamı olan Nagoya'da dans gösterisi yapmak istedikleri ancak iptal etmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti. Japon yetkililer, saygın görünümlü iki kişinin kendilerine gelerek gösteriyi protesto etmek istediklerini söylediğini aktardı. Park, "Gösteriyi izlemeye gelecek çocukların güvenliği için programı iptal etmek zorunda kaldık." diye konuştu.

SIRADAN İNSANLAR DAHİL OLUYOR
Japan Times'a konuşan gazeteci Koichi Yasuda, Zaitokukai adlı grubun 12 bin kadar üyesi olduğunu ve seslendirdikleri milliyetçiliğin Avrupa'dakinden farklı olmadığına dikkat çekti. Ödüllü "İnternet ve Milliyetçilik" adlı kitabın yazarı olan Yasuda, grup üyelerinin ev hanımı ya da işadamı gibi sıradan insanlar olduğunu vurguladı. Yasuda, "İnternet forumlarında, yabancıların ülkeyi terk etmesi yönünde konuşmalar oluyor." ifadelerini kullandı. Hokkaido Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. Takeşi Nakajima, Japonya'daki bu hareketin, ABD'de görülen "çay hareketine" benzer olduğunu savundu. Nakajima, "Neoliberaller, küçük hükümet ve kişisel sorumluluktan bahsediyor. Bu da ekonomik kopuşu büyütüyor ve milliyetçiliği besliyor." yorumunda bulundu.

Cihan



Bu haber 2,623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs