En Sıcak Konular

İtalya'da erken seçim sesleri

7 Aralık 2012 22:11 tsi
İtalya'da gelecek yıl bahar aylarında yapılacak genel seçimler yaklaşırken, eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin partisinin, teknokrat Mario Monti hükümetinden desteğini çekmesi, ülkede erken seçimi gündeme getirdi.

Monti liderliğindeki teknokrat hükümetin Ekonomik Kalkınma ve Altyapı Bakanı Corrado Passera'nın, siyasi kariyeri hakkında net bir tavır koymayan eski başbakan Silvio Berlusconi'nin geri dönüşü için yaptığı, "İyi olmaz" şeklindeki değerlendirmesi ve buna karşılık Berlusconi'nin partisi Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PdL) tepkisi, ülkede son iki gündür siyasi tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Bakan Passera'nın sözleri üzerine dün Senato'da hükümetin sunduğu kalkınmaya yönelik bir yasa tasarısı üzerinden hükümet için verilen güven oylamasına katılmayan PdL senatörleri, kendi destekleri olmadan Monti hükümetinin parlamentoda çoğunluğa sahip olmadığını ve hükümetin bu destek olmadan devam edemeyeceği mesajını verdi.

Siyaset arenasında dün yükselen tansiyon, bugün de parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde etkisini gösterdi.

Monti hükümetine destek veren partilerden Demokrat Parti'nin (PD) Genel Sekreteri Pierluigi Bersani, mecliste yaptığı konuşmada, Berlusconi ve partisini, Monti'ye karşı takındığı tavır dolayısıyla sorumsuzlukla suçladı ve "Bu ülkenin iyiliği için Berlusconi, gerekli ilaç değildir" dedi.

Bersani, PD olarak yasama döneminin sonuna kadar Monti ile çalışma hususunda sadık olduklarını, ancak PdL'in tavrı karşısında saf olmadıklarını dile getirdi.

PdL Genel Sekreteri Angelino Alfano ise bugüne kadar destek verdikleri Monti hükümetiyle geçen bir senede kriz karşısında önemli bir aşama kaydedemediklerini belirterek, "Monti hükümeti deneyiminin, sonuna geldiğimizi değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.

Alfano, Monti hükümetinin döneminin sonuna gelindiğini ancak dünkü güven oylamasında, ülkenin belirsizliğe düşmemesi için sorumsuzca hareket etmeyerek, hükümete yönelik güven oylamasında olumsuz oy kullanmadıklarını hatırlattı ve mevcut yasama dönemini normal zamanında tamamlamak istediklerini bildirdi.

Monti hükümetine destek veren üç partiden üçüncüsü; Merkez Birliği'nin (UdC) lideri Pier Ferdinando Casini ise PdL'in hükümete karşı çıkışını seçim yatırımı olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı taraflarla istişarelerde

Monti hükümetinin oluşumu aşamasında kilit rol oynayan ve bu nedenle teknokrat kabinenin garantörü gibi görünen Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da yükselen siyasi tansiyon karşısında, günü taraflarla, senato ve meclis başkanlarıyla istişarelerde bulunarak geçirdi. Napolitano, dün yaptığı açıklamada, seçim öncesi tansiyonunun yükseldiğini, ancak taraflar arasında soğukkanlılık ve işbirliğine ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Basına yansıyan haberlerde, Cumhurbaşkanlığının seçimler için 10 Mart tarihi üzerinde durduğu kaydedildi.

Bu arada, Adalet Bakanı Paola Severino ise yaptığı açıklamada, hükümet üzerine süren tartışmaların, çalışmalarını etkilemediğini, büyük bir ciddiyetle işlerini sürdürdüklerini söyledi.

Ülkede, normal olarak Nisan ayında yapılması gereken yeni yasama dönemi seçimlerinin bu siyasi atmosferde, Mart ya da Şubat ayında yapılabileceği ifade ediliyor.

İtalyanlar, Berlusconi'nin dönüşünden yana değil

Siyasi krizin eşiğine gelen ülkede, SWG Enstitüsü'nün yaptığı anket, İtalyanların yüzde 73'ünün, gelecek seçimlerde partisinin başında yer alıp almama konusunda kararsız bir duruş sergileyen Silvio Berlusconi'nin siyaset sahnesine dönüşüne sıcak bakmadığını ortaya koydu.

cnnturk


Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,131 µs