En Sıcak Konular

Yıldırım'dan rahatlatan açıklama

7 Aralık 2012 17:34 tsi
Bakan Yıldırım, 'İzmir'de radyasyonlu atık olduğu' yönündeki iddialarla ilgili konuştu...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in Gaziemir ilçesinde atıl durumdaki kurşun döküm fabrikasının arazisinde radyasyonlu atık gömülü olduğu yönündeki iddialara ilişkin, yapılan ölçümlerde insan yaşamını etkileyecek hiçbir olumsuz seviyede radyoaktif malzemenin bulunmadığını belirterek, ''İzmir'de Çernobil vakası gibi bir şey var demek bu kente yapılacak en büyük kötülüktür'' dedi.

Yıldırım, partisinin Torbalı İlçe Teşkilatını ziyaretinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine, İzmir'in Gaziemir ilçesindeki eski bir kurşun döküm fabrikanın radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, konuyla ilgili bu sabah Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı ile görüştüğünü ifade ederek, bu alanda defalarca ölçüm yapıldığını ve radyoaktif malzemeye rastlanmadığını vurguladı.

Yıldırım, söz konusu tesisin bir nükleer tesis olmadığına, radyoaktif malzeme üretmediğine işaret ederek, şunları kaydetti:

''İzmir'de Çernobil vakası gibi bir şey var demek, bu kente yapılacak en büyük kötülüktür. Burası, 2007'den bu yana izlemeye alınmış bir yer. Burada normal insan yaşamını etkileyecek hiçbir olumsuz seviyede radyoaktif malzeme yok. Nükleer veya radyoaktif malzeme üreten tesis değil. Bütün ortamlarda olabilecek düzeyde bir radyoaktivite var, onun ötesinde başka bir şey yok. Şu kameraların bulunduğu ortamdaki radyoaktivite oradan fazla. İzmirliler rahat olsun. Radyasyon veya nükleer atık diye bir tehlike söz konusu değil.''

''Tedbir amaçlı önlemler alınıyor''

Bununla birlikte, tesisin tedbir amaçlı olarak çevreyle irtibatının kesilmesi için valilik, çevre şehircilik il müdürlüğü ve TAEK tarafından çalışma yapıldığını, bölgenin rehabilitasyonu içinse arazi hak sahiplerinin uzlaşması gerektiğini dile getirdi.

Yıldırım, ''radyasyon tartışmasının İzmir'in EXPO 2020 adaylık sürecini etkileyip etkilemeyeceği'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:  

''Biz, 'İzmir'in Çernobili' diye söylersek tabi ki etkiler. Bu insafsızca bir niteleme. Radyasyon tehdidi nükleer tesisin tahrip olması ile ortaya çıkar. Böyle bir şey yok İzmir'de. Makul ve mantıklı olalım. Nükleer atık, bir şekilde bir yere bırakılır, bu da bir risk yaratabilir ama bunların hiçbirisi yok. Burada bir kimyasal reaksiyon oluşmuş. Akünün kurşunları çıktıktan sonra kalan atıkların depolandığı yerde toprakla reaksiyona girmesiyle ortaya çıkan bir kimyasal kirlilik.''

İzmir'deki çöp alanı sorunuyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Yıldırım, günlük 3 bin ton çöpün biriktiği İzmir'de, artık klasik biriktirme yöntemlerinin uygulanamayacağını söyledi.

Yıldırım, bu sorunun çözümü için artık gelişmiş teknolojileri kullanarak entegre tesislerin kurulduğunu, Ankara Mamak'ta böyle bir tesis bulunduğunu ve bu tür projelerin yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilebildiğini ifade ederek, ''Önerimiz yeni yer aramak yerine, mevcut yerde yap-işlet-devret modeliyle bir çöp entegre bertaraf tesisi kurulması ve böylece İzmir'in gündeminden çöp konusunun kalkmasıdır. Bunu yapacak hiç para istemeyen firmalar var. 49 yıllığına kira bedeli karşılığı 200-250 dönüm arazi tahsisi istiyorlar. Biz bu konuda her tür desteği vermeye hazırız'' dedi.

''Irgatın tembeli güneş açmadan 5 dakika önce kalkar''

Bakan Yıldırım, partilere hitaben yaptığı konuşmada ise ulaştırma yatırımları hakkında bilgi vererek, ilçe teşkilatından AK Parti'nin belediyecilik anlayışı ve yatırımlarının halka iyi anlatılmasını istedi.

İzmir'de 35 proje yapacaklarını söylediklerinde bazı kesimlerin, bu iddiayı alaya aldığını, ''seçim üzeri suya yazılmış yazı olarak tanımladıklarını'' hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Bugün bunu söyleyenler mahcup oldu. Bizim hizmetlerimiz teker teker yükseliyor. İzmir'de ideolojik siyasetin ezberini bozduk. Şimdi rakiplerimiz de ister istemez artık 'lafla peynir gemisi yürümüyor, biz de ne yaparız' diye onlar da harekete kalkıyor. Irgatın tembeli güneş açmadan 5 dakika önce gayret eder kalkarmış. Varsın olsun, çalışsınlar, 5 dakika 5 dakikadır. İzmir'e 1 dakika bile hizmet yapılsa yeridir.''

EXPO 2020 adaylığı

Bakan Yıldırım, Torbalı'daki ziyaretinin ardından Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen ''Geleceğe Yatırım Türkiye'ye Yatırım'' toplantısına da katıldı.

Türkiye'deki ulaştırma yatırımları hakkında da bilgi veren Yıldırım, havayolu konusunda THY ile bir dünya markasını yarattıklarını, havalimanı kapasitesini artırdıklarını, var olanları da modernize ettiklerini söyledi.

Yıldırım, İzmir'in EXPO 2020 organizasyonuna adaylığı ile çok önemli bir heyecan fırsatı yakaladığını, bu organizasyonun kentin önündeki projeleri hızlandırmak için bir vesile olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''İzmir turizmde hak ettiği yerde değil. Yeterli yatak kapasitesi, turizm altyapısı yok. Burada proje yapmak için babayiğit olmak lazım. Bir proje ortaya attınız mı, önce olmaz ortaya konur. Bu da İzmir'e zaman kaybettiriyor. Ama bu anlayış artık değişiyor. Daha olumlu yaklaşımları görüyoruz. Bu da yatırımcılara cesaret veriyor. O yüzden İzmir en hızlı büyüyen 4 ilden 2'si konumunda. Bundan sonra kalkınma sürecini daha da artıracak. İstanbul'dan sonra en büyük katma değeri sağlayacak il İzmir olacak. Hedef bu, buna göre yatırımlarımızı planlıyoruz.''

(AA)



Bu haber 737 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,138 µs