En Sıcak Konular

323 şehit 230 intihar

7 Aralık 2012 15:25 tsi
Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) intihar oranlarının son 10 yılda yarı yarıya azaldığı belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan bilgilendirmeye göre, TSK'da intiharların engellenmesine büyük önem verildiği, bu doğrultuda, TSK bünyesindeki 337 Rehberlik ve Danışma Merkezi (RDM) ile çeşitli çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi.

Askerlik yükümlülerinin, psiko-sosyal özelliklerinin farklılık arz ettiği ve bir kısmının da sivil yaşantısındaki madde bağımlılığı, aile içi  ve ekonomik sorunlar gibi meselelerini kışlalarına taşımak durumunda kaldıklarına işaret edilerek, bu yükümlülerin, askeri birliklerine katılışlarından itibaren tasnif edilmesi ve risk grubu içerisinde olanların belirlenmesinin özel önem arz ettiği vurgulandı.

Birliğine katılan personelin, askerlik şubelerinde son yoklamada yapılan sağlık muayenelerinden itibaren takibe alındığı ve sorunları tespit edilenlerden, ilk aşamada, ''Askerliğe Elverişli Değildir Raporu'' alanların askerlik hizmetine alınmadığı, tedavi edilebilecek olanların ise askerliğinin tedavi süresince ertelendiği bildirildi.

Askerlik Şubesi'nden eğitim merkezlerine sevk edilenlere de eğitim birliklerine katılışlarında ''Psikolojik Risk Faktörü Tarama Anketi'' uygulandığına ve uzman personel tarafından her yükümlü ile tek tek görüşüldüğüne dikkat çekildi.

Anketten elde edilen sonuçlar ve bire bir yapılan görüşmelerde, sorunlu olduğu belirlenen personel RDM'lerde yüz yüze görüşmeye alındığı belirtilerek, durumuna göre, RDM görüşmeleri ile kontrol altında tutulduğu ya da tedaviye ihtiyacı olduğu tespit edilenlerin birlik komutanı tarafından önce birlik tabibine daha sonra da hastanelerdeki psikiyatri servislerine sevk edilerek tedavilerinin sağlandığı kaydedildi.

Yatarak tedavi ihtiyacı duyulmayan ve psikiyatri servisi tarafından ilaçla tedavi edilmesi uygun görülen personelin ise birlik komutanı, RDM ve sağlık kuruluşlarının gözetiminde takip edildiği ifade edilerek, bu yıl Eylül ayına kadar 140 bine yakın personelle görüşme yapıldığı, bunlardan yaklaşık 53 bininin hastanelere sevk edildiği bildirildi.

Daha sonra, sorunları olduğu belirlenen personelin bilgileri, eğitim birliğinden dağıtım olduğu ve yükümlülüğünü sürdüreceği birliğe katılmadan yeni birliğine aktarıldığı, personel kışlaya geldiği andan itibaren durumunun takip edildiği vurgulandı.

-Mehmetçik 24 saat sorununu anlatıyor-

TSK personelinin, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı bünyesindeki uzman psikiyatrist, psikolog, sosyal hizmet uzmanları gözetiminde faaliyetlerini sürdüren ''TELE-NET Telefonla Danışma Hattı'' yanında, birlik seviyesinde RDM personeli kontrolünde faaliyet gösteren ''Alo Mehmetçik Telefon Hattı''nı arayarak 7 gün 24 saat psikolojik destek talebinde bulunabildiği belirtildi.

Bilgilendirmede, koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında rütbeli personelin de rehberlik ve danışma hizmetlerine tabi tutulduğu ifade edildi.

Personelin birliğe katılımını müteakip birlik komutanlarınca, ailelerle mektup ve telefon ile iletişim kurularak, askerlik hizmeti boyunca çocukları hakkında bilgi alabilmeleri amacıyla irtibat numaraları verilerek, vatani hizmetini yapmakta olan evlatlarının, her türlü durumu hakkında (ödül, ceza, hastalık, vb.) telefon ve posta ile devamlı olarak bilgi sahibi olmalarının sağlandığı bildirildi. ''Aile İletişim Merkezleri''nin bu amaçla haftanın her günü 24 saat boyunca faaliyet gösterdiği anımsatıldı.

Kötü muameleyle ilgili şikayetlere derhal işlem yapılırken, maddi durumu yetersiz olan personele yönelik olarak kısıtlı da olsa birlik kantinlerinden maddi yardımlar yapıldığı dile getirildi.

TSK bünyesinde intihar riski taşıdığı tespit edilebilen personele silah verilmezken, meydana gelen olayların hem adli hem de idari soruşturmaya tabi tutulduğu vurgulandı. Ayrıca, tespit edilen aksaklıklar ''alınan dersler'' olarak tüm birliklere yayımlandığına işaret edildi.

''Özellikle son yıllarda alınan tedbirlerin de katkısıyla 2002 yılında intihar vakası yüz binde 32 iken, 2011 yılında yüz binde 15'e düşürüldüğü, bir başka deyişle son on yılda intiharların yarı yarıya azaldığı'' ifade edildi.

''Yaş grubu, eğitim seviyesi ve diğer özellikler açısından dikkate alındığında, ülke genelindeki intihar eğilimi ve davranışların, askere alınma ile birlikte Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, görev yaptığı süreye taşındığı'' vurgulandı.

TSK'da intihar olaylarının başlıca sebepleri arasında, uyuşturucu bağımlılığı, ailevi sorunlar (sevgisizlik, bölünmüş aile yapısı, gönül ilişkisi vb.), aşırı borçlanma, yüz kızartıcı olaylar (ahlak dışı davranışlar), uyumsuzluk ve kötü muamele gibi faktörlerin yer alabildiği, kişiyi intihara sürükleyebilen davranış biçimleri içinde ''kötü muamele''nin sebeplerden sadece birisi olduğuna işaret edildi.

''İntihar nedeni belirlenmeden, adli ve idari soruşturma sonuçları resmen ortaya çıkmadan yorum ve değerlendirmeler yapılarak kamuoyunda infial yaratılması ve bir kurumun zan altında bırakılmasının doğru olmayacağı'' ifade edildi.

Ayrıca teröristle mücadeledeki şehit sayısı ile intihar eden personel arasında yapılan mukayeselerin son derece üzücü olduğu kaydedilerek, son 3 yıldaki şehit ve intihar sayılarına ilişkin şu bilgiler verildi:

Son Üç Yılda Teröristle Mücadelede Şehit Olan ve İntihar Eden Personel Sayısı

Yıllar                   Şehit Sayısı               İntihar Sayısı

2010                       88                                85

2011                      102                                70

2012                      133                                75

Toplam                   323                               230

-''Zihinlerde şüphe kalmamasına özen gösteriliyor''-

TSK'da ölümle sonuçlanan tüm olaylarda adli soruşturmanın yanı sıra idari soruşturma da yapılırken, her olay kayıt altına alınıyor ve varsa sorumlular hakkında yasal işlem yapıldığı anımsatıldı.

Vefat eden personelin ailesine Garnizon Komutanlıkları vasıtasıyla bilgi verildiği ve ailenin talep etmesi durumunda, zihinlerde herhangi bir şüphe kalmaması için olayın gerçekleştiği birliğe davet edilerek kaza/olayın oluş şeklinin ilk ağızdan dinlemelerinin sağlandığı bildirildi.

TSK'nın, intihar sorunuyla ilgili kurumsal farkındalığı arttırmada, risk gruplarını bilimsel esaslara göre tespit etmede, meydana gelen olay ve durumları inceleyerek, bunlardan kurumsal anlamda dersler çıkarmada önemli mesafeler aldığına işaret edilerek, toplumsal bir sorun olan intiharlarla ilgili olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, sorunun çözümüne katkı sağlayacak her türlü iş birliğine açık olduğu vurgulandı.

TSK'DA CAN DOSTU DÖNEMİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), erbaş ve erler arasında intihar, intihara teşebbüs, kendini yaralama ve firar gibi ağır disiplinsizlik olaylarına karşı ''can dostu'' teşkilatı çalışmalarına önem veriyor.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan bilgilendirmede, ''Can Dostu Teşkilatının Görev ve Sorumlulukları ile Uygulama Esasları''na yer verildi.

Açıklamada, ''can dostu'' teşkilatının maksadı, ''TSK'da, birlik komutanları/kurum amirlerinin personelini en iyi şekilde tanımasını kolaylaştırmak, birlik ruhunun oluşmasına katkıda bulunmak, insan hayatına mal olacak kaza ve olaylarla disiplinsizlikleri önceden tespit etmek ve önlemek, Rehberlik ve Danışma Merkezlerinin etkinliğini artırmak, erbaş ve erler arasında silah arkadaşlığı bağlamında birbirlerinden sorumlu oldukları anlayışını geliştirmek ve birliğe yeni katılan erbaş ve erlerin intibak ve oryantasyonunu kolaylaştırarak, intihar/intihara teşebbüs ve kendini yaralama olaylarıyla firar gibi ağır disiplinsizlik olaylarına sebep olabilecek personeli önceden tespit edebilmektir'' şeklinde tanımlandı.

Tüm birlik/kurumlarda can dostu teşkilatının oluşturulmasından, bağımsız takım, bölük/batarya ve eşiti birlik komutanı ve kurum amirlerinin birinci derecede sorumlu olduğu belirtilirken, birliklerde görevli her personel için yine aynı takım, kol ve tim içerisinden bir can dostu tahsis edildiği ifade edildi.

Kendine veya başkasına zarar verebileceği değerlendirilen psikolojik sorunlu personele can dostu tahsis edilirken, özel olarak seçilmiş nitelikli ve yeterli sayıda personelin görevlendirildiği işaret edilen açıklamada, birliklerde görevli psikolojik sorunlu subay, astsubay ve uzman erbaşlara yönelik de benzer tedbirler alınabildiğine işaret edildi.

-''Can dostu''nun özellikleri -

Açıklamada, ''Can Dostu Teşkilatı Uygulama Esasları''na göre ''can dostu'' olarak görevlendirilen personelin sorumlulukları şöyle sıralandı:

-Can dostunu tek başına bırakmayacak, onun ailesi gibi arkadaşına ilgi gösterecek, bağrına basacak ve en kısa zamanda birliğine uyum sağlaması için yardım ve kılavuzluk edecek,

-Can dostunun kederini, sevincini bilecek, onu teselli edecek,

-Can dostu olduğu personelin ailevi problemlerinden sağlık problemlerine kadar her türlü problemiyle ilgilenmeye çalışacak, onu koruyacak, gözetecek ve hastalığında sağlığında yalnız bırakmayacak,

-Can dostunu takip ve kontrol edecek, personelin tavır ve hareketlerindeki olağan dışı değişimleri anında sıralı amirlerine iletecek,

-Can dostu olduğu personelin kişisel özelliklerini öğrenecek, her faaliyette birlikte olacak,

-Personelin kötü alışkanlıklarını bilecek ve engel olmak için amirlerine bilgi verecek,

-Can dostunun firar, uyuşturucu kullanımı, kışlayı terk, kendini askerliğe elverişsiz hale getirme, intihar, intihara teşebbüs gibi niyetlerinden vazgeçirmeye çalışacak, bu durumu üst ve amirlerine gecikmeksizin iletecek,

-Her konuda can dostu ile yardımlaşacak, günlük hizmet ve faaliyetlerde, can dostunun yetersiz olduğu konularda da gelişimine destek olacak,

-Can dostunda meydana gelen arkadaşlarından ve ailesinden uzaklaşması; eşi, nişanlısı veya kız arkadaşıyla ayrılması, problem yaşaması; maddi sıkıntı içinde olması; geçmişte kötü alışkanlıklarının olması ve bunları sürdürmesi; gündelik işlerine ilgiyi kaybetmesi; üzüntü, mutsuzluk, umutsuzluk ve çaresizlik gösteren hareketler sergilemesi; sürekli yorgunluk; iştahta, kiloda, uyku düzeninde önemli değişiklikler olması; gerginlik, depresyon belirtileri, ani sinirlenme ve saldırganlık göstermesi; kendisi hakkında olumsuz sözler söylemesi; intihar düşüncesini ve intihar etmekten açıkça dile getirmesi; bahsetmesi; firar, kendini yaralama niyetinde olması; uzun süren sıkıntılı halinden birden bire neşeli tavır ve hareketler sergilemesi; intihara yönelik konuşmalar yapması, bu konuda yazı yazması, şekiller veresimler yapması; sahip olduğu ve sevdiği eşyaları arkadaşlarına dağıtması; şaka yoluyla bile olsa helalleşmesi; kendini değersiz hissettiği, kendisiyle ilgilenilmediği, yaşamdan artık zevk almadığı, hayattan beklentisinin kalmadığı yönünde ifadeler kullanması; her türlü ruhsal ve fiziksel değişimleri, emareleri gözlemleyecek ve bu emareleri gecikmeksizin amirlerine bildirecektir.''

-Eğitim konuları-

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıkladığı, ''Can Dostu Teşkilatının Görev ve Sorumlulukları ile Uygulama Esasları''nda, can dostlarının özel bir durum yoksa rütbece uyumlu, aynı veya yakın tertip, yaşça büyük ve karşılıklı istekli olmaları, eğitim seviyelerinin birbirlerine yakın veya can dostu olanın diğerinin eğitimi seviyesinden daha iyi durumda bulunması, uyuşturucu kullanan, psikolojik problemleri olan, sabıkalı ve disiplinsiz personel olmamasına özen gösterilmesi isteniyor.

''Can dostu''nun eğitimi, bizzat takım/bölük ve eşiti komutanlar tarafından yapılıyor. Can dostluğu kavramının erbaş ve erlere yerleştirilmesi, pekiştirilmesi ve idame ettirilmesi amacıyla gece derslerinde ve yurt sevgisi eğitimlerinde, bu konuya önem veriliyor. Can dostları arasında küçük ödüllü yarışmalar, iki erin koordineli sıçraması, engelli parkurun geçilmesinde birbirlerine yardım gibi uygulamalara yer veriliyor.

Eğitimlerde askerlik mesleğinin değerleri, her askerde bulunması gereken nitelikler, erbaş ve erlere sağlanan maddi ve yasal haklar, iletişim teknikleri, davranış değişikliklerinin değerlendirilmesi, can dostunun görev ve sorumlulukları, birlikte meydana gelen kaza ve olay örnekleriyle sonuçları, kendini askerliğe elverişsiz hale getirmeyle ilgili mevzuat, intiharın emareleri ve uyuşturucu kullanan personelin tavır ve hareketleri konuları işleniyor.

Genelkurmay Başkanlığı verilerine göre, 2002'de yüz binde 32 olan intihar vakaları, 2011'de yüz binde 15'e düştü.

AA 

Bu haber 853 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,921 µs