En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu: Irak'a uçakla gideceğim

7 Aralık 2012 13:48 tsi
Irak yönetiminden davet alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koşullar uygun olursa Kerkük ve Erbil'e uğrayıp, Barzani'yle de görüşmeyi düşündüğünü belirtti. Kılıçdaroğlu, uçakla gidecek, karayoluyla dönecek.

Kılıçdaorğlu, ekonomi gazetecileriyle bir araya geldiği toplantıda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Irak yönetiminden davet alan Kılıçdaroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın uçağının Erbil'e inişine izin verilmemesiyle ilgili bir soruya karşılık verdi.

Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu, toprak bütünlüğünü koruması gerektiği yönünde ortak bir politika oluşturduğunu biliyoruz. Bu politika devletin politikası. Kuzey'le merkezi yönetim ar asındaki çatışmada Türkiye'nin kendi izlediği genel politika çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini unutmamamız gerekiyor. Toprak bütünlüğünü savunuyorsanız politikanızın da bunun üzerine inşa edilmesi gerekir. İşin doğalı budur. Eğer siz bir ülkenin içinde bir taraftan yana tavır koyuyorsanız doğal olarak sistemin dışına itilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bırakın Irak'ı herhangi bir ülkeye giden bakan geri döndürülmemiştir. Dış politikada Türkiye'nin böyle bir tabloyla karşı karşıya bırakılmasını ben içime sindiremiyorum. Bakan nasıl içine sindirdi onu da anlamakta güçlük çekiyorum. Boğaz'da kahve içecekmiş, çay içecekmiş" dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarını Ortadoğu bataklıklarında yerde süründüremezsiniz, buna hakkınız yok sizin" diyen Kılıçdaroğlu, "Geçmişle övünecekseniz, atalarla övüneceksiniz. Geçmişe bir baksınlar bakalım kendi ataları bu duruma düştü mü hiç. Dış politikayı bunun üzerine inşa edeceksiniz. Irak toprak bütünlüğü üzerine inşa ettiyseniz, muhalefet, iktidar, tüm ülke bu politikayı savunuyorsa dış politikayı da bunun üzerine inşa edeceksiniz. Kuralı budur" diye konuştu.

Irak'tan gelen davetle ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, "Daha önce de defalarca davet geçmişti koşullar uygun olmadığı için gidememiştim. Tekrar son olarak Balkan Konferansı sırasında yeni bir davet geldi. Gideceğimi söyledim, eski davetleri hatırlattım. Bağdat'a uçakla gitmeyi ardından karayoluyla Türkiye'ye dönmeyi düşünüyorum. Olabildiğince belirli yerlere uğrayıp gelmek istiyorum. Kerkük'e de Erbil'e de Barzani'ye de koşullar uygun olursa uğramak isterim" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "Bakan Taner Yıldız'ı geri çeviren hükümet yetkilileriyle görüşeceksiniz, bir tepki ortaya koyacak mısınız?" sorusu üzerine de, "Konunun açılıp açılmayacağını bilmiyorum. Biz şunu her yerde savunuruz. Kendi ülkemizin çıkarlarının söz konusu olduğu yerde kendi ülkemizin çıkarlarından yana tavır alırız. Dış politika ülkelerin çıkarları üzerine inşa edilir. Biz kendi ülkemizin çıkarlarını savunuruz. Bizim ülkemizin çıkarları her şeyin üzerindedir" ifadelerini kullandı.

Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,946 µs