En Sıcak Konular

'Şüpheli asker ölümleri aydınlatılsın!'

6 Aralık 2012 17:07 tsi
MAZLUMDER İstanbul Şubesi, Askerde şüpheli ölümler ile ilgili MAZLUMDER'e yapılan başvurular ve örnek vakalar üzerinden hazırladıkları raporu bir basın toplantısıyla açıkladı.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi Asker Hakları Komisyonu Başkanı Av. Mahir Orak tarafından yapılan açıklamada, askerde şüpheli ölüm vakaları ve ölenlerin etnik kökenleri arasındaki benzerlikler, adli tıp raporlarına yansıyan bulgular ve buna rağmen takipsizlikle sonuçlanan soruşturmalar ele alındı.

Açıklamada, Türkiye'de halen devem eden "Zorunlu Askerlik" uygulamasından kaynaklı asker ölümlerinin aratarak devem ettiğini, 2012 yılı itibariyle 42'ye ulaşan şüpheli asker ölümü sayısının bu alanın sorunlarını ortaya koyduğunu belirten Orak, askerde yaşanan ihlaller ile ilgili herhangi bir önlem alınmadığını, taleplerine rağmen hala komisyon kurulmadığını ifade etti. Mahir Orak, "Devletin hak arama makamları olan Askeri Savcılıklar ve Sivil Cumhuriyet Savcılıkları Askerde işlenen cinayetleri soruşturmamak için âdete suç duyurularını başlarından atmaktadırlar. Askere gönderilen, gitmediklerinde devlet zoruyla götürülen gençlerin en güvende olması gerektiği askeri kurumların içerisinde cinayete kurban gitmelerine rağmen, bu cinayetleri kimse soruşturmamakta, ilgili herkes adeta üç maymunu oynamaktadır" dedi.

Raporda ele alınan Oktay Can, Aydın Dere, Mazlum Karabulut vakalarını anlatan Mahir Orak, ailelerinin adalet için gittikleri yargı makamlarınca ikinci kez mağdur edildiklerini söyleyerek, "Devletin kurumlarının raporlarıyla cinayete kurban gittikleri ispat edilen bu askerlerin aileleri Türkiye Cumhuriyeti Makamlarından bulamadıkları adaleti şimdi AİHM'e başvurarak aramakta kararlılar. MAZLUMDER olarak takip ettiğimiz bu davların biz de arkasında olduğumuzu deklare ediyoruz" dedi.

Açıklamanın sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Av. Mahir Orak, söz konusu vakaların hepsinin askeri alanda gerçekleştiğini, çeşitli senaryolarla intihar olarak ailelerine bildirildiğini, hiçbirinin failinin bulunmadığını, son bir yılda intihar ettiği söylenen 42 kişiden birinin Ermeni, ikisinin Türk, geriye kalan 39 kişinin ise Kürt kökenli olduğunu, tüm bunların dikkat çektiğini ifade ederek "Bu vakalar intihar olarak kabul edilse bile bunun sebeplerinin araştırılması gerekirdi" dedi.

Basın toplantısında konuşan MAZLUMDER İstanbul Şubesi İdari Koordinatörü Emekli Binbaşı Gürcan Onat ise, yıllar öncesinin köhnemiş kurallarının işlediği silahlı kuvvetlerde disiplin kurallarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu, çok bilinmeyenli bir denklem. Şüpheli asker ölümleri acil olarak masaya yatırılmalı ve çözüm yolları aranmalıdır" dedi.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi Basın Bürosu



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,605 µs