En Sıcak Konular

'Hrant adına seçiyoruz'

20 Temmuz 2007 16:16 tsi
'Hrant adına seçiyoruz' Baskın Oran, Kınalıada'ya gitmek için vapura bindiği andan itibaren yoğun ilgiyle karşılandı. Bir vatandaş 'Seni Hrant adına Meclis'e yolluyoruz' diye seslenirken bir diğeri 'Ermeniler sayenizde ilk kez sola oy verecek' diyordu.

Baskın Oran'a Kınalıada ziyaretinde bir grup aydın ve gazeteci eşlik etti. Eşini seçim çalışmasında yalnız bırkmayan Feyhan Oran, adadan ayrılırken gördüğü ilgi karşısında gözyaşlarını tutamadı. Baskın Oran, Kınalıada'ya yol alan vapurda bildiri dağıtırken orta yaşlı bir Ermeni'nin, önce alkışları sonra kahkakalar kopartan çığlığı duyuluyor: "Yaşasın özgürlük! Kahrolsun faşistler!" Oran, Ermenilerin çoğunlukta olduğu Kınalıada'da, yüzlerce adalı tarafından bir 'surp' (aziz) gibi karşılandı: Ağlayan yayalar (babaanne), "Cumhurbaşkanını yurttaş seçerse adayımızsın!" diye bağıran ahbarikler (ağabey), balkonlarından sarkan ve ona dokunmak isteyen kuyrikler (abla) ve 'Baskın hoca'ya seslenen mançlar (erkek çocuklar)...

Eşi yalnız bırakmadı
İstanbul 2. Bölge bağımsız milletvekili adayı Baskın Oran, eşi Feyhan Oran'la el ele 18.45'te Kabataş'tan Adalar'a kalkan yolcu vapuruna binerken, Ermeni, Süryani, Türk ve Kürt gençler bildiri dağıtıyor. Oran'ın ağır topları gazeteciler Etyen Mahçupyan, Aydın Engin ve İpek Çalışlar, vapurda yerini alıyor. Vapur Marmara'da süzülürken Oran, çoğunluğu Ermeni olan yolculara bildiri dağıtıyor. Yolcular, 'Baskın Hoca'ya hayli aşina...
İshak Kuyumcu, "Hocam" diyor, "Cumhurbaşkanı olursanız Orhan Pamuk'u devlet sanatçısı yapacak mısınız?" Oran, şaşkın, "Baba bir dur yav!" diyor. Arto Dramerciyan, Oran'ın daha önce Pangaltı Lisesi'nde yaptığı konuşmadan etkilenmiş. Eşi Trevez, aslında Demokrat Parti'liymiş. Ama ilk kez oy verecek olan oğlu Can, kendisine Baskın Oran'ı soruyormuş. Trevez, "Sizden etkilendi hocam" diyor.


'Baskın olsun sesimiz'
Vapurun üst güvertesinde son bildiriler dağıtılırken, orta yaşlı bir Ermeni, Oran'a yanaşıp, "Yaşasın özgürlük! Kahrolsun faşistler" diye bağırıyor. Vapurda alkış ve kahkahalar kopuyor.
İskelede biriken yüzlerce adalı Oran'ı, "Oylar Baskın'a Baskın Hoca Meclis'e" sloganlarıyla karşılıyor. Ortalık ana baba günü. Alkışlar, ağlamaklı suratlar, Oran'a dokunmak isteyenler... Sloganlar dinmek bilmiyor: "Baskın olsun sesimiz" ve "Başka bir meclis mümkün" deniyor.
Oran konvoyu, rıhtımda kurulmuş AKP, CHP ve MHP'nin suskun standlarının önünden güle oynaya geçiyor. Kahvehanede oyunlar bırakılıp ayağa kalkılıyor, evlerde balkon ziyafeti kesilip alkışa başlanıyor.


'Tek kişi yeter mi?'
Fırsatını bulan sorusunu yöneltiyor. Rupen Şakaryan, "Hocam, tek kişi yeter mi acaba" diye soruyor. Oran, "Karanlıkta bir kibrit yeter" diye yanıt veriyor. Baran Nalbant, "Ermeniler sayenizde ilk kez sola oy verecek" diyor. Anahit Mazman, "Ruhum ilk kez şad olarak oy kullanıyorum" diyor.
Çocuklar bildiri dağıtan Oran'ı, Ermeni sanıp Ermenice, "Es yorguhat guzem" (Ben iki tane istiyorum) diyorlar. Ermeniler buna çok gülüyor.
Adada tur atıldıktan sonra Çınaraltı Meyhanesi'ne gidiliyor. Ermenice, Lazca, Türkçe, Kürtçe ve Rumca şarkılar eşliğinde kadehler Hrant Dink için kaldırılıyor. Aydın Engin, sohbetin ortasında Mahçupyan'a, "Yav bu adam seçilirse ne yapacağız" diye soruyor. Mahçupyan, "O zaman seni sorumlu tutacağım, haberin olsun" diyor. Engin gülüyor.


'Başbakan olacaksınız'
Yemekten sonra iskeleye bakan Bahar Kahvesi'ne gidiliyor. Bu arada, gazeteci Oral Çalışlar ve Eşber Yağmurdereli de 'ağır toplara' ekleniyor. Adalılar Oran'ı çembere alıyor: Siranuş Demir, "Hocam ben 3. bölgedeyim" diyor, "Kime oy vereyim?" Oran, Demokratik Toplum Partisi'nin desteklediği Sabahat Tuncel'in adını veriyor. Veronik Selvi'nin "İnşallah başbakan olacaksınız" demesine Oran, "Biz ana muhalefetiz" karşılığını veriyor.
Oran konuşurken, parıldayan, yaşarmış gözler onu izliyor. Kimse yanından ayrılmak istemiyor. Bir genç, "Sizi Hrant'ın adına oraya yolluyoruz" diye bağırıyor. Gözler yaşarıyor. Ve vapur saati... Adalılar turnikelerin berisinde, "Baskın olsun sesimiz" diye slogan atıp Oran'ı uğurluyor. Bu kez Feyhan Oran, ağlıyor.

Radikal



Bu haber 292 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,072 µs