En Sıcak Konular

Tuz Gölü'ne 1 milyar m3'lük dev proje

6 Aralık 2012 12:03 tsi
Tuz Gölü'nün altında yılda 1 milyar metreküp doğalgaz depolanmasını sağlayacak Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi kapsamındaki 12 kuyudan ilkinde sondaj çalışması törenle başladı.

Çinli TTC firması ve BOTAŞ'ın ortaklığında Aksaray'ın Sultanhanı ilçesi ile Konya'nın Karapınar ilçesi arasındaki bölgede açılacak kuyunun sondaj açma töreninde konuşan BOTAŞ Proje Müdürü Gazi Dülger, yer altı depolarının özellikle arz güvenliğinin sağlanması açısından önemli olduğunu söyledi.

BOTAŞ bünyesinde Türkiye'de yıllık 40-45 milyar metreküp doğalgaz kullanıldığını dile getiren Dülger, ''Bunun belli bir bölümünün yer altında depolanması, özellikle kış ayları için zorunluluk haline geldi. Batılı ülkelerde bu oran, kullanım miktarının yüzde 20-30'una tekabül ediyor. Bizde ise yüzde 5 seviyesinde... Yıllık tüketimin 40 milyar metreküp olduğu düşünülürse, bizim en az 4 milyar metreküp doğalgazı depolamamız gerek. Burada açacağımız tesis başlangıçta yılda 1 milyar metreküp doğalgazı depolayabilecek. Biz bunu 4 milyara çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 8 yıl sürmesi planlanan projemiz 2019 yılında tamamlanmış olacak'' diye konuştu.

-''Çin, Türkiye'nin 4. büyük ticari ortağı''-

Çin Büyükelçiliği Özel Sekreteri Zhu Guangyao ise 2012'nin ilk 3 çeyreğinde iki ülkenin toplam ticaret hacminin 17,62 milyar doları bulduğunu belirtti.

Çin'in; Türkiye'nin 4. büyük ticari ortağı olduğuna dikkati çeken Guangyao, şunları kaydetti:

''Aynı zamanda Çin, Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında 2. sırada geliyor. Çinli firmaların Türkiye'deki müteahhitlik hacmi ise 10 milyar doları buldu. Türk hükümeti, 2012 yılında enerji ve altyapı sektörlerine 17 milyar dolarlık yatırım planlıyor. Çin, bu iki sektörde güçlü ve deneyimli bir ülkedir. Teknik, tesis ve eleman konusunda büyük avantajlara sahip. Bu nedenle bugün açılışını yaptığımız bu tesis, stratejik bir öneme sahip ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynayacak.''

Konuşmaların ardından açılacak kuyuya ilk sondaj, protokol üyelerinin kurdeleyi kesmesiyle başlatıldı.

Proje kapsamında Kızılırmak'tan 125 kilometre uzaklıktaki borularla getirilecek tatlı su, yerin 1,5 kilometre altında bulunan tuz katmanına basılacak. Tuz tabakasının erimesiyle elde edilecek, her biri 630 bin metreküplük 12 kuyuda yılda 1 milyar metreküp doğalgaz depolanması planlanıyor. Tuzun eritilmesiyle oluşan tuzlu su ise Tuz Gölü'ne aktarılarak gölün doğal dengesine kavuşması sağlanacak.

AA
 

Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,059 µs