En Sıcak Konular

İki CHP'liden farklı anket

20 Temmuz 2007 15:53 tsi
İki CHP'liden farklı anket Yaptıkları seçim tahminleriyle öne çıkan Tarhan Erdem ve Bülent Tanla’nın pazar günkü seçim tahminleri arasında uçurum var. AKP için Tanla “35’i geçmez”, Erdem ise “48 alır” diyor

Genel seçimler öncesinde yaptıkları kamuoyu araştırmalarıyla seçmen tercihlerini ortaya koyan eski CHP’li Tarhan Erdem ve bu seçimlerde aday olmayan CHP milletvekili Bülent Tanla’nın AKP’nin alacağı oy oranı konusundaki tahminlerinde 8 puanlık fark ortaya çıktı. Erdem’in yönetimindeki KONDA araştırma şirketinin yaptığı seçim analizine göre AKP’nin oy oranı yüzde 48’e dayandı. Tanla’ya göre ise AKP’nin yüzde 40’ları görmesi mümkün değil. Tanla AKP’nin yüzde 35 dolayında oy almasını bekliyor. Ancak, her iki isim de TBMM’ye 25 civarında bağımsız vekil gireceği konusunda mutabık.

Tanla’ya göre hayal
Bülent Tanla’nın tahmini ise AKP’nin yüzde 35 dolayında oy alacağı yönünde. VATAN gazetesinden Mine Şenocaklı ile paylaştığı seçim tahminlerine göre, AKP’nin yüzde 40’ları bulması ve tek başına iktidar olması hayal. Tanla’ya göre Güneydoğu’dan TBMM’ye 25 bağımsız milletvekili gelmesi durumunda, AKP, 17-18 sandalye kaybedecek. Bu durum, CHP’nin de sandalye sayısını düşürecek. Bu tablo içerisinde AKP’nin sandalye sayısı 300’lerde kalacak.

Bağımsızlarla Meclis’e girecek DTP de TBMM’nin kilit partisi konumuna gelecek ve bu parti ile koalisyon gündeme gelecek. CHP’nin oylarının da günden güne arttığını belirten Tanla, CHP’de özellikle büyük kentlerde bir oy patlaması yaşanacağı görüşünde. Tanla’nın değerlendirmelerine göre, MHP’de zorlanmadan barajı aşacak. Yine Demokrat Parti ya da Genç Parti’den biri süprizle yüzde 10’luk seçim barajını aşabilir. Bu sonuçlara göre TBMM’de AKP, CHP ve MHP girecek.

Erdem AKP’yi uçurdu
Tarhan Erdem yönetimindeki KONDA Araştırma Şirketi’nin 15 Temmuz tarihli son kamuoyu araştırmasına göre AKP’nin oy oranı yüzde 47.9, CHP yüzde 19.5, MHP’nin yüzde 14.1 ve bağımsızların yüzde 6.4 olacak. KONDA, bu oy oranlarına göre, AKP’nin 310-340, CHP’nin 100-120, MHP’nin 70-90, bağımsızların ise 25-35 arasında milletvekili çıkaracağı hesabını yaptı. Erdem’e göre AKP’nin tercih edilmesine “kitle partisi” olması neden oluyor. Erdem’in değerlendirmeleri şöyle: “AKP, her coğrafyaya, nüfus özellikleri ve kimlik gruplarından kendi ortalamasına az ya da çok, ama kayda değer oranda oy almaktadır. Bu bulgu, AKP’nin en azından günümüzde, tam bir kitle partisine dönüşmüş olduğunu, kamuouyunda yaygın biçimde söylendiği gibi bir gruba dayanmadığını göstermektedir. AKP, toplumun, orta ve alt kesiminden, günümüzün, ’güçsüzlerinden’, ’mağdurlarından’oy almaktadır.”

2004’te tutturamadı
28 Mart 2004 yerel seçimlerinden 10 gün önce Tarhan Erdem’in A&G adlı şirketi yaptığı kamuoyu araştırmasında, AKP’nin üç büyükşehir belediyesinde yüzde 58.2 oranında oy alacağını tahmin etmişti. Erdem’İn şirketi, AKP’nin İstanbul’da 58.5 alacağını öngördü ancak bu oran 45.3’te kaldı. Yine Ankara için yüzde 68.0’lik oy tahmini yüzde 55.0 çıktı. Şirket CHP’nin İstanbul’da yüzde 19.1 oranında oy alacağını açıklarken, bu oran 28.9 olarak gerçekleşti.

Eşini hiç yalnız bırakmıyor
Emine Erdoğan seçim kampanyası süresince eşi Başbakan Erdoğan’ın en büyük desetkçisiydi. Neredeyse her mitinge katılan Emine Hanım dün de Bayburt mitingindeydi. Halkın arasında Başbakan Erdoğan’ın konuşmasını dinleyen Emine Erdoğan, vatandaşlarla da yakın sohbetler yaptı.

Vatan



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs