En Sıcak Konular

ABD'nin İran yaptırımları Japonya'yı zora sokuyor

6 Aralık 2012 10:13 tsi
ABD'nin İran'ı tartışmalı nükleer programından vazgeçirmek için yürürlüğe koyduğu yaptırımlar Japonya'yı da zorluyor.

Fukuşima'daki radyasyon sızıntının ardından nükleer santrallerini geçici olarak kapatan Tokyo'nun enerji ihtiyacını petrolle çözmek istiyor. Ancak hem kırılgan mali yapı hem de ABD'nin İran yaptırımları Tokyo'yu zorluyor.
 
Amerika yönetimi, İran'ın tartışmalı nükleer programını yaptırımlarla sonlandırmaya çalışıyor. Bu çerçevede Amerika, İran'a uyguladığı yaptırımlarını bu ülkeden petrol ve doğalgaz ithal eden ülkeleri de kapsayacak bir şekilde genişletmişti. Washington, Tahran'la enerji alışverişi yapan ülkelerin finans kurumlarına yönelik müeyyide uygulamaya karar verirken ithalatını azaltmaya çalışan ülkelere ise geçici olarak bu yaptırımlarından muafiyet vermeyi kararlaştırmıştı. Bu karar üzerine Japonya, İran'dan aldığı petrolde kısıtlamaya gitmeye başlayarak 2011 rakamlarına göre yüzde 14'lere kadar düşürdü. Tokyo, 2007'den bu yana petrol ithalatını azaltmaya çalışırken İranlı isimlerini de yaptırım listesine aldı.

Ancak Japonya'nın kuzeyini geçen yıl vuran tsunami afetinin ardından yaşanan radyasyon sızıntısı sonrası nükleer santrallerini geçici olarak kapatan Tokyo'nun hesaplarını bozdu. Japonya, enerji açığını karşılamak için yüzünü dışarı dönmek zorunda kaldı. Ancak Amerika'nın İran yaptırımları Tokyo'nun seçeneklerini kısıtladı. Japonya bir yandan enerji ihtiyacını karşılamaya çalışırken diğer bir yandan da ABD'nin yaptırımlarına hedef olmamaya çalışıyor. Bu nedenle Tokyo, İran yerine başka ülkelere yöneldi. Tokyo, aralarında İran'ın da olduğu 23 ülkeden petrol ithal ediyor. Listenin birinci sırasında Suudi Arabistan yer alıyor. Ardından ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar geliyor.

Amerika'nın yaptırımlarını İran'ın ihraç ettiği petrolü karşı yapılan ödemeleri de kapsayacak şekilde genişletme adımı ise Tokyo'yu hareketlendirdi. Japonya Maliye Bakanı Koriki Jojima, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ile 11 Ekim'de yaptığı görüşmede, gündeme gelen yeni yaptırımlardan Tokyo'nun muaf tutulmasını istemişti. Geithner'in ise talebin görüşüldüğünü söyledi. Tokyo, İran'dan ithal ettiği petrolün parasını İran Merkez Bankası'nın Japon bankalarında açtığı hesaplara yatırıyor. Ardından da İran, bu paraları kendi ülkesine bir şekilde aktarıyor. Tokyo'nun yeni yaptırımlardan muaf tutulmaması halinde İran'dan petrol alması iyice zora girecek.

Bu arada, kırılgan bir ekonomik dönemden geçen Tokyo, dış ticaret açığını büyütmemek için ülke topraklarında petrol aramaya başladı. Bu çalışmalar sırasında Japonya, ülkenin kuzeybatısındaki Akita'daki petrol ve doğalgaz bölgesinde elde edilen kaya petrolüyle sevindi. Japonya Petrol Araştırma Şirketi (JAPEX) Akita'daki araştırma sahasının bin 800 metre altında yer alan bölgeye hidroklorik asit pompalamasının ardından petrol buldu. JAPEX, bölgede 100 milyon varil petrol çıkarılabileceğini belirtti. Bu rakam, Japonya'nın yıllık tüketiminin yüzde 10'una denk geliyor.

cihan


Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,866 µs