En Sıcak Konular

İsrail dünyaya meydan okuyor

5 Aralık 2012 17:32 tsi
İsrail dünyaya meydan okuyor İsrail Sivil İdaresi, Kudüs'ün doğusundaki 'E1' bölgesinde yeni yerleşim yerleri kurulmasına izin verdiğini açıkladı.

İsrail Kanal 7 televizyonunun haberine göre, Ez-Zeim beldesinin arkasından başlayıp Han el-Ahmar'a kadar uzanan 12,5 kilometrekare alanı kapsayan yerleşim birimi inşası ilk etapta 2 bin 176, ikinci etapta ise bin 250 konutu kapsıyor. Projenin doğudan Kudüs yönünde Maaleh Adumim yerleşim merkezinin uzantısı olacak şekilde planlandığı belirtildi.

İsrail'in Batı Şeria'daki 3. büyük yerleşim merkezi olan Maaleh Adumim (Kızıl Tepeler), adını Tevrat'tan alıyor. Yahudiler, Tevrat hükümleri gereğince bu bölgede yerleşim birimi kurmayı kendilerine bir hak olarak görüyor.

İsrail hükümeti, Filistin'in Birleşmiş Milletler'de (BM) 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü kazanmasının ardından, tepki olarak Filistin hakimiyeti altındaki Batı Şeria topraklarında bulunan Doğu Kudüs'teki 'Maaleh Adumim' bölgesinde 3 bin konutluk yeni yasa dışı Yahudi yerleşim birimi inşaatı başlatma kararı almıştı.

Öte yandan İngiltere, Fransa, İspanya, İsveç ve Danimarka, İsrail elçilerini dışişleri bakanlıklarına çağırarak, İsrail'in Filistin'de 3 bin konutluk yeni yerleşim yeri kurma kararından vazgeçmesini istemişler; Birleşmiş Milletler, Çin ve Avustralya da İsrail'in kararının uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıklamıştı.

Filistin yönetiminin verilerine göre, Batı Şeria'da 1980 yılından bu yana İsrail'in yerleştirdiği Yahudi yerleşimci sayısı 505 bin kişiye ulaştı. 1980 yılında bu rakamın 5 bin civarında olduğu belirtiliyor.

İsrail'den "manidar" ziyaret

İsrail Başbakanı Netanyahu, ziyaret programında ani bir değişiklik yaptı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Almanya ve Çek Cumhuriyeti'ne gideceği bildirildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Başbakan Netanyahu'nun, resmi ziyaret çerçevesinde bugün Çek Cumhuriyeti ve Almanya'ya gideceği belirtildi.

Netanyahu, geçen hafta BM'de, Filistin'in ''Gözlemci devlet'' talebine ilişkin oylamada İsrail'e destek vererek, ''hayır'' oyu kullanan Çek Cumhuriyeti'ne yönelik ziyaretini, oylamada, ''Çekimser'' kalan Almanya'nın önüne alması Tel Aviv'de bulunan diplomatik çevrelerce manidar karşılandı.

Aylar öncesinden takvime bağlanan Almanya ziyaretinin hemen önüne kısa bir Çek Cumhuriyeti programının aniden eklenmesi, Almanlara ziyaret öncesi verilen bir mesaj olarak algılandı. Netanyahu'nun Prag'a yapacağı ziyaret sadece 3 saat olarak planlandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu'nun Prag ziyareti sırasında Çek hükümetine, İsrail'e BM oylaması sırasında verdiği destekten dolayı teşekkür ettikten sonra hemen Berlin'e hareket edeceğini duyurdu.

Bu arada, İsrail basını, Berlin ziyareti sırasında Netanyahu-Merkel buluşmasının oldukça soğuk ve gergin geçeceği tahmininde bulundu.

Almanya ilk kez İsrail'i yalnız bıraktı

İsrail ile 1965 yılında diplomatik ilişkilerini başlatan Almanya, bu tarihten itibaren ilk kez İsrail'i uluslararası arenadaki bir oylamada yalnız bıraktı. Almanya'nın bu tavrı İsrail'de büyük hayal kırıklığı ve kızgınlığa neden oldu.

Almanya Başbakanı Merkel, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, ''İsrail'in her zaman yanındayız ancak diğer pek çok ülke gibi biz de iki devletli çözüme güç kazandırmak için çekimser oy kullandık'' açıklaması yapmıştı.

Aslında Merkel her ne kadar böyle bir açıklama yapsa da 2008'den beri, Batı Şeria'da İsrail hükümetinin sürdürdüğü yeni Yahudi yerleşim yerleri inşaatlardan duyduğu rahatsızlığı birçok kez Netanyahu'ya iletmişti. Buna karşın Merkel'in bu kaygıları Netanyahu hükümetinde yankı bulmamıştı.

Temaslar sırasında iki ülke arasında siber savaştan yenilenebilir enerji konularına kadar bir dizi ikili anlaşmaya da imza atılacak.

Netanyahu'ya ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, Savunma Bakanı Ehud Barak, Maliye Bakanı Yuval Steinitz eşlik edecek.

AA 

Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,672 µs