En Sıcak Konular

'Patriot sayıları konusunda optimum karar'

5 Aralık 2012 17:11 tsi
'Patriot sayıları konusunda optimum karar' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin talep ettiği Patriot sayısı konusunda müttefikleriyle anlaşmazlık içinde olduğu haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Brüksel’de Türk basınına açıklama yapan Davutoğlu, dün Patriotlarla ilgili siyasi karar alındığını hatırlattı. Davutoğlu, şunları söyledi: “Askeri gerekliliklere göre sayılar ve lokasyonlar tespit edilecek. Önemli olan Türkiye’nin alandaki ihtiyaçlarıyla NATO’nun kapasitesinin optimum düzeyde buluşması. Patriot imkanları sonsuz imkanlar değil. Bunların sınırları var, bizim ihtiyaçlarımızın da sınırları var. Bunların bir optimum süreçte buluşmasıdır. Türkiye bazı şeyler talep ediyor, karşılanmıyor gibi spekülasyon doğru değil.”

Bütün ülkelerin ve özellikle Patriot kapasitesini NATO’ya tahsis etmiş olan ülkelerin dün çok açık destek beyanında bulunduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Biz de bu konudaki ihtiyaçlarımızı kendileriyle paylaşıyoruz. İlgili kurumlarımız bunları istişare ederler. Onlara göre bu belirlenir.” dedi. Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak bir düzenleme yapılacağından emin olduklarını da sözlerine ekledi.

Suriye’nin elinde binlerce füze olduğu; buna karşın Türkiye’nin bu konudaki kapasitesinin çok sınırlı olduğu yönündeki yorumlara da cevap veren Davutoğlu, iki ülke arasında savaş varmış gibi karşılaştırmaların yapılmasını doğru bulmadığını söyledi. Davutoğlu, “Kendisine yönelik bir tehdit olursa Türkiye, kendi ulusal kapasitesini ve ittifak kapasitesini sonsuza kadar kullanır.” dedi.

Patriot füzelerinin savaş uçaklarına karşı kullanılamayacağı yönündeki değerlendirmelere de açıklık getiren Davutoğlu, “Uçaklara dönük Türkiye’nin konvansiyonel gücü zaten var. Türkiye’nin risk algısında önemli olan füzedir. Bizim böyle bir talebi de yok zaten.” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretini de değerlendiren Davutoğlu, “Rusya ile görüşmeler çok verimli geçti. Açık iyi niyetli ve karşılıklı anlayış içinde görüş alışverişinde bulunuldu.” dedi. Davutoğlu, bu ziyaretin, iki ülke arasında kriz olduğu görüntüsüne en iyi cevabı verdiğini dile getirdi. Bu konudaki istişareleri sürdüreceklerini dile getiren Davutoğlu, Suriye meselesinin bir Soğuk savaş mantığı içinde gruplaşmalara sebep olacak şekilde hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini söyledi.

Cihan



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,882 µs