En Sıcak Konular

MİT soruşturmasında savcı değişikliği

4 Aralık 2012 21:19 tsi
MİT soruşturmasında savcı değişikliği İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı: ''Esasen bir dosyanın zaman zaman el değiştirmesi mutat bir uygulamadır

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 2 MİT görevlisi ve eski MİT çalışanlarına ilişkin yürütülen soruşturmanın savcısının değiştirildiğine yönelik haberlere ilişkin, ''Esasen bir dosyanın zaman zaman el değiştirmesi mutat bir uygulamadır'' dedi.

   Çolakkadı, yaptığı yazılı açıklamada, bazı medya organlarında, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkındaki soruşturma dosyasının ilgili Cumhuriyet Başsavcıvekili tarafından Cumhuriyet Savcısından alındığına dair haberler yayınlandığını belirterek, şunları kaydetti:

         ''Muhtelif genelgelerde ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Çalışma Talimatı'nda, milletvekilleri, hakim ve savcılar, müsteşarlar, valiler ve büyükşehir belediye başkanları... gibi üst düzey devlet görevlileri hakkındaki soruşturmaların Cumhuriyet Başsavcıları veya Cumhuriyet Başsavcıvekilleri tarafından yürütüleceği belirtilmiş olup, bu çerçevede söz konusu soruşturma dosyası, Terörle Mücadele Kanunu'nun soruşturma bürosundan sorumlu Cumhuriyet Başsavcıvekili tarafından yürütülmektedir. Esasen bir dosyanın zaman zaman el değiştirmesi mutat bir uygulamadır.''  

         -MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrıldığı soruşturma-

         Dönemin, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 250. maddesiyle görevli özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Sadrettin Sarıkaya, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in de aralarında bulunduğu 5 kişiyle ilgili KCK soruşturmaları kapsamında ayrı bir soruşturma yürütmüş, Fidan ile Taner ve Güneş'i, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne ifade vermeye çağırmıştı.

         Savcı Sarıkaya, aynı soruşturma kapsamında 2 MİT mensubuyla ilgili de yakalama emri çıkarttırmıştı.

         Dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, Fidan, Taner ve Güneş'in, 9 Şubat 2011 tarihi için ifadeye çağrıldığını bildirmişti.

         CMK'da yapılan düzenlemeyle MİT mensupları ile kimi kamu görevlilerinin soruşturulmasının Başbakanlığın iznine bağlandığı süreçte de bir açıklama yapan Seçen, soruşturma dosyasının Sadrettin Sarıkaya'dan alınarak, yine dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Bilal Bayraktar, İsmail Işık ve Adem Özcan'a devredildiğini ifade etmişti.

         Daha sonraki dönemde de Sarıkaya ile birlikte savcılar Bilal Bayraktar ve İsmail Işık'ın özel yetkileri kaldırılmış ve bu savcılar duruşma savcısı olarak görevlendirilmişlerdi.

         Bazı medya kuruluşlarında bugün yer alan haberlerde, bu soruşturmanın, süreçte görev tanımı değişerek TMK 10. madde ile görevli özel yetkili Cumhuriyet Savcısı olan Adem Özcan'dan da alınarak, TMK ile görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan'a devredildiği belirtilmişti.

A.A.



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,538 µs