En Sıcak Konular

Asgari ücret ne kadar zamlanacak?

4 Aralık 2012 16:03 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücret komisyonu öncesi açıklamalarda bulundu

2013 yılı asgari ücret pazarlıkları başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücret zammı için pek umut vermedi. Düşünülen oran yüzde 3 gibi çok düşük bir rakam...

Sendikalar ise asgari ücretin en düşük memur maaşına endekslenmesine istiyor. Ancak bu istek de hayal olarak görülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücretlerin şuan da brüt olarak 940 lira olduğunu nominal oranda artışın yüzde 274 olduğunu söyledi. "Asgari ücret miktarı 2012'de beklentilerin üzerine çıkmıştır" diyen Bakan Çelik pazarlık sürecini bu sözlerle başlattı.


HÜKÜMET YÜZDE 3 ZAM DÜŞÜNÜYOR

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 940.50, net 739.79 lira; 16 yaşından küçükler için brüt 805.50, net 643.14 lira olarak uygulanıyor.

2013 Yılı Programı'nda yapılan asgari ücret planlamasına göre, asgari ücrete önümüzdeki ocak ve temmuz aylarında yüzde 3'er artış yapılması planlanıyor.

YÜZDE 3 OLURSA ASGARI ÜCRET NE OLUR?

Bu artışla 2013'ün ilk 6 ayı için net asgari ücret, 760 lira bandında kalacak. Geçen yıl, asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 5.91, ikinci 6 ay için yüzde 6.09 oranında artırılmış ve yıllık artış oranı ise yüzde 12.37 olmuştu. Yüzde 3'erlik zam, geçen yıla göre de düşüş anlamına gelecek.

Sendikalar ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik arasındaki asgari ücret ve toplu iş sözleşmesi pazarlığını işçiler merakla bekleniyor. Hükümetin mi yoksa sendikaların mı kazançlı çıkacağı ise henüz bilinmiyor.

SENDİKALAR EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINI İSTİYOR

Sendikaların hükümetten isteği ise en düşük memur maaşına eşitlenmesi ancak hükümetin özellikle sağlık harcamalarına ayrılan büyük bütçeden dolayı bu teklifi kabul etmesi beklenmiyor.

Hükümet ve işverenlerle masaya oturacak olan Türk-İş, anayasada yer alan "geçim şartları" prensibinin dikkate alınmasını istiyor. Ayrıca, asgari ücret hesabında, işçi ailesinin harcama alışkanlıklarının dikkate alınmasını, işçinin satın alma gücünün korunabilmesi için de ilave bir tutar da talep ediyor.

İŞVEREN PARA VERMEYE YANAŞMIYOR

Asgari ücret pazarlığında işverenleri temsil eden TİSK (İşveren Heyeti) Başkanı Metin Demir zam yerine sigorta prim yükünün azaltılarak verginin indirilmesini istedi.

Demir'in iddiasına göre "Sorun asgari ücretin brüt düzeyinde değildir. AB'nin resmi istatistik kurumu Eurosat'a göre Türkiye'de uygulanan asgari ücret 10 Avrupa Birliği üyesi ülkeye kıyasla daha yüksek."

KOMİSYONDA KİMLER VAR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın himayesinde toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. İşçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor. Komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.

aa



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,704 µs