En Sıcak Konular

10 Aralık'a kadar vaktiniz var

4 Aralık 2012 15:40 tsi
Facebook, gizlilik politikasında yaptığı en son değişikliklerin oylanması için kullanıcılarına bir hafta süre tanıdı. Kullanıcıların görüşlerini belirtebileceği oylama 10 Aralık’a kadar sürecek. Öne sürülen politikanın değiştirilmesi için, 300 milyo

Facebook, gizlilik politikasında yapacağı değişiklikleri artık kullanıcıların oylamasına sunacak. Ancak 1 milyar üyesi olan sosyal medya ağındaki oylama bir hafta sürecek ve yapılmak istenen değişikliğin değiştirilmesi veya bloke edilmesi için 300 milyon oy gerekecek.

Facebook’un yapmak istediği yeni değişiklik, Veri Kullanımı Politikası ve Kullanıcı Hakları ve Sorumlulukları Beyanı ile ilgili. Facebook kullanıcıların kendilerine mesaj gönderenleri kontrol etme seçeneklerini değiştirmek istiyor. Ayrıca, Veri Kullanımı Politikası’nda yapılacak değişiklikle Instagram gibi uygulamalarla Facebook’un bilgi paylaşmasını mümkün kılmak isteniyor.

Birçok kullanıcı ve sivil örgüt tarafından geçtiğimiz ay tepki gören yeni politika değişiklikleri, ABD’deki Electronic Frontier Foundation ve Center for Digital Democracy gibi internet özgürlüğü ve kullanıcı haklarını savunan örgütler tarafından reddedildi. Facebook’a bir mektup gönderen iki örgüt, “Önerilen değişikliğin gizlilik konusundaki endişeleri artırdığını, yasalara aykırı gelebileceğini ve Facebook’un site yönetimi hakkında geçmişte sunduğu şartları ihlal edebileceğini” belirtti ve geri çekilmesi istendi.

Facebook’a yapılan uyarıda, değişikliğin ABD’nin düzenleyici kurumu Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile olan anlaşmayı da ihlal edebileceği ifade edildi. Facebook ise üçüncü partilerle bilgi paylaşımı olması halinde, kullanıcılardan izin alınacağını ve bu konuda bilgilendirileceklerini ifade etti.

7 BİNDEN 300 MİLYONA

Facebook, kullanıcı sayısının 175 milyon olduğu 2009 yılında, benzer bir durumla karşı karşıya kalmıştı. “Anında Kişiselleştirme” adı verilen uygulama, kullanıcıların bilgilerini üçüncü parti reklam veren şirketlerle paylaşıyordu. Büyük tepki toplayan uygulamaya karşı kısa sürede 20 bin mesaj toplandı. Aynı yıl oylama sistemini hayata geçiren Facebook, bu gelişme üzerine oylama sistemini kaldırmayı düşünmüştü.

Facebook’ta bugün geçerli olan oylama sistemi, eski bir sistemin gelişmiş bir versiyonu. Oylama, Facebook’a entegre edilen üçüncü parti bir uygulama ile yapılıyor ve bağımsız gözlemciler tarafından denetleniyor. Geçmişte, bir değişiklik hakkında yapılacak 7 bin Facebook yorumu, site yönetiminin harekete geçmesini sağlıyordu. Bugün bu rakam 300 milyon.

10 Aralık’a kadar 300 milyon kişi yeni politika değişikliği hakkında Facebook üzerinden resmi yorum/tavsiye/görüşte bulunmazsa, değişiklikler hayata girecek. Kullanıcıların yüzde 30’unun oy kullanması düşük bir olasılık olarak görünürken, Facebook’un bugün video konferansla üyelerden gelecek soruları cevaplayacağı ifade edidi. (ntv)  



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,308 µs