En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Somali Cumhurbaşkanı'na jest

4 Aralık 2012 11:36 tsi
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, yarın Türkiye'ye geliyor. Cumhurbaşkanlığı görevine 10 Eylül'de seçilen Hasan Şeyh Mahmud, ilk resmi dış ziyaretini Türkiye'ye yapacak.

Konuk Cumhurbaşkanı'nın Mogadişu'dan THY'nin Hartum aktarmalı tarifeli uçuşuyla önce İstanbul sonra Ankara'ya gelmesi planlanıyordu ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Başbakanlığa ait özel uçak ''ATA'' tahsis edildi.

Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud, özel uçak ''ATA'' yarın sabah saatlerinde Ankara'ya gelmesi bekleniyor.

-Kuraklık ile başlayan yardımlar-

Tarihinin en kurak yıllarını yaşayan Somali ile Türkiye ilişkileri insani yardımlar ve altyapı yatırımlarıyla devam ediyor.

Somali'de 2011 yılında son 60 yılın en büyük kuraklığının yaşanması ile yeniden başlayan iki ülke arasındaki ilişkiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılı Ağustos ayında bakanlar, gazeteciler ve sanatçılarla birlikte ülkeye yaptığı ziyaretle ivme kazandı.

Sivil toplum kuruluşlarının yaptığı yardım kampanyaları ile başlayan Somali'ye yardım süreci, devletin de desteği ile altyapı yatırımlarına dönüştü.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakan Erdoğan tarafından Somali yardımlarının koordinasyonundan sorumlu başbakan yardımcısı olarak görevlendirildi.

Bozdağ'ın koordinasyonunda, yapılan yardımlarla ilgili olarak her ay Dışişleri Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Türk Kızılayı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer ilgili kurumların katılımıyla aylık değerlendirme toplantısı yapılıyor.

-Mogadişu'da ilk büyükelçilik-

Türkiye, 1 Kasım 2011'de Mogadişu'daki diplomatik temsilciğini en üst seviyeye çıkararak, Somali'de Büyükelçilik açan ilk ülke oldu. Cemalettin Kani Torun'un büyükelçi olarak atanmasıyla birlikte Türkiye, Afrika dışından Somali'de diplomatik temsilciliği bulunan iki ülkeden biri oldu.

-En çok burs 301 öğrenci ile Somali'ye-

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, 2012-2013 eğitim yılında 130 ülkeden 3 bin 914 öğrenciye burs verecek. YTB burslarından faydalanacak öğrenciler içerisinde en büyük çoğunluğu ise 301 öğrenci ile Somalili gençler oluşturuyor.

-TİKA'nın çalışmaları-

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA), Somali'de faaliyet gösteren en önemli Türk kuruluşlarının başında geliyor. TİKA bünyesinde Somali'ye eğitimden sağlığa, altyapıdan temiz su erişimine kadar birçok alanda çalışmalar yapıldı. TİKA, Mogadişu Havaalanı'nın kullanıma hazır hale getirilmesi amacıyla, havaalanı çevresine 9 kilometrelik tel örgü ve duvar inşaatı, VIP ve diğer binaların tadilat ve tefrişatı, uçak iniş kalkışlarının güvenli yapılabilmesi için VOR cihazlarının kurulumu, iç savaştan kalma uçak enkazının kaldırılması gibi çalışmalar gerçekleştirdi.

Başkent Mogadişu'da Cumhurbaşkanlığı, havalimanı, Kızılay kampı gibi bölgelere ulaşımı sağlayan 23 kilometrelik karayolunun yenilenmesi için de ihale ve yer teslimi yapan TİKA, çalışmalara devam ediyor.

Somali'nin su sıkıntısıyla ilgili çeşitli bölgelerde su kuyuları açan TİKA, Parlamento ve Başbakanlık binalarının yeniden inşa edilmesi konusunda da harekete geçti.

-THY Mogadişu seferleri-

TİKA'nın Mogadişu Havaalanı'nın kullanılır hale getirmesinin ardından Türk Hava Yolları da (THY) İstanbul-Mogadişu uçak seferlerini 5 Mart 2012'de başlatarak, Somali'nin dünyayla bağlantısını sağlayan ilk ve tek uluslararası havayolu şirketi oldu. Hartum aktarmalı yapılan seferler haftada karşılıklı iki sefer olarak gerçekleştiriliyor.

aa

Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,587 µs