En Sıcak Konular

‘Anti-AKP’ciler, merkez-sağ operasyonu anlamadı!’

20 Temmuz 2007 13:48 tsi
‘Anti-AKP’ciler, merkez-sağ operasyonu anlamadı!’ Gazeteci-yazar ve iyibilgi yorumcusu Nedret Ersanel, seçimlere sayılı günler kala, AKP’nin oy patlamasının ve bunun ardında yatan nedenleri yorumladı. Ersanel, AKP muhaliflerinin merkez sağ ‘birleşme-birleşememe’ olayında ve şimdi de 

İyibilgi: AKP oylarının kamuoyu yoklamaları ve siyasi gözlemcilerin analizlerinde bu denli yüksek olmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Ersanel: Kimse tam olarak bu kadar farkın-2002’ye göre-nasıl olabildiğini eksiksiz irdeleyemiyor. Yani görülmüş şey değil.. Bir parti ikinci döneminde, merkez sağ oyların tüm Türkiye’deki “klasik” toplamına erişecek denli oy topluyor gözüksün. Gerçekten böyle mi? İki gün kaldı öğrenmeye. Öyle ise, benim için bu denli yüksek oy oranının nedenlerinden biri, “ölürüm de AKP’ye oy vermem” diyenlerin, siyasi yapıyı ve olayları bir türlü okuyamamasıdır. Bu kesimde bir atalet var.

İyibilgi: Ne demek bu? Neyi okuyamamışlar?

Ersanel: Bugün AKP karşıtı ve “tavizsiz” AKP muhalifleri kendini en yalın biçimde CHP’de ifade eder. Ama bu tanım, “seçimler, siyasi partiler veya sistemle” ilgili değil. İdeolojik bir tutum.

İyibilgi: Normal değil mi?

Ersanel: Normallikle ilgisi yok bunun. Kişinini kendisiyle ters. Kendilerini engelliyorlar! Etrafınızda CHP’ye oy vereceğini söyleyen insanlarla konuşun. Deniz Baykal ve/veya CHP’nin politikaları yüzünden mi bu partiye oy vereceklerini söylüyor? Onlaca kez duydum ki, hakim çoğunluğunun söylediği şey, “başka verecek yer yok, AKP olacağına CHP olsun, Baykal’la olmuyor ama ne yapalım, bu kadar yıldır bir şey de yapmadı ama” mazeretleridir. Örneğin CHP, DSP’den gelecek oyların analizini tam yaptı mı acaba? DSP ile bu birliktelik olmasaydı, barajı aşamayacağı belli DSP seçmeninin oyları nereye gidecekti ki?

İyibilgi: Konu değişti.. Şu AKP karşıtı tabanın siyaseti yorumlayamamasına dönelim.

Ersanel: “Ne olursa olsun AKP gelmesin” diyenler için, bu tabloya göre CHP’nin bir, iki, üç hatta 5 puan fazla oy almasının teknik faydası yok. Sadece vekil sayısını artırır ama ne AKP’nin birinci parti olmasını ne de hükümet kurmasını engeller. Onlar açısından stratejik olan TBMM’ye dördüncü bir partinin girmesiydi. TBMM dağılımının bugünkü görüntüsünü bozacak tek şey buydu. Bu olsaydı AKP tek başına hükümet kuramayacaktı.

İyibilgi: Doğru. Ama AKP karşıtlarının siyaseti okuyamamalarına da bağlarsak?

Ersanel: O en kolayı. ANAP ve DYP’nin birleşme fikri tam bunun için inşa edilmişti. CHP klasik oy oranını koruyacak, MHP alacağını alacak, DP de yüzde 15 ve üstü olarak söylenen ama bana göre hiç fark etmeyen oranda-isterse yüzde 12 olsun-TBMM’ye girecekti. Anti-AKP taban bunu hiç okuyamadı. Siyaset bilmezlik var. Yaşananların arkasını okuyamamazlık var. Şimdi ne oldu? CHP yine aynı CHP, Oy oranı 1-3 puan artacak. Peki DYP ve ANAP oyları nereye? Eğer bu ülkede iki partinin birleşememesi ve barajı aşamamasından artacak oyların CHP’ye gideceğini sanan varsa, aklını peynir ekmekle yemiş derim. Çoğu AKP’ye bir kısmı da MHP’ye gider. Bu ülkede merkez sağ kökenden gelen hiçbir seçmen sol partiye oy vermez. Yaşanmış örneği çok da, olası bir tane söyleyeyim. MHP’nin CHP ile bir koalisyon yapma olasılığının bu partinin tabanında nasıl bir rahatsızlık yarattığını da göreceğiz. Belki barajı geçmesini engellemeyecek ama en az 1-2 puanına patlayacağını düşünüyorum.

İyibilgi: İyi ama bu merkez sağ birleşmeyi başaramayanların suçu mu anti-AKP kesiminin suçu mu?

Ersanel: “Gidip kendileri birleştirseydi” mi diyorum! Bunu göremediler diyorum. Görselerdi CHP’nin klasik oyları sabit kalır, ANAP, DYP ve bu “destek” oylarla DP barajı aşardı diyorum. Bunu göremediler.

İyibilgi: Seçim günü geçmiş değil.

Ersanel: Oranın sorunu da psikolojik. Biz dedik diye kimse gidip DP’ye yığılmaz. Zaten birine “akıllı davranmadınız” derseniz, “kişisel” algılar. İnadına vermezler. Kaldı ki ben yol göstermiyorum, işim değil bu benim, ben gördüğümü okuyorum. Vaka budur yani.

 www.iyibilgi.com



Bu haber 822 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,542 µs