En Sıcak Konular

ABD'li vekillerden Türk demokrasisine övgü

20 Temmuz 2007 13:46 tsi
Türkiye'de hafta sonu gerçekleşecek seçimler öncesinde Amerikalı vekiller, Türk demokrasisine övgüde bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve Kongre Türk-Amerikan Dostluk Grubu Eş Başkanı Robert Wexler, Türkiye'de demokrasinin Türk hükümeti sayesinde bir evrim geçirdiğini söyledi. Türk hükümetinin yaptığı reformlarla Türkiye'nin diplomatik, ekonomik ve politik alanlarda gelişmeler yaşadığını belirten Wexler, "Umuyoruz ki bu seçimler Türkiye'nin nerde olduğunu gösterecek pozitif bir gelişme olacak" dedi. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nun Demokrat üyelerinden Rush Holt da seçimlerin sadece Türkiye için değil, tüm dünya ve bölge için de çok önemli olduğunun altını çizerek, gerçekleşecek özgür ve adil bir seçimin bölgedeki tüm ülkeler için bir örnek oluşturacağını ifade etti. Dünyanın gözünün Türkiye üzerinde olduğunu kaydeden Holt, "Türkiye'nin dünyaya, zor ve stresli dönemlerde bile demokrasinin çalıştığını, demokratik sürecin işlediğini göstermesini istiyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de 22 Temmuz Pazar günü gerçekleşecek seçimler öncesinde Amerikalı Demokrat vekiller Robert Wexler ve Rush Holt, Washington'da Cihan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı.

Amerikan halkının, "Türkiye'deki demokrasinin evrim geçirdiğini" anlaması gerektiğini ifade eden Florida eyaleti milletvekili Robert Wexler, "Türk hükümetinin yaptığı reformlarla Türkiye diplomatik, ekonomik ve politik alanlarda gelişmeler yaşamıştır. Umuyoruz ki bu seçim Türkiye'nin nerede olduğunu gösterecek pozitif bir gelişme olacak" dedi.

Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyelerinden Demokrat Partili Wexler, kendisine "Demokrasiden konuşurken Türkiye'deki seçimle ilgili ne söylemek istersiniz?" diye sorulması üzerine "Bir Amerikalı olarak, Türkiye'deki seçimle ilgili taraf tutmam mümkün değil; ancak tüm Türk insanının oylarını kullanabileceği ve tüm oyların sayıldığı tam demokratik bir seçim umabilirim." diye konuştu. Kendisinin Florida eyaletinden olduğunu ve seçim döneminde kendilerinde de bazı problemler yaşandığını belirten robert Wexler, "Bu nedenle hiç kimseyi yargılamak için acele etmek istemem. En önemli nokta şu ki, Türk insanı en demokratik ve sorumlu şekilde kendi bakış açısını değerlendirecek bir seçime girecek ve bu bakış açısı saygı ile karşılanacaktır." diye ekledi.

2003 yılında Türkiye'yi ziyaret ederek Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah gül ile görüşen ve birçok temasta bulunan Robert Wexler, Irak'ın kuzeyine muhtemel bir sınırötesi operasyon hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine ise "Normal olarak ümit ediyorum ki; Irak'ta ABD ile Türk askerleri arasında bir çatışma ortamının oluşmasına engel olabiliriz. Zaten hâlihazırda Irak'ta mümkün olduğunca kadar istikrar oluşturmaya çalışıyoruz. Öte yandan Türk halkındaki PKK'nın davranışları konusundaki bıkkınlık ve öfkelerine de tam anlamıyla saygı duyuyorum. PKK'nın Türkiye'ye olan tehdidini en aza indirmek için General Rawston ve birçok Amerikalı yetkili ile fazla neler yapılabilir diye görüştüm." dedi.

New York'ta yaşayan Türk toplumu, Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen Wexler için, Mart ayında Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin Avrupa Alt Komisyonu Başkanı olarak yeni seçilmesi münasebetiyle bir buluşma düzenlemişti. New York'taki Türk toplumuyla yemekli bir toplantıda buluşan Senatör Wexler, Brooklyn'de eğitim gören Türk Amity School'un NY Olimpiyat şampiyonu öğrencilerini başarılarından dolayı da kutlamıştı.

TÜM DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDE: DEMOKRASİNİN İŞLEDİĞİ GÖSTERİLMELİ

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nun Demokrat üyelerinden Rush Holt da Türkiye'deki seçimlerin sadece ülkenin kendisi için değil, ama aynı zamanda dünya ve bölge için de büyük önem arz ettiğini söyledi. "Türkiye'yi büyük bir ilgiyle izliyoruz; çünkü gerçekleşecek özgür ve adil bir seçim, tüm bölgeye yardımcı olacaktır." diyen Holt, bu seçimlerin sadece bir özgür ve adil seçim örneği sunmakla kalmayıp, "bölgede, özellikle de Irak ve İran'da istikrarı artıracağını" kaydetti.

Türkiye'de adil seçimlerin devam etmesi ve gelecek için bu tür bir seçim geleneği bırakılması için özgür ve adil seçim isteyenler olduğunu belirten Demokrat Partinin New Jersey eyaletinden milletvekili Holt, "Dünyanın gözü Türkiye üzerinde ve Türkiye'nin dünyaya, zor ve stresli dönemlerde bile demokrasinin çalıştığını, demokratik sürecin işlediğini göstermesini istiyoruz." diye kaydetti.

Uluslararası anlayışa göre ise seçimlerin özgür ve adil olması konusunda Helsinki Komisyonun Türkiye hakkında vereceği raporun çok önemli olduğunu vurgulayan Demokrat Partili vekil, "Kazananların, seçimlerin iyi olduğunu söylemesi doğaldır. Kazananlar her zaman seçimlerin iyi olduğunu söyler. Helsinki Komisyonun da Türkiye'deki seçimler hakkında aynı şeyleri söylemesi, bütün bölgeye katkı sağlar. Sadece Türkiye için değil, onun komşuları ve tüm dünya için yardımcı olur." diye konuştu.

"Bu yüzden, ilk önce seçim sonuçlarını görelim." diye devam eden Holt, hükümete veya kurulacak yeni hükümete tavsiyede bulunmaktan "şimdilik uzak" olduğunu ifade etti. Babası da West Virginia senatörlüğü yapmış olan Holt, "Ancak seçimlerin, bazı kasıtları bertaraf etme kapasitesine sahip olduğunu ya da olacağını düşünüyorum; çünkü anladığım kadarıyla Türkiye'deki bu kasıtların bazılarını tarafların, demokrasinin işleyiş sürecini tartışmaya başlamaları oluşturuyor. Eğer seçimler sorunsuz ve başarılı bir şekilde geçer veya tamamlanırsa, bu sonuç gerilimleri çözecektir ve Türk halkının anlaşmazlıklarını geride bırakarak gerilimini de düşürecektir." şeklinde konuştu.

Seçim sonuçları konusunda tahmini sorulan Holt, "Bilmiyorum. Yani büyük bir ilgiyle izleyeceğim. Ne bir tahmin yapacak, ne de yeni hükümete veya Cumhurbaşkanına tavsiyede bulunacak konumdayım." diye kaydetti.

Seçimlerin, bölge içinde çok büyük bir öneme sahip olduğunu ve Kuzey Irak ve PKK meselesinin önemli bir yer oluşturduğunu ifade eden Holt, "Seçimleri elbette ki bütün dünya izliyor. Ama sadece seçimin kendisini değil aynı zamanda seçimlerin kuzey Irak, Türkiye'nin güneydoğusuna etkilerini görmek için takip ediyor. Seçimlerin bu konularda bir açıklık getirip getirilmeyeceği merak ediliyor; çünkü sınırın her iki tarafındakileri niyetleri konusunda birçok soru işareti var ve seçim sürecinde bu konuda açık bir duruş sergilenemeyebilir. Seçimden sonra sınırda ne olduğunu açıklamak mümkün olmalı, böylece ABD bu konuda kendi düşüncesini ortaya koysun. Böylece burası yayılan bir yangına dönüşmesin. Irak'ta yeteri kadar sorunumuz var." dedi.

Rush Holt, Haziran ayında Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen Türkiye brifingine katılarak Türk demokrasisine destek vermişti. Toplantıya Robert Wexler de katılmıştı.
 
zaman



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,620 µs