En Sıcak Konular

28 Şubat soruşturmasında sona gelindi

3 Aralık 2012 08:18 tsi
28 Şubat soruşturmasında sona gelindi Ankara TMK 10. Maddesi ile Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nce yürütülen 28 Şubat postmodern darbesiyle ilgili yürütülen soruşturmada sona gelindi.

Aralarında Batı Çalışma Grubu’nda (BÇG) yer alan dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman ve emekli Orgeneral Fevzi Türkeri’nin de bulunduğu 90 sanıklı iddianame önümüzdeki günlerde tamamlanacak.

Savcı Mustafa Bilgili’nin yazdığı iddianamenin detaylarına ulaşıldı. İddianamede, 28 Şubat sürecinin tüm hazırlıklarının komuta edildiği yer olarak bilinen BÇG’de aktif olarak görev yapan Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Teoman Koman, Kemal Gürüz, Balyoz davası tutukluları Çetin Doğan ile MHP Milletvekili Engin Alan, dönemin Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Lokman Ekinci ve Tümgeneral Kenan Deniz’in de aralarında bulunduğu 90 kişi sanık olarak sıralandı. Çevik Bir ile Kenan Deniz, iddianamenin ilk üç sırasında yer aldı. Deniz’in isminin yanına “Çiller’in askerî danışmanı” notu düşüldü.

310 klasör belge

Yazımına hâlâ devam edilen yüzlerce sayfalık iddianamede, sanıklar, “T.C. hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemek ve engellemeye teşebbüs etmek” ile suçlandı. Savcılık, tamamlayacağı iddianamenin yanısıra mahkemeye, 310 klasör belge de sunacak.

Gazetecilerin evrakları ayrıldı

Belgeler arasında 28 Şubat döneminde darbecilerle işbirliği yapan siviller, bürokratlar, emekli askerler ve gazetecilerle ilgili evraklar bulunmayacak. Savcılık, bu konudaki soruşturma evraklarını ve delilleri tefrik etme kararı aldı. İddianamenin kabul edilmesinin ardından savcılık, darbecilerle işbirliği yapan, BÇG ile bağlantılı olanları dinleyecek.

Savcının mahkemeye sunacağı deliller ise, şöyle: “28 Şubat sürecinin hazırlanması için karargâhta oluşturulan ve güvenlik koduyla girilen odada yapılan plan ve eylemlerin detayları. BÇG’de yer alan isimlerle, emniyet, MİT ve kamu kurumları arasındaki yazışmalar, kriz masasının faaliyetleri. Dönemim Başbakanı Tansu Çiller ve Necmettin Erbakan ile ilgili çok önemli bilgi ve belgeler (Bu belgeler arasında Çiller ve Erbakan’ın aile hayatına dair BÇG tarafından alınan yasa dışı bir şekilde elde edilen özel bilgiler de bulunuyor). Fişleme tutanakları, BÇG şeması, emirleri ve talimatları. Meral Akşener, Bülent Orakoğlu ve dönemin kabinesinde yer alan isimlerle yapılan görüşmelerin detayları. Emniyet kararnameleri hazırlanmadan önce yapılan yazışmalar. YÖK atamaları. Sincan’da tankların yürütülmesiyle ilgili belge ve bilgiler. Ordudan ve kamu kurumlarından tasfiye etme kararları ve tasfiye edilenlerin isim listesi ve ifadeleri. MİT’in 28 Şubat’ta yaşananlara dair raporu, Emniyet ve karargâh arasındaki yazışmalar.”

Rapor savcılığa gönderildi

Öte yandan, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun 28 Şubat ile ilgili raporunu savcılığa yolladığı ancak raporun henüz ulaşmadığı öğrenildi. Savcılık, komisyona gönderilen belgeleri de isteyecek. Savcılığın, raporu, sivillere yönelik yürütülecek soruşturma için kullanılacağı bildirildi.

Karadayı dava öncesi dinlenecek

Soruşturma savcısı Mustafa Bilgili, iddianameyi mahkemeye sunmadan, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’yı dinleyecek. Savcı, Karadayı’ya BÇG’nin kuruluş amacı, Sincan’da tankların yürütülmesi ve Tansu Çiller’in ifadelerinde yer alan hususları soracak. Böylece iddianamenin yazımı tamamlamış olacak.

“Kozmik Oda” belgeleri

Öte yandan, 28 Şubat iddianamesinin ek belgelerinde yer alacak deliller arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiası üzerine Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurumu Başkanlığı’ndaki aramalarda ele geçirilen 28 Şubat dönemiyle ilgili belgeler de bulunuyor. Kozmik Oda’dan çıkan belgeler de, mahkemeye sunulacak.

Taraf



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,187 µs