En Sıcak Konular

Talabani: Haşimi'nin görevi düşmüştür

2 Aralık 2012 17:42 tsi
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Tarık el-Haşimi'nin, hakkında verilen idam kararından ötürü Irak Ceza Kanunu'nun 90. maddesi gereği cumhurbaşkanı yardımcılığı görevinin düştüğünü söyledi.



  Irak'taki bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada Talabani, şunları söyledi:

         ''Ben, anayasaya ve kanunlara bağlılık yemini ettim. Irak Yüksek Ceza Mahkemesi'nin hakkında verdiği karar ile kardeşim Tarık Haşimi'nin, cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi düşmüştür. Bu durum Irak Ceza Kanunu'nun 90. maddesi ile belirlenmiştir.''

         Irak Ceza Kanunu'na göre, mahkemenin hakkında böyle bir karar vermesi halinde kişinin görevlerinin düşeceğine işaret eden Talabani,''Sayın Haşimi de, mahkemenin hakkında verdiği karar dolayısıyla cumhurbaşkanı yardımcılığı görevini kaybetmiştir'' dedi.

         Talabani, cumhurbaşkanı yardımcısını belirleme gibi bir yetkisinin bulunmadığını belirterek, kendisinin sadece parlamento tarafından seçilen cumhurbaşkanı yardımcısını onama yetkisi bulunduğunu kaydetti.

         Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi ve Özel Kalem Müdürü Ahmed Kahtan, önce bir avukat ve bir subayı öldürmeye azmettirmekten sonra da Irak İçişleri Bakanlığı'ndaki bir görevlinin öldürülmesi emrini vermekten 2 kez idam cezasına çarptırılmıştı.

         Son olarak Haşimi ve Kahtan hakkında, bomba yüklü araçlarla Kerbela'daki Hz. Hüseyin Türbesi'ne ve Şiilere yapılan saldırının azmettiricisi oldukları gerekçesiyle Irak Ceza Mahkemesi tarafından 4 Kasım'da 3'üncü kez idam cezası verilmişti.

         

         -Suriye'deki gelişmeler-

        

         Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Talabani, yardımcısı Adil Abdulmehdi ile birlikte Suriye krizinin diyalog içinde ve barışçıl yollarla çözülmesi için büyük çaba harcadığını söyledi.

         Talabani, ''Suriye'de olaylar henüz bu kadar büyümemişken, bizzat kardeşim Beşşar el-Esed'e 3 mektup yazdım. Adil, bu mektupları Esed'e teslim etti. Bu mektuplarda Esed'den, reformlara öncelik vermesi ve halkının taleplerini yerine getirmesini istedim. Aynı zamanda Suriye muhalefeti ile de iletişime geçtik. Ne yazık ki, bütün bu isteklerim yerine getirilmedi'' dedi.

         Suriye'de demokrasiyi ve Suriye halkının demokratik bir rejim hakkını desteklediğini belirten Talabani, ''Ancak bunun barışçıl bir şekilde elde edilmesini destekliyorum, yabancı askeri müdahalelerle değil. Ne Türkiye ne Katar ne de Avrupa'nın müdahalesinden yanayım'' şeklinde konuştu.

         Talabani ayrıca, siyasi çözüm çağrısı yapan Suriyeli muhalifler ile bir ilişkisinin olmadığını kaydetti. 


Bu haber 798 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,974 µs